Κτηματολόγιο: τι είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 6 Δεκεμβρίου 2023 Αργύρης
«Κτηματογράφηση με εκκρεμότητες δεν είναι κτηματογράφηση», αντέτεινε από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος. «Το πρόβλημα των μεταβιβάσεων ακινήτων έγινε τραγικό στην Ελλάδα» είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ολχάν Αχμέτ. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Ως «ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα και μια ψηφιακή επανάσταση, που θα δώσει λύση σε μία άκρως προβληματική τριτοκοσμική κατάσταση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των συμβολαιογράφων, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την αποχή που έχουν κηρύξει και τόνισε ότι «ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου φέρνει περισσότερη ασφάλεια δικαίου». Παράλληλα ο κος Κυρανάκης δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχεδίο. Δείτε εδώ στο ecopress
Γ. Καραμέρος: «Κτηματογράφηση με εκκρεμότητες δεν είναι κτηματογράφηση»
Στην επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί το σύγχρονο Ελληνικό Κτηματολόγιο έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τη λειτουργία του η ιδιωτική και δημόσια περιουσία, παράλληλα με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος σε συνθήκες κλιματικής κατάρρευσης, αναφέρθηκε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Καραμέρος, Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην πρώτη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Αφού εξήγησε την προτεραιότητα του Ν.4512/2018 της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για έναν ισχυρό δημόσιο φορέα, ενιαίο και αποτελεσματικό με ψηφιακές δυνατότητες, όπως ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες, κατέκρινε τη φιλοσοφία της ΝΔ να αντιμετωπίζει επιφανειακά το Κτηματολόγιο, ως ένα ακόμα ψηφιακό έργο.
Άσκησε κριτική για μία ολόκληρη κυβερνητική θητεία της ΝΔ με σοβαρές παραλείψεις και καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο, δίχως να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του προσωπικού, αλλά και της αναβάθμισης των δύσχρηστων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τις επαγγελματικές ομάδες.
Μίλησε για τις εικόνες ντροπής με πολίτες να στήνονται σε ουρές πριν καν ξημερώσει για το χαρτάκι προτεραιότητας, ενώ αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που είναι αριθμητικά λίγοι για έναν τεράστιο όγκο εργασιών παραλαβής, νομικού ελέγχου, έκδοσης πιστοποιητικών και διόρθωσης χιλιάδων λαθών και αστοχιών της κτηματογράφησης και αναρωτήθηκε αν τελικά μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι πραγματικά εφικτή η διεκπεραίωση μιας ηλεκτρονικά υποβληθείσας πράξης σε μία μόνο μέρα από τον επόμενο μήνα, όπως δεσμεύθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Επιπρόσθετα, σχολίασε με καυστικό τρόπο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έδωσαν σε ελεύθερους επαγγελματίες δικηγόρους, αρμοδιότητα ελέγχου της νομιμότητας δικαιολογητικών και εγγραφής τις πράξεις αυτές στη βάση του Κτηματολογίου, αφαιρώντας από τους προϊστάμενους του Κτηματολογίου να κάνουν αυτό που είναι υποχρεωτικό και αμφισβητώντας ουσιαστικά το κράτος δικαίου, τις συναλλαγές και τις χρήσεις γης.
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μνημείο συντήρησης των εκκρεμοτήτων, ενώ επεσήμανε την αοριστία που επικρατεί στην οριστική διάρθρωση των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων, τα οποία λειτουργούν με ελλιπείς δομές και κατακερματισμένα αρχεία.
Παράλληλα σημείωσε πως το νομοσχέδιο προτείνει μία νέα πλατφόρμα, όπου θα έχουν τη δυνατότητα εξωτερικοί συνεργάτες να ελέγχουν απομακρυσμένα τα εισερχόμενα έγγραφα και να χρηματοδοτούνται δηλαδή αφού η αποφασιστική αρμοδιότητα της καταχώρησης και του τελικού ελέγχου θα βαρύνει το προσωπικό των Γραφείων, προϊστάμενους και διοικητικούς υπαλλήλους.
Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου υποστήριξε πως παρά τις ελάχιστες προβλέψεις για επιτάχυνση διαδικασιών, δεν λύνεται το πρόβλημα αργής ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς δεν αντιμετωπίζεται το μείζον, δηλ. η υποστελέχωση. Για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, οι παρατάσεις προθεσμιών στις κτηματολογικές εγγραφές και στην προσφυγή σε κτηματολογικό δικαστή υπογράμμισε πως δεν θα λειτουργήσει σε συνθήκες μειωμένου προσωπικού, ενώ υφίσταται κίνδυνος κατάθεσης παραποιημένων εγγράφων από την απαλλαγή έκδοσης αντιγράφων. Για τη διεύρυνση της βάσης των διαπιστευμένων μηχανικών ανέφερε πως πρόκειται για εκχώρηση αρμοδιοτήτων, ενώ στη διάταξη για την άσκηση καθηκόντων προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και την κάλυψη από υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ εξήγησε την σπουδαιότητα εκείνων των υπαλλήλων του νομικού κλάδου, υποδεικνύοντας ως πιο ιδανική την κάλυψη από αναπληρωτές προϊσταμένους με ένα έτος προϋπηρεσίας.
Κλείνοντας επικαλούμενος τις ρυθμίσεις για την παράταση εκπόνησης μελέτης ταξινόμησης δεδομένων (data classification) και τις ανάλογες προθεσμίες για τη μεταφορά εφαρμογών και κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων στα κυβερνητικά νέφη G-Cloud, RECloud και HCloud επεσήμανε την κρισιμότητα της καθυστέρησης λήψης πολιτικών για την κυβερνοασφάλεια, ενώ διέκρινε στην περίπτωση της παράτασης πληρωμής δαπανών του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι» την αδυναμία ολοκλήρωσης ενός συμβασιοποιημένου από το 2014 έργου που υποδηλώνει παράλληλα πόσο επικοινωνιακές και χωρίς αντίκρισμα είναι οι αναφορές των Υπουργών της Κυβέρνησης σε σχέση με το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙΙ».
Δείτε τι είπε ο Γιώργος Καραμέρος στη Βουλή στο βίντεο:
Ολχάν Αχμέτ: «Το πρόβλημα των μεταβιβάσεων ακινήτων έγινε τραγικό στην Ελλάδα»
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ολχάν Αχμέτ, επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα βοηθήσει τις επενδύσεις, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί λανθασμένο δρόμο».
«Στην ουσία δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα, καθώς και το νέο νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία, αλλά είναι ένα αντιγραφή του προηγούμενου», είπε.
Έμφαση έδωσε ο κ. Αχμέτ, στο στάδιο της καταχώρησης ακινήτων, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα έγινε τραγικό στην Ελλάδα».
«Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν, -εσείς διατείνεστε ότι είναι 300.000 εμείς λέμε 600.000- υποθέσεις. Αυτό σημαίνει μεγάλη ανασφάλεια δικαίου διότι 80% των ακινήτων των ελλήνων, βρίσκονται εκτός συναλλαγής. Δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, δεν μπορεί να γίνει καμία επένδυση στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, «ευτυχώς φέρατε κάποιες διατάξεις για την απαλλοτρίωση και εμείς θα βοηθήσουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος ακόμα και φορείς του ελληνικού κράτους που απαλλοτρίωσαν υπέρ τους ακίνητα, τελικά να τα χάσουν».
Αναφερόμενος στον έλεγχο νομιμότητας, συμφώνησε ότι περιορίζεται, όμως όπως είπε, «δεν φτάνει, πρέπει να εξειδικευτεί περαιτέρω να γίνει πιο ξεκάθαρος ο έλεγχος γιατί διαφορετικά πάλι θα υπάρχουν θέματα».
KKE
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. «Και αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα, από τα 76 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, ως αντάλλαγμα για τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που θα εκταμιεύσει η χώρα μας από το επικαιροποιημένο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις πράσινες μπίζινες των επιχειρηματικών ομίλων και πιο ειδικά, την επιτάχυνση των αλλαγών χρήσεων γης στον τουρισμό αλλά και στην εμπορευματοποίηση των δασών και την παραπέρα διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, «η διατήρηση της ιδιοκτησιακής Βαβυλωνίας στο δασικό χώρο και το νομικό πλαίσιο που το διέπει οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της οικοπεδοποίησης της δασικής γης».
«Ο πολυτεμαχισμός της γης, η ασάφεια των ιδιοκτησιακών όρων σε συνθήκες ανεπτυγμένου καπιταλισμού, που το μεγάλο κεφάλαιο φιλοδοξεί για μεγάλες φαραωνικού τύπου επενδύσεις, δυσκολεύουν τα σχέδια τους για την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της γης. Όπου δεν επιτυγχάνουν οι διάφορες προσπάθειες να εδραιωθούν οι ιδιωτικοποίησεις, παρεμβαίνει το αστικό κράτος και τακτοποιεί νομικά και θεσμικά το πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου επενδυτικού περιβάλλοντος και ενδιαφέροντος», τόνισε ο κ. Συντυχάκης και πρόσθεσε:
«Είναι αναγκαίες διορθώσεις και παρεμβάσεις που ταλαιπωρούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Ο χαρακτήρας όμως των προτεινόμενων διατάξεων, όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αλλά ενισχύει και δημιουργεί νέα σε βάρος των συναλλασσόμενων.
Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση που υλοποιείται όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή την πλήρη αναδιάρθρωση και κατοχύρωσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα, ώστε να εξασφαλιστεί το κατάλληλο ασφαλές και αποτελεσματικό περιβάλλον στην αγορά ακινήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοεργολάβους».
Ελληνική Λύση
Ο Ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, υποστήριξε ότι μπορεί η κυβέρνηση να ευαγγελίζεται μεταρρυθμίσεις, «στη πραγματικότητα με το παρόν νομοσχέδιο, επιχειρεί με ημίμετρα να συμμαζέψει την εικόνα διάλυσης και χάους που παρουσιάζουν τα κτηματολογικά γραφεία εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσης τους».
«Αντί να στελεχωθούν τα κτηματολόγια με κατάλληλο προσωπικό ή έστω να επιμορφωθεί το υπάρχον προσωπικό, η κυβέρνηση επιλέγει ημίμετρα όπως παρατάσεις προθεσμιών και μπόνους σε υπαλλήλους», τόνισε.
Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι, «περνά με ταχείς διαδικασίες ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά τον ιδιωτικό πλούτο και την περιουσία των ελλήνων πολιτών και θίγει άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και όχι να εισάγονται ημίμετρα».
Ζήτησε δε, «να προβλεφθεί ρητά ότι οι όποιες υποχρεώσεις ή οφειλές θα βαρύνουν τον πωλητή και όχι τον αγοραστή στον οποίο πρέπει να διαφυλαχθούν ρητά τα συμφέροντα του».
«Ελπίζουμε ότι με την απλοποίηση των διαδικασιών, η φυσική αναμονή στις ουρές στα κτηματολογικά γραφεία δεν θα μετατραπεί σε μία ψηφιακή αναμονή», κατέληξε.
«Σπαρτιάτες»
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, έδωσε έμφαση στην επαρκή στελέχωση των Κτηματολογικών γραφείων. «Πράγματι η επίσπευση και η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι μείζον ζήτημα και είναι το ζητούμενο, γιατί θα δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου και ουσιαστικά θα κατοχυρώσει και τους πολίτες. Πράγματι θα ωφελήσει τις αγοραπωλησίες ακινήτων, όμως στο παρόν νομοσχέδιο δεν προβλέπεται το βασικό ζήτημα που θα έπρεπε να υπάρχει και είναι η επαρκής στελέχωση των Κτηματολογικών γραφείων. Όσο υφίσταται το πρόβλημα αυτό, όση ψηφιοποίηση και να έχουμε, θα υπάρχουν καθυστερήσεις πολύ μεγάλες και είναι και η ρίζα του προβλήματος στη χώρα μας», υπογράμμισε.
«Πρέπει άμεσα να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Καλό είναι να φέρετε ένα ενιαίο νομοσχέδιο και να λύσετε όλα τα προβλήματα μαζί και όχι να κάνετε σαλαμοποίηση της νομοθεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.
«Στο καθεστώς ιδιοχρησίας που είναι πολύ σοβαρό και πολύπλοκο ζήτημα θα έπρεπε να το λύσετε και να μην το μεταθέτετε στο μέλλον. Κινδυνεύουμε να περνάνε νομοσχέδια για την ψηφιοποίηση διαδικασιών αλλά θα συνεχίζουν οι καθυστερήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζεται μόνο με παράταση προθεσμιών και με ένα μπόνους παραγωγικότητας», κατέληξε.
«ΝΙΚΗ»
Ο ειδικός αγορητής της «ΝΙΚΗΣ», Γιώργος Αποστολάκης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι, «βαυκαλίζεται πως με την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου θα βάλει «τίτλο τέλους» στα χρονίζοντα προβλήματα μιας πράγματι εθνικής εκκρεμότητας».
«Το νομοσχέδιο είναι ένα συμπλήρωμα διόρθωσης ημαρτημένων της ίδιας της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποδείχτηκε ανεπαρκής, και η οποία συνεχίζει την πάγια τακτική της να νομοθετεί ελλειμματικά και αποσπασματικά», είπε και κατέληξε:
«Εμείς, χωρίς μικροψυχία, λέμε ότι είναι εθνική ανάγκη η επιτάχυνση των διαδικασιών. Στην πραγματικότητα το Ελληνικό Κτηματολόγιο σηκώνει το χαλί και αναδεικνύει τα πολλά ιδιοκτησιακά προβλήματα. Καλό θα ήταν να λύνονταν οριστικά, όμως με το νέο νομοσχέδιο δεν τερματίζονται τα προβλήματα αλλά επιχειρείται μία μικρή βελτίωση αμφιβόλου όμως αποτελεσματικότητας».
Γενικός εισηγητής της ΝΔ
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σπουδαία μεταρρύθμιση για πολλούς κλάδους που εμπλέκονται στο Κτηματολόγιο», και πρόσθεσε ότι «γίνεται μία ψηφιακή επανάσταση που θα έχει άμεσα αποτελέσματα».
«Το νομοσχέδιο εισάγει δέσμη ρυθμίσεων που υπηρετούν πολλαπλούς κρίσιμους στόχους:
Επιταχύνονται οι διαδικασίες στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και αντιμετωπίζονται οι εκκρεμείς μεταγραφές ακινήτων οι οποίες έχουν φτάσει στις 150.000, με ορατό τον κίνδυνο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο με την υπαγωγή των παλιών υποθυκοφυλακίων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο από τον Ιανουάριο του 2024», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι, «ο χρόνος αναμονής στα μεγάλα Κτηματολογικά γραφεία φθάνει ως και τους 12 μήνες, καθιστώντας την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη».
«Οι μεγάλες καθυστερήσεις προκαλούν ανασφάλεια στις συναλλαγές σε όλους τους πολίτες αλλά και επίδοξους επενδυτές και οφείλουμε να τις καταπολεμήσουμε άμεσα», κατέληξε ο εισηγητής της ΝΔ.
Σχετικά Άρθρα
- Ψηφιακής Διακυβέρνησης: ανοιχτό σε αλλαγές το νομοσχέδιο στη Βουλή
- Κτηματολόγιο: με αλλαγές θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή
- Εμπορευματικό κέντρο Θριάσιου: oι αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης
- Βουλή: βρήκε τοίχο το ν/σ για σιδηροδρομικά και αεροπορικά ατυχήματα
- Μεταβίβαση διαμερίσματος: πως θα εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση για τις αποκλίσεις
- Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ φορέων του δημοσίου