ecopress
Από την Ελληνικό Κτηματολόγιο εκφράζουν «συγκροτημένη αισιοδοξία» για την πορεία της συλλογής δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress- Τι... Κτηματολόγιο: ρεύμα προσέλευσης ιδιοκτητών – πίνακας για όλες τις περιοχές

Από την Ελληνικό Κτηματολόγιο εκφράζουν «συγκροτημένη αισιοδοξία» για την πορεία της συλλογής δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress- Τι ετοιμάζει η Ελληνικό Κτηματολόγιο για εκπρόθεσμες δηλώσεις και αδήλωτα ακίνητα- Τα νέα μέτρα διευκόλυνσης των ιδιοκτητών- Πότε και για ποιούς κλείνει το ΚΕΠ του Κτηματολόγίου στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γαλάτσι

Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου «έστω και την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγο πριν από την εκπνοή των παρατάσεων η προσέλευση των ιδιοκτητών αρχίζει να μεγαλώνει». Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Κτηματολόγιο (έως ας 25 Σεπτεμβρίου 2019).

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος) η συλλογή δηλώσεων έφτασε στο 75% (για την ακρίβεια στο 74,87%). Στις περιοχές όπου η προθεσμία λήγει στις 3 1 Οκτωβρίου (όπως είναι για παράδειγμα, η Δράμα, η Καβάλα, τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Βοιωτία, η Φωκίδα, η Ηλεία, το Λασίθι κ.ά.) η συμμετοχή ανέρχεται στο 36,39%. Και στις περιοχές όπου λήγουν στις 29 Νοεμβρίου 2019 ( Καστοριά, Φλώρινα, Μαγνησία -Σποράδες, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία, Σάμο, Χίο, Ικαρία) ο μέσος όρος της προσέλευσης ανέρχεται σε 24,5%. Συνολικά, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου έχουν δηλωθεί συνολικά 4.346.191 δικαιώματα.

Σε ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα στα Νέα» σημειώνεται ότι η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει πως ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα μελέτης έχει ως εξής:

Η συλλογή δηλώσεων αρχίζει γύρω στους οκτώ μήνες (κατ ‘ελάχιστο) από την έναρξη της διαδικασίας και το ποσοστό συλλογής των δηλώσεων κυμαίνεται από 45 έως 60%.

Στη συνέχεια, η προανάρτηση (όπου οι ενδιαφερόμενοι υποδεικνύουν λάθη) ξεκινά γύρω στους 24 μήνες (η οποία υπόκεινται σε δυνητικές παρατάσεις που προβλέπονται από τη σύμβαση ή ενδιάμεσα νομοθετούνται). Εδώ, η εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό συλλογής δικαιωμάτων ανεβαίνει από 60 έως 75%.

Ακολουθεί η ανάρτηση που ξεκινάει σε 31 μήνες (το ποσοστό συλλογής δηλώσεων κυμαίνεται από 75 έως 90%). Η ολοκλήρωση της μελέτης γίνεται σε 40 μήνες από την έναρξη της διαδικασίας με το ποσοστό συλλογής δηλώσεων να κυμαίνεται από 85 έως 100%.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης είναι ένα «δύσκολο» πρόγραμμα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, η μεγάλη δυσκολία του προγράμματος που τρέχει αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι πολλά ακίνητα είναι μοιρασμένα «δια λόγου» και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας – ιδιαίτερα τα μη ηλεκτροδοτούμενα αγροτεμάχια.

Σημειώνεται πως το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης αφορά 13.838.802 δικαιώματα. Και αυτός είναι και ο λόγος που αποτελούν «αγκάθι» οι περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας (όταν δηλαδή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση) και πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή – αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητα τα έγγραφα – αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, ακόμα και συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον αιτουντα ως κύριου του ακινήτου, Ε9, ένορκη βεβαίωση κ.ά.

Ωστόσο, δήλωση πρέπει να υποβάλλουν όλοι οι ιδιοκτήτες που θέλουν να σώσουν τα ακίνητά τους (σ.σ. αυτοί που δεν θέλουν να τα σώσουν μπορούν να τα αφαιρέσουν από το Ε9 για να μη φορολογούνται χωρίς λόγο).

Οι ιδιοκτήτες που δεν υποβάλλουν από αμέλεια εγκαίρως τη δήλωσή τους, πέρα από το ζήτημα της επιβολής των προστίμων, είναι πιθανό να μην ενημερωθούν για την ανάρτηση της μελέτης και να μην μπορούν να υποβάλλουν ένσταση για το ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα αλλαγής μιας λανθασμένης πρώτης εγγραφής για τα ακίνητά τους.

Και βέβαια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, στην περίπτωση που κάποιος άλλος έχει δηλώσει το ίδιο ακίνητο, η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων να προκρίνει αυτόν στις πρώτες εγγραφές και στη συνέχεια να απαιτείται η προσφυγή στα δικαστήρια ώστε να αλλάξουν οι πρώτες εγγραφές.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας