ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου 2021 «τρέχει» νέος κύκλος ραντεβού των ιδιοκτητών με το Κτηματολόγιο, για υποβολές δηλώσεων ιδιοκτησίας και έλεγχο... Κτηματολόγιο: τα νέα ραντεβού των ιδιοκτητών για δηλώσεις & έλεγχο περιουσίας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου 2021 «τρέχει» νέος κύκλος ραντεβού των ιδιοκτητών με το Κτηματολόγιο, για υποβολές δηλώσεων ιδιοκτησίας και έλεγχο της περιουσίας τους, σε περιοχές όλης της χώρας.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο με ανακοίνωση του ενημερώνει όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων: Μαγνησίας (ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου), Φθιώτιδας (ΟΤΑ Λαμίας) και Βοιωτίας (ΟΤΑ Λειβαδιάς) πως στις 10 Μαϊου 2021 ξεκίνησε η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων. Δείτε εδώ στο ecopress: αναλυτικές πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας με τα Κτηματολογικά Γραφεία

Η Ελληνικό Κτηματολόγιο παράλληλα προγραμματίζει από τον Ιούνιο να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες, τη μεγαλύτερη περιοχή της χώρας με περισσότερα από 620.000 δικαιώματα, που έχει μείνει πίσω η κτηματογράφηση, καθώς υπήρχαν μέχρι πρότινος δικαστικές εμπλοκές από τους μελετητές.

Επίσης από τον Ιούνιο προγραμματίζεται να αρχίσει η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο σε τμήμα Λασιθίου, τμήμα των Χανιών, τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, στην Κέρκυρα και  στη Θεσπρωτία.

Προαναρτήσεις

Ο προγραμματισμός της Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις προαναρτήσεις κτηματολογικών στοιχείων προβλέπει να γίνουν:

-Τον Μάιο σε Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Λασίθι.

-Τον Ιούνιο σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Ρόδο, Κορινθία, Καστοριά, Φλώρινα, Ευρυτανία και Φθιώτιδα.

-Τον Ιούλιο σε Ροδόπη, Θάσο, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ιωάννινα, Πιερία, Δράμα, Ξάνθη.

Οι αναρτήσεις

Ο προγραμματισμός της Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις αναρτήσεις κτηματολογικών στοιχείων προβλέπει να γίνουν:

-Τον Μάιο σε Λαμία, Λιβαδειά και Μαγνησία (Ιωλκός)

-Τον Ιούνιο σε Αχαΐα, Ανατολική Αττική, Λουτράκι και Αγρίνιο

-Τον Ιούλιο σε Δυτική Αττική (Μέγαρα και Οινόη), Αίγιο και Έβρο.

Ψηφιακή παράταση

Στο μεταξύ από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ελληνικό Κτηματολόγιο εξετάζονται μέτρα για να αναζωπυρωθεί η συμμετοχή των ιδιοκτητών και να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, καθώς λόγω ιδιοκτησιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων αλλά και των δυσκολιών που προκάλεσαν οι συνθήκες της πανδημίας σημειώθηκε κάμψη στην πορεία κτηματογράφησης της χώρας, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά µόνο το 33% έχει ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργεί.

Προκρίνεται, όπως πρότεινε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) να συνεχιστεί ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, μέχρι να αρχίσει το στάδιο της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, στις περιοχές που έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση και έχει λήξει η σχετική προθεσμία. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

 Ανάρτηση σε Λαμία και Λειβαδιά

Η Κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο ανακοίνωσε ότι την 10η Μαΐου 2021 ξεκινάει η Ανάρτηση των Προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων για τα ακίνητα εντός των: Δημοτικής Κοινότητας Λαμιέων της Δημοτικής Ενότητας Λαμιέων του Δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος & Δημοτικής Κοινότητας Λεβαδέων της Δημοτικής Ενότητας Λεβαδέων του Δήμου Λεβαδέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Αναφέρει οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες ως εξής:

Για να συμμετέχετε στη διαδικασία είναι απαραίτητο να προβείτε στην επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας σας μέσω του  «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο  www.ktimatologio.gr

Η Ανάρτηση περιλαμβάνει:

  • Την περιγραφή των ακινήτων και τη νομική πληροφορία τους (Κτηματολογικός Πίνακας) και
  • Τα όρια των γεωτεμαχίων (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Το περιεχόμενο των προαναφερθέντων είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Σκοπός της Ανάρτησης είναι να ελέγξετε την καταγραφή των δικαιωμάτων σας, τη θέση και τα όρια των ακινήτων σας. Για την ενημέρωσή σας, δείτε το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τα στοιχεία που σας αφορούν και ελέγξτε την ορθότητά τους, μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx

Εφόσον συμφωνείτε με τα κτηματολογικά στοιχεία, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχετε δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της Ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) – να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο  www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Το γραφείο κτηματογράφησης λειτουργεί μόνο με ραντεβού.  Επομένως, στις περιπτώσεις που απαιτείται να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης, πρέπει να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο 22310 34343  προκειμένου να προγραμματιστεί ραντεβού.

Στις παρακάτω περιπτώσεις θα πρέπει, εντός της προθεσμίας της Ανάρτησης, να καλέσετε στο 22310 34343  (& 6970923448 μόνο για πληροφορίες) ή να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική δ/νση kt4lamia@gmail.com προκειμένου να προγραμματιστεί ραντεβού και να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειές σας:

Ειδικές περιπτώσεις

  • Δεν βλέπετε την ακίνητη περιουσία σας, είτε επειδή δεν εντοπίστηκε στο χάρτη, είτε η δήλωσή σας ήταν ελλιπής και απορρίφθηκε, είτε επειδή προκρίθηκε άλλο δικαίωμα αντί του δικού σας. Σε αυτή την περίπτωση, κατά την είσοδό σας στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα για τον κάτοχο του συγκεκριμένου ΑΦΜ».
  • Δεν έχετε καταβάλει το πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Σε αυτή την περίπτωση, κατά την είσοδο σας στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εμφανίζεται το μήνυμα «Σας ενημερώνουμε ότι το σύστημα πληρωμών του Εθνικού Κτηματολογίου εντοπίζει οφειλή του παγίου τέλους κτηματογράφησης. Παρακαλούμε για την άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεών σας».

Μετά την Ανάρτηση, την εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων που θα υποβληθούν και την αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων, η κτηματογράφηση τελειώνει και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολόγιο στην συγκεκριμένη περιοχή. Για να ενημερωθείτε για τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Η συμμετοχή σας στην Ανάρτηση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζετε ότι τα δικαιώματα που δηλώσατε θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγετε χρονοβόρες διαδικασίες στο μέλλον αλλά και περιττά έξοδα.

Κυκλάδες

  Από τον Ιούνιο  θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των νησιών των Κυκλάδων να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο. Θα έχουν  χρονικό περιθώριο τριών μηνών δίνεται οι κάτοικοι της Ελλάδας για να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο και έξι μήνες όσοι  διαμένουν στο εξωτερικό. Οι Κυκλάδες είναι από τις λίγες περιοχές όπου δεν έχει «τρέξει» η συλλογή δηλώσεων, καθώς υπήρχαν μέχρι πρότινος δικαστικές εμπλοκές από τους μελετητές.

Οκτώ γραφεία
Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, τα προεκτιμώμενα δικαιώματα ανέρχονται στα 628.201, ενώ ο φορέας σχεδιάζει να λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης 8 Γραφεία Κτηματογράφησης και συγκεκριμένα σε: Άνδρο, Τήνο, Κέα, Μύκονο, Σέριφο, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη.

Με δεδομένη όμως την κατάσταση που διαδραματίζεται στη χώρα λόγω της πανδημίας και σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις οι νησιώτες, θα λειτουργήσουν επίσης 13 μονάδες ενημέρωσης στα μικρότερα νησιά. Ειδικότερα, θα υπάρχουν: στην Κύθνο, στη Μήλο, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στα Κουφονήσια, στη Σχοινούσσα, στην Ηρακλειά, στην Ιο, στη Φολέγανδρο, στη Θηρασιά, στην Ανάφη και στην Αντίπαρο.

Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες που μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται η λειτουργία δύο Γραφείων Κτηματογράφησης προκειμένου να μη χρειαστεί να μετακινούνται στις Κυκλάδες. Σημειώνεται πως το Γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ το Γραφείο της Θεσσαλονίκης μόνο κατά την εξάμηνη περίοδο των δηλώσεων.
Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 για όσους ιδιοκτήτες μένουν στο εξωτερικό.

Το κόστος της διαδικασίας

Όσον αφορά στο κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή τής κυριότητας του ακινήτου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας