ecopress
Ως «ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα και μια ψηφιακή επανάσταση, που θα δώσει λύση σε μία άκρως προβληματική τριτοκοσμική κατάσταση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το... Ψηφιακής Διακυβέρνησης: ανοιχτό σε αλλαγές το νομοσχέδιο στη Βουλή

Ως «ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα και μια ψηφιακή επανάσταση, που θα δώσει λύση σε μία άκρως προβληματική τριτοκοσμική κατάσταση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των συμβολαιογράφων, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την αποχή που έχουν κηρύξει και τόνισε ότι «ο  ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου φέρνει περισσότερη ασφάλεια δικαίου».

Με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, να δηλώνει ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές και την Αντιπολίτευση να εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του, ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο, «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στα μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»-Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων».

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Κτηματολογίου: Δείτε εδώ στο ecopress

-«Το νομοσχέδιο απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιταχύνει την ολοκλήρωση του Ελληνικού Κτηματολογίου. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε για επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για ουσιαστικούς λόγους. Θέλουμε να μπει τέλος σε μια τριτοκοσμική κατάσταση, με χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται. Στόχος μας είναι τον Ιανουάριο του 2024, να οδηγηθούμε στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, ώστε κανείς να μην χρειάζεται να πηγαίνει στο Κτηματολογικό γραφείο, να ταλαιπωρείται και να περιμένει στην ουρά για να καταθέσει ένα χαρτί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης και πρόσθεσε:

-«Δεν λέμε ότι θα βάλουμε «τίτλους τέλους» στο πρόβλημα, δεν πανηγυρίζουμε, δεν λέμε ότι με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί όλα θα είναι λυμένα. Δεν λέμε κάτι τέτοιο. Αλλά ρωτώ την Αντιπολίτευση. Δεν οφείλουμε να εντοπίσουμε μικρά τεχνικά εμπόδια που αν αρθούν, θα μας διευκολύνουν σε ένα δημόσιο φορέα για να είμαστε πιο παραγωγικοί; Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει κτηματολόγιο. Άρα πρέπει να εργαστούμε πιο γρήγορα και πιο επιτακτικά για την ολοκλήρωση του. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να τιμωρήσει τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πιθανότητα να έκαναν ένα λάθος, αλλά να τους βοηθήσει να κατοχυρώσουν την περιουσία τους. Ο ψηφιακός φάκελος φέρνει περισσότερη ασφάλεια δικαίου».

Παράλληλα, ο κ. Κυρανάκης, απέρριψε τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για μη επαρκές προσωπικό και ότι υπάρχει ανάγκη νέων προσλήψεων, αντιτείνοντας ότι « έχει γίνει σχετικό αίτημα στο ΑΣΕΠ για 580 νέες προσλήψεις, ενώ έχουν ήδη ορκιστεί 27 νέοι προϊστάμενοι τους τελευταίους μήνες με θέσεις ευθύνης».

Όπως είπε, «οι υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται μέχρι σήμερα στο Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι 1100 και οι πράξεις οι οποίες διαχειρίζονται είναι 1500».

«Η στρατηγική μας είναι να απελευθερώσουμε ανθρώπινους πόρους από τις διαδικασίες, οι οποίες θα είναι αχρείαστες με την ψηφιακή υποβολή», σημείωσε.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάλεσε την Αντιπολίτευση, «να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση αν είναι υπέρ ή κατά του μπόνους παραγωγικότητας με βάσει τους ποσοτικούς στόχους».

-«Έχει ξεκινήσει ήδη -και εργαζόμαστε σκληρά γι αυτό-, η ψηφιοποίηση των αρχείων και η μεταφορά τους σε ενιαία μεγαλύτερα γραφεία, για να μπορέσει να κινηθεί πιο γρήγορα ο ρυθμός. Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, και εφόσον δεν έχουμε άλλες αποχές και απεργίες, με αυτούς τους υπαλλήλους που θα αναλάβουν θέση ευθύνης και θα καταχωρούν πιο γρήγορα τις πράξεις με τα ψηφιακά εργαλεία, θα μπορέσει σε 4 με 6 μήνες, να μηδενιστεί ο όγκος των εκκρεμοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης.

Ακόμα, στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των συμβολαιογράφων, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την αποχή που έχουν κηρύξει.

-«Εμείς θεωρούμε τους συμβολαιογράφους εγγυητές των συναλλαγών και όλα τα υπόλοιπα είναι παραπληροφόρηση και πιθανώς υποκινούμενα πολιτικά. Δεν υπάρχει λόγος όταν υπάρχει έγγραφη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Ένωσης Συμβολαιογραφικών Συλλόγων να συνεχίζεται μία αποχή η οποία δεν βασίζεται σε πραγματικά επιχειρήματα, αλλά σε φήμες και παραπληροφόρηση. Ενδεχομένως να έχουμε εκεί πολιτικά κίνητρα όμως σε κάθε περίπτωση θα ακούσουμε και την Ένωση Συμβολαιογράφων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

-«Ναι, αλλάζουν πολλά όταν καταργείς τρία πιστοποιητικά, όταν καταργείς τρία γραφειοκρατικά βήματα. Ναι, κάτι αλλάζει και κυρίως το γεγονός ότι ακούμε τις επαγγελματικές ομάδες, βλέπουμε στην πράξη τι έχει λειτουργήσει και τι όχι, και έχουμε πλέον την επίγνωση για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

Ακόμα, δήλωσε θετικός στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ να εξειδικευθούν πλήρως οι λόγοι ακυρότητας.

«Θα το εξετάσουμε, εμείς θέλουμε να είναι απόλυτα ξεκάθαροι και ενιαίοι οι κανόνες, άρα θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τη παρατήρηση του ΠΑΣΟΚ με νομοτεχνικές βελτιώσεις», είπε.

Κλείνοντας, ο κ. Κυρανάκης, υπογράμμισε ότι, «πρέπει να εμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση γι αυτό προβλέπουμε ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των δήμων της χώρας για όλα τα στοιχεία τα οποία ζητούν σε μια μεταβίβαση που γίνεται εντός των ορίων του δήμου».

«Αυτό είναι μια καινοτομία και κάτι για το οποίο απασχολούσαν προσωπικό για να μπορέσουν να το εντοπίσουν, αναλύσουν και τιμολογήσουν, άρα από εμάς θα έχουν την απόλυτη πρόσβαση στη πληροφορία σε ακίνητα που αφορούν στα όρια του δήμου τους», κατέληξε.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας