ecopress
Η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες του Κτηματολογίου,  η συμμετοχή των οποίων στις υπό κτηματογράφηση περιοχές  κυμαίνεται σε ποσοστό άνω του 70% δημιουργεί δεύτερες... Κτηματολόγιο: πάνε πιο πίσω τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες του Κτηματολογίου,  η συμμετοχή των οποίων στις υπό κτηματογράφηση περιοχές  κυμαίνεται σε ποσοστό άνω του 70% δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και νέα δεδομένα  για την επιβολή των νέων κλιμακωτών προστίμων για εμπρόθεσμες δηλώσεις.

Δείτε εδώ στο ecopress, έρχονται 1 εκατ ενστάσεις μετά τις δηλώσεις ιδιοκτησίας

Το ΥΠΕΝ είχε ανακοινώσει ότι τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα θα νομοθετηθούν και θα ισχύσουν από τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες  από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο θα περιληφθούν σε σχέδιο νόμου το επόμενο προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Παράλληλα όπως προκύπτει από συζήτηση με δημοσιογράφους, που είχε  ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο»  Στέφανος Κοτσώλης η επιβολή των προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις εξετάζεται υπό νέο πρίσμα, καθώς το έργο έχει αποκτήσει πλέον νέα δυναμική και ξεπέρασε το σκόπελο της ματαίωσης του λόγω χαμηλής συμμετοχής.

Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, τα στοιχεία ήταν απογοητευτικά από τη συμμετοχή των πολιτών στην τέταρτη και τελευταία γενιά κτηματογράφησης. Ορισμένες κινήσεις όμως,  από υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, έδωσαν σημαντική ώθηση. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι …διαρροές, αλλά και επίσημες δηλώσεις, ότι έρχονται πρόστιμα καθώς οι διαρκείς παρατάσεις στις προθεσμίες τελείωσαν.

Σημαντικές ήταν επίσης και οι εκστρατείες ενημέρωσης, όπως με τις 3.300.000 ψηφιακές ειδοποιήσεις taxis ή με τη δημιουργία λογαριασμών του Κτηματολογίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι περιοχές, οι προθεσμίες και οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο 

  • Με πράσινο χρώμα όσες περιοχές έχει λήξει η οριστική ημερομηνία τους προηγούμενους μήνες. ΟΛΕΣ οι περιοχές ξεπερνούν το όριο του 55% και σε πολλές είναι αρκετά παραπάνω.
  • Με άσπρο χρώμα οι περιοχές που λήγουν είτε στις 31/1/2020 (ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗ+ΝΗΣΟΙ) είτε στις 28/2 (ΕΠΤΑΝΗΣΑ+ΛΗΜΝΟ/ΛΕΣΒΟ)
  • Ο Μέσος Όρος (με κίτρινο) του 66.66% είναι «παραπλανητικός» με την έννοια ότι εμπεριέχει και τις περιοχές που ΔΕΝ έχουν λήξει ακόμα (Δυτ. Αττική, Επτάνησα, Λήμνο/Λέσβο). Στα μέχρι τώρα είναι πάνω από 70%.
  • Σχεδόν 1 στις 5 δηλώσεις υποβλήθηκε ηλεκτρονικά (1.415.011 από τις 6.997.183)

Το τελευταίο τρίμηνο λοιπόν ανατράπηκαν τα προγνωστικά και τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών προσεγγίζουν πλέον το 70% διασώζοντας το έργο από περιπέτειες καθώς χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σχεδόν μία στις πέντε δηλώσεις στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης υποβλήθηκε ηλεκτρονικά (1.415.011 από τις 6.997.183).

Όπως προκύπτει από συζήτηση με δημοσιογράφους, που είχε  ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο»  Στέφανος Κοτσώλης η κτηματογράφηση συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς την ενεργοποίηση, έως σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων. Αλλά με δεδομένο ότι δεν θα δοθούν άλλες παρατάσεις, θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου, αλλά αργότερα από ότι αναμενόταν αρχικά.

Επίσης, επίκειται νομοθετική ρύθμιση για τις περιοχές που δηλώνει ακίνητα πολιτών και το Δημόσιο, όπως συνέβη στην περίπτωση των Βριλησσίων και της Σαρωνίδας.

Οι πέντε «ορφανές» μελέτες

Τον Φεβρουάριο αναμένεται ότι θα υπογραφεί η σύμβαση για την κτηματογράφηση του Ρεθύμνου, μία από τις πέντε «ορφανές» μελέτες. Το ζήτημα αναμένεται να περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κτηματολογίου, τις επόμενες ημέρες, όπως προκύπτει από συζήτηση με δημοσιογράφους, που είχε  ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο»  Στέφανος Κοτσώλης.

Για τις υπόλοιπες τέσσερις η εκκρεμότητα θα λυθεί εντός του 2020.  Οι συγκεκριμένες μελέτες είχαν κολλήσει λόγω δικαστικών εμπλοκών και αφορούν – εκτός από το Ρέθυμνο – τις εξής περιοχές: Χανιά, περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου, η περιοχή Κέρκυρας – Θεσπρωτίας και το υπόλοιπο των Κυκλάδων (Άνδρος, Τήνος, τμήμα της Μυκόνου, Πάρος – Αντίπαρος, Νάξος και Μικρές Κυκλάδες, Ίος, Σαντορίνη, Ανάφη, τμήμα της Μήλου, Κέα και Κύθνος). Αφορούν συνολικά το  7% της ελληνικής επικράτειας και αντιστοιχούν σε 2,7 εκατ. δικαιώματα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας