ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το  αρχείο του Ελληνικού Κτηματολογίου διασυνδέεται με το Ε9,  µε στόχο την ευκολότερη διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων. Σύντομα θα τεθεί... Κτηματολόγιο: online με Ε9, φάκελο ακινήτου, πιστοποιητικά Natura

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το  αρχείο του Ελληνικού Κτηματολογίου διασυνδέεται με το Ε9,  µε στόχο την ευκολότερη διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων. Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία διαδικτυακή πλατφόρμα, µέσω της οποίας θα μπορεί κάθε πολίτης να αιτηθεί ηλεκτρονικά την έκδοση πιστοποιητικού Natura, καθώς και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου για τις μεταβιβάσεις.

Τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τις διαλειτουργικότητες των αρχείων του Κτηματολογίου με τις ψηφιακές βάσεις των ακινήτων ανακοίνωσε ο Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, βουλευτής Άρτας της ΝΔ.

Δείτε εδώ στο ecopress: νέα παράταση για ψηφιακές δηλώσεις ιδιοκτησίας μέχρι την ανάρτηση

Η δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βάσης για τα ακίνητα με τη διασύνδεση του κτηματολογίου με το Ε9, τα πολεοδομικά στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών, η ταυτότητα του κτιρίου, τα αρχεία των ηλεκτροδοτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ και τα αρχεία όλων των αδειοδοτήσεων θα οδηγήσουν άμεσα στον πλήρη έλεγχο και τη λεπτομερή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας Δείτε εδώ στο ecopress: τις ψηφιακές “παγίδες” για τα ακίνητα

«Σχεδιάζουμε διαλειτουργικότητες,  οι οποίες θα επιταχύνουν την κτηματογράφηση και θα αυξήσουν την ασφάλεια στις συναλλαγές», τόνισε ο κ Στύλιος σε συνέντευξη του  στην εφημερίδα «Γνώμη της Πάτρας» και την Ελένη Γεωργοπούλου, τονίζοντας ότι «σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου».

Ψηφιακός φάκελος ακινήτου

Ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου έχει στόχο να απλοποιήσει και να επιταχύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι. Ο συμβολαιογράφος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης θα μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα υποβάλλει αίτημα σε κάθε φορέα για την ηλεκτρονική χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών και εγγράφων.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα φαίνεται η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και με τον τρόπο αυτόν, θα εξακριβώνεται αυτόματα αν και πού υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία.

Η ηλεκτρονική συλλογή των δικαιολογητικών, εγγράφων και πιστοποιητικών θα απαλλάξει τους φορολογουμένους από τις επισκέψεις και τις ουρές σε εφορία, Δήμους, πολεοδομία για τη χορήγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων.

Σήμερα απαιτούνται τουλάχιστον 20 δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου, αφού το συμβόλαιο θα πρέπει να συνοδεύεται από φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικό για μη οφειλή προς ΟΤΑ, βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας, πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή, κ.λπ.

Ειδικότερα ο  Γιώργος Στύλιος, αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο στη συνέντευξη του είπε:

Για τις νέες υπηρεσίες απομακρυσμένης έρευνας και πρόσβασης στο Κτηματολόγιο:

-«Πράγματι, οι νέες υπηρεσίες απομακρυσμένης έρευνας και πρόσβασης έχουν ήδη αλλάξει σημαντικά το τοπίο στις συναλλαγές ακινήτων μειώνοντας τον χρόνο διενέργειας αυτών. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε πραγματικό χρόνο µε ασφάλεια. Τα δεδομένα του Κτηματολογίου είναι ανοιχτά, διαθέσιμα στους πολίτες, κι έτσι το Κτηματολόγιο γίνεται μέρος της καθημερινότητας του πολίτη. Επιπλέον, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε. Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία διαδικτυακή πλατφόρμα, µέσω της οποίας θα μπορεί κάθε πολίτης να αιτηθεί ηλεκτρονικά την έκδοση πιστοποιητικού Natura, καθώς και η εφαρμογή για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου. Περαιτέρω, σχεδιάζουμε διαλειτουργικότητες,  οι οποίες θα επιταχύνουν την κτηματογράφηση και θα αυξήσουν την ασφάλεια στις συναλλαγές. Μία από αυτές τις διαλειτουργικότητες θα είναι η διασύνδεση του Ε9 µε το αρχείο του Ελληνικού Κτηματολογίου, µε στόχο την ευκολότερη διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων».

Για  τα νέα Κτηματολογικά Γραφεία και τις ψηφιακές δυνατότητες:  

-«Βασικός στόχος µας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόσο του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, όσο και δικός µου, είναι να πραγματοποιούνται περισσότερες μεταβιβάσεις, γρήγορα, εύκολα, µε ασφάλεια και µε λιγότερο κόστος για τους πολίτες. Θέλουμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Να πετύχουμε µια ομαλή μετάβαση στο καθεστώς της ψηφιοποιημένης πληροφορίας και συναλλαγής για τα ακίνητα όλης της χώρας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας ειδικότερα. Το άνοιγμα του νέου Κτηματολογικού Γραφείου συνοδεύεται από νέες ψηφιακές δυνατότητες για πολίτες και επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, η έκδοση πιστοποιητικών, η καταχώριση πράξεων και η έρευνα θα μπορούν πλέον να διενεργούνται ηλεκτρονικά, από το σπίτι ή το γραφείο. Η επιτόπια έρευνα/επίσκεψη θα διατηρηθεί βέβαια ως δυνατότητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, για το μεταβατικό αυτό διάστημα, και όσοι δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι µε τις ψηφιακές υπηρεσίες».

Για τη ψηφιοποίηση του αρχείου των Υποθηκοφυλακείων: 

-«Η ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων είναι το τελευταίο βήμα για να μεταβούμε σε ένα καθόλα ψηφιακό Κτηματολόγιο, όπου ο έλεγχος και οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται µε λίγα «κλικ». Πρόκειται για µια μεγάλη μεταρρύθμιση, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης, τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ενταγμένο στο «Ελλάδα 2.0». το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο. Μέσα στο 2021 φιλοδοξούμε να έχουμε τους αναδόχους του έργου. Στόχος είναι να έχουμε ψηφιακά αρχεία τίτλων για τα ακίνητα όλης της χώρας μέσα στα επόμενα 3 έτη».

Για την πορεία της κτηματογράφησης που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά µόνο το 33% έχει ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργεί: 

-«Η σύνταξη του Κτηματολογίου είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κύρωση δασικών χαρτών. Επιπλέον τα ακίνητα κάθε περιοχής έχουν τη δική τους ιστορία. Κάποιες αγροτικές περιοχές προήλθαν από τσιφλίκια, άλλες ακολουθούσαν το ιταλικό κτηματοκεντρικό σύστημα, στην επαρχία πολλά ακίνητα μεταβιβάζονταν διά λόγου και άλλες περιπτώσεις. Η διαδικασία, λοιπόν, επιβραδύνθηκε, αλλά, κυρίως, επειδή η προσέλευση των πολιτών και των φορέων να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους ήταν πολύ χαμηλότερη της αναμενόμενης. Ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός µε τον θεσμό του Κτηματολογίου διότι το αντιλαμβανόταν ως µια διαδικασία που του προσέθετε ταλαιπωρία, βάρη και υποχρεώσεις. Με νέα προγράμματα ενημέρωσης και επικοινωνίας σχεδιάζουμε και φιλοδοξούμε να αντιστρέψουμε αυτή την αντίληψη. Με αλλαγές του συστήματος, στοχευμένες επιτροπές για τα ιδιαίτερα ζητήματα κάθε περιοχής και ανοικτό διάλογο µε τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, αναδόχους και στελέχη/υπαλλήλους του Κτηματολογίου, θα επιταχυνθεί η κτηματογράφηση».

Για την επόμενη ημέρα του Κτηματολογίου:

-«Σήμερα το Κτηματολόγιο παρέχει δωρεάν επεξεργασμένη διαβαθμισμένη κτηματολογικά πληροφορία σε κάθε ενδιαφερόμενο και επιτρέπει τη διενέργεια συναλλαγών µε ευκολία και ταχύτητα. Στόχος µας, μαζί µε τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη είναι να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου µε τεχνικές και θεσμικές παρεμβάσεις. Να εξελιχθεί σε πολύτιμο επενδυτικό εργαλείο και εργαλείο συναλλαγών, που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε µία αγορά ακινήτων που θα τονώσει την ελληνική οικονομία. Η μετατροπή του Κτηματολογίου από εμπόδιο σε σημείο αναφοράς και σε καταλύτη ανάπτυξης για τη χώρα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας