ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εξέδωσε η κυβέρνηση παρατείνεται για ένα ακόμη έτος η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών στο... Κτηματολόγιο: Παράταση σε 111 περιοχές για τα αδήλωτα ακίνητα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εξέδωσε η κυβέρνηση παρατείνεται για ένα ακόμη έτος η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο.

Η ΠΝΠ προβλέπει ειδικότερα ότι  «παρατείνεται για ένα έτος η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου και η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τόσο των πολιτών όσο και του Δημοσίου».

Με τη ρύθμιση αυτή, που αποτελεί μία ακόμη παράταση για τις πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο απομακρύνεται χρονικά η εφαρμογή της νομοθεσίας, που προβλέπει χιλιάδες ακίνητα σε 111 αστικές και αγροτικές περιοχές,  τα οποία έχουν δηλωθεί λανθασμένα ή δεν έχουν δηλωθεί καθόλου στο Κτηματολόγιο, να περιέλθουν οριστικά στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, ως ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Η νομοθεσία προβλέπει, όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων τα ακίνητα που έχουν καταγραφεί  στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» να περάσουν οριστικά την ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

Η προθεσμία αυτή άρχισε να λήγει την περίοδο 2018-19 σε κάθε μία από τις 111 συγκεκριμένες περιοχές σταδιακά με την συμπλήρωση 14 ετών  κατ΄ αντιστοιχία, με την ημερομηνία έναρξης της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή.

Οι παρατάσεις

Το ΥΠΕΝ, με τροπολογία προσθήκη στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης, μεταξύ Δημοσίου και των ENERGEAN και ΚΑΒΑΛΑ ΟIL, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο στη Βουλή έδωσε τότε παράταση ενός χρόνου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι ιδιόκτητες να διασώσουν τις περιουσίες τους.

Τώρα με τη νέα παράταση ενός έτους που προβλέπει η ΠΝΠ δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να κινηθούν δικαστικά για να περισώσουν ακίνητα, τα οποία έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιόκτητες μπορούν πλέον να ασκήσουν μόνον  ένδικα μέσα για να διεκδικήσουν να διασώσουν τις περιουσίες τους, πριν αυτές περάσουν οριστικά στο ελληνικό δημόσιο.

Δηλαδή ισχύουν συνολικά δύο χρόνια παράτασης από την συμπλήρωση 14 ετών, με βάση την ημερομηνία έναρξης της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή.  

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ 111 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ

Η εγκύκλιος

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών έχει κινήσει τις διαδικασίες για να περάσουν συνολικά 34.500 ακίνητα όλων των κατηγοριών στην οριστική ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για τα ακίνητα, τα οποία στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Με εγκύκλιο, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, (υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ.1137/18.7.2018) κάλεσε  την εταιρία  Ελληνικό Κτηματολόγιο να γνωστοποιήσει όλα τα ΚΑΕ Κ που φέρουν την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» στους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να ελέγξουν και να παραλάβουν για διαχείριση τα ακίνητα αρμοδιότητάς τους.

Στην εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «Οδηγίες για την καταγραφή μετά την οριστικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου» σημειώνεται ότι  «ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογικά βιβλία και στα λοιπά στοιχεία του Κτηματολογίου ως ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή.

Παράλληλα σημειώνεται ότι «από την ανωτέρω βέβαια καταγραφή εξαιρούνται τα ακίνητα με την ως άνω ένδειξη του «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τα οποία, κατόπιν αιτήσεων τρίτων, είχαν νόμιμα και εμπρόθεσμα ασκηθεί αγωγές, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας