ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Σε ελεύθερη πτώση  βρίσκονται πλέον οι δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Τα ενδιάμεσα  μέτρα, όπως αυτό της «εμπρόθεσμης προσέλευσης» των ιδιοκτητών ακινήτων... Κτηματολόγιο: Σε ελεύθερη πτώση οι δηλώσεις ιδιοκτησίας- “Αλεξίπτωτο” με νέες παρατάσεις

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Σε ελεύθερη πτώση  βρίσκονται πλέον οι δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Τα ενδιάμεσα  μέτρα, όπως αυτό της «εμπρόθεσμης προσέλευσης» των ιδιοκτητών ακινήτων στα γραφεία κτηματογράφησης  δεν αποδίδουν. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος  ετοιμάζεται υπουργική απόφαση ενεργοποίησης  νέων εξάμηνων παρατάσεων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, από το σύνολο των 13 εκατ.  (για την ακρίβεια 12.981.290) εκτιμώμενων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση, μέχρι το τέλος Μαΐου  2019 έγιναν ηλεκτρονικά ή με συμβατική διαδικασία, συνολικά λιγότερες από 2,5 εκατ . (για την ακρίβεια 2.405.040) δηλώσεις ιδιοκτησίας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό συμμετοχής 18,53%, με συνέπεια να τίθεται σε δοκιμασία η πορεία και ολοκλήρωση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Αναλυτικός πίνακας

Αναλυτικός πίνακας, με επικαιροποιημένα στοιχεία,  που εξασφάλισε και παρουσιάζει Δείτε εδώ στο ecopress δείχνει τη συνολική πορεία του έργου, τις προθεσμίες και τις υποβληθείσες  δηλώσεων ιδιοκτησίας σε όλες τις περιοχές,  που βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα κτηματογράφησης.

Ενδεικτικό είναι  το διάγραμμα ημερήσιας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας της Ελληνικό Κτηματολόγιο, που αποτυπώνει ότι η συμμετοχή των ιδιοκτητών στο πρόγραμμα, προκειμένου να καταγράψουν και να κατοχυρώσουν την ακίνητη περιουσία τους βαίνει μειούμενη και σε πολλές περιοχές βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση.

Λήγουν οι προθεσμίες

Στο μεταξύ αρχίζει κρίσιμη εβδομάδα για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, καθώς εντός του Ιουνίου 2019 λήγουν οι προθεσμίες ως εξής:

  • Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 λήγει το εξάμηνο της μέχρι τώρα ισχύουσας προθεσμίας  για 12 περιοχές: Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα και Οινόη.
  • Μία εβδομάδα αργότερα στις 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο σε άλλες 7 περιοχές: Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία Β’ Τμήμα, Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα.
  • Έως τις 31 Ιουλίου 2019 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Δωδεκάνησα και την Κορινθία προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.
  • Στις 24 Ιουνίου 2019 λήγει εξάλλου το χρονικό περιθώριο, που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να ελέγξουν και να διορθώσουν, στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη, τα αποτελέσματα της επεξεργασίας,  που έγιναν στο Κτηματολόγιο το 2008.

 

«Εμπρόθεσμη προσέλευση»

Η Ελληνικό Κτηματολόγιο, όπως έγραψε το  ecopressενεργοποίησε ήδη και θα εξακολουθήσει να ισχύει μία νέα άτυπη διαδικασία, την «εμπρόθεσμη προσέλευση» των ιδιοκτητών ακινήτων στα γραφεία κτηματογράφησης,  στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο σε Αθήνα (Ολυμπιακό Κέντρο Γαλάτσι) και στις έδρες των νομών της χώρας, που έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση.

Στόχος, που όμως δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, είναι να καλυφθεί χωρίς συνέπειες για τους ιδιοκτήτες η μειωμένη συμμετοχή εμπρόθεσμης  υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας και να αποφευχθούν νέες επίσημες παρατάσεις, που ανεβάζουν το κόστος του έργου προς τους ιδιώτες μελετητές, με αβέβαια αποτελέσματα συμμετοχής των πολιτών.

Παράλληλα το ΥΠΕΝ θεσμοθέτησε πρόσφατα νομοθετική δυνατότητα, με υπουργικές αποφάσεις να δίνονται νέες εξάμηνες παρατάσεις, όταν εκπνέει η πρώτη εξάμηνη προθεσμία από την έναρξη του έργου σε κάθε περιοχή κτηματογράφησης .

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι  από το ΥΠΕΝ ετοιμάζονται νέες παρατάσεις, με την μορφή υπουργικής απόφασης, που θα εκδοθεί με την υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά,  η οποία θα ενεργοποιεί την παράταση προθεσμίας έξι μηνών  για κάθε περιοχή από την ημέρα λήξης της προηγούμενης προθεσμίας.  Η νέα Υπουργική Απόφαση, που θα περιλαμβάνει νέες εξάμηνες παρατάσεις για όλες τις περιοχές θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη των προθεσμιών που «τρέχουν», ως μία ύστατη προσπάθεια να μην ανακοπεί η έστω και μικρή συμμετοχή ιδιοκτητών στις δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Νέες παρατάσεις

Σημειώνεται ότι η αυλαία των παρατάσεων άνοιξε ήδη για τις περιοχές  των Δωδεκανήσων και Κορινθίας ( Α’ Τμήμα), με απόφαση του ΥΠΕΝ,  που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται μετά από απόφαση του ΝΠΔΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας, Αχαΐας (μέχρι 22 Ιουλίου 2019), Μαγνησίας και Σποράδων (μέχρι 29 Ιουλίου 2019). Δείτε αναλυτικά εδώ

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

«Γενναία» χρονικά και «καθολική» – για όλες τις εντασσόμενες περιοχές της χώρας – παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο,  από την κυβέρνηση η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με επιστολή του προέδρου της, περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, την οποία κοινοποιεί και στη διοίκηση «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» (ΕΚΧΑ Α.Ε.).

Συγκεκριμένα η ΕΝΠΕ ζητεί παράταση τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου 2019 τόσο λόγω των πρόσφατων εκλογών εξαιτίας των οποίων τα Δικαστήρια και τα Υποθηκοφυλακεία δεν λειτούργησαν για είκοσι μέρες αλλά και λόγω των προσεχών εθνικών εκλογών. Επίσης, διότι «η υποβολή δηλώσεων, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσχέρειες καθώς αφορά, σε πληθώρα περιπτώσεων, δήλωση δικαιωμάτων με αιτία κτήσης την κληρονομιά, όπου οι δικαιούχοι που έχουν αποκτήσει με κληρονομιά από τους προγόνους τους ακίνητα, δεν έχουν συντάξει και μεταγράψει πράξη αποδοχής κληρονομιάς οι ίδιοι ή και οι απώτεροι δικαιοπάροχοι κ. α.».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας