Κτηματολόγιο: τι ισχύει για όσους δεν δήλωσαν και όσους δεν έχουν τίτλους
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 2 Δεκεμβρίου 2024 Αργύρης
Απαντήσεις στα ερωτήματα ποιες είναι οι δεύτερες ευκαιρίες για όσους ιδιοκτήτες δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τα ακίνητα τους έως το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, που έληξε επισήμως η κτηματογράφηση στη χώρα και πως στο εξής θα κατοχυρώσουν ακίνητα στο Κτηματολόγιο μέσω χρησικτησίας, όσοι δεν έχουν τίτλους, τόσο στις περιπτώσεις που έχουν υποβάλλει δηλώσεις, όσο και στις περιπτώσεις που ακόμη δεν δήλωσαν έδωσε ο πρόεδρος του φορέα. Στο μεταξύ έσπασε η προθεσμία με 20ημέρη παράταση σε πέντε περιοχές.
-«Όποιος έχει τίτλο και την επόμενη ημέρα μπορεί εξωδικαστικά να δηλώσει το ακίνητο του, όποιος δεν έχει τίτλο, με το νέο νόμο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπάρχει χρόνος μέχρι το 2026, ώστε με δικηγόρο από τη στιγμή που δεν συμμετείχε στη διαδικασία της κτηματογράφησης και που δεν έχει τίτλους, να εκδώσει μία δικαστική απόφαση για να κατοχύρωσε την περιουσία του», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικό Κτηματολόγιο.
-«Δεν θα υπάρξει κάποια παράταση. Θα υπάρξουν όμως διευκολύνσεις, ενέργειες, διευκολύνσεις για τους πολίτες που δεν έχουν καταφέρει να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους για τρεις συγκεκριμένες περιοχές που είναι η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Μόνο γι αυτές», είπε μιλώντας στο EPTNews και την εκπομπή UPDATE, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος.
Εικοσαήμερη παράταση σε πέντε περιοχές
Στο μεταξύ το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας, ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Κτηματολόγιο παράταση 20 ημερών, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2024 για την κτηματογράφηση σε Κέρκυρα, Θεσπρωτία και στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου, Χανίων και Βορείου Ηρακλείου στην Κρήτη.
-«Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων κτηματογράφησης στις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Χανίων, Ρεθύμνου και Βόρειου Ηρακλείου, κατά το μήνα Νοέμβριο, παρουσίασε σημαντική αύξηση, σε συνέχεια της μαζικής ανταπόκρισης των πολιτών. Αποτέλεσμα το ποσοστό των ολοκληρωμένων δηλώσεων σε αυτές τις περιοχές να κυμαίνεται μεσοσταθμικά άνω του 40%, ενώ, συνυπολογίζοντας και τις δηλώσεις με ελλείψεις απαιτούμενων δικαιολογητικών, το συνολικό ποσοστών των καταχωρημένων δηλώσεων ανέρχεται σε ποσοστό οριακά άνω του 55%’ αναφέρεται στην ανακοίνωση του φορέα και σημειώνεται ότι:
-«Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, κατανοώντας πλήρως την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της Πολιτείας για συμμετοχή στη διαδικασία κτηματογράφησης, προχωρά στην απόφαση τα Γραφεία Κτηματογράφησης των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και η ψηφιακή εφαρμογή dilosi.ktimatologio.gr να υποδέχονται νέες δηλώσεις κτηματογράφησης έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024» Ακόμη αναφέρεται ότι:
-«Παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής dilosi.ktimatologio.gr, ακόμα και αν λείπουν ορισμένα δικαιολογητικά, υπό την δέσμευση ότι θα προσκομιστούν σε εύλογο χρόνο, ο οποίος και θα ανακοινωθεί στις 21 Δεκεμβρίου».
Ένα έργο το οποίο ξεκίνησε πριν 30 χρόνια, μπαίνει στην τελική του ευθεία ολοκλήρωσης με την ολοκλήρωση συλλογής δηλώσεων για όλες τις περιοχές εκτός από αυτές τις τρεις. Κρήτη, η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία, είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος και σημείωσε ότι:
Σε αυτές τις τρεις ειδικά περιοχές που οι πολίτες δεν έχουν καταφέρει στη συντριπτική τους πλειοψηφία να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις, έχουμε ενεργοποιήσει ένα νέο ψηφιακό εργαλείο και υπάρχει χρόνος ακόμη μέχρι αύριο που είναι διαθέσιμο από τη διεύθυνση https://dilosi.ktimatologio.gr.
Το μόνο που αρκεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης σε Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία είναι να συνδεθεί σε αυτή την πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet να εκκινήσει μία αίτηση. Με αυτό τον τρόπο δεσμεύει έναν αριθμό πρωτοκόλλου και στη συνέχεια θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να μην μείνει κανείς εκτός αυτής της διαδικασίας».
Τόνισε πως κανένας δεν χάνει την περιουσία του, από όσους έχουν τίτλους: «Σε καμιά περίπτωση, θέλω να το πω δημοσίως, να μην υπάρχει άγχος, σε αντίθεση με το παρελθόν που υπήρχαν διατάξεις νομοθετικές, οι οποίες έβαζαν τους ιδιοκτήτες που δεν είχαν μπει στη διαδικασία της κτηματογράφησης σε μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες. Πλέον, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και πλέον ακόμη και αυτοί που δεν πρόλαβαν, από τη στιγμή που διαθέτουν μεταγεγραμμένους τίτλους, θα έχουν και σε επόμενο χρόνο τη διαδικασία να θωρακίσουν την περιουσία».
Η χρησικτησία
Για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι, ο κ. Σακαρέτσιος ανέφερε πως: «Είναι αρκετές οι περιπτώσεις, ειδικά στην επαρχία, που δεν υπάρχουν τίτλοι. Υπήρχαν συμφωνίες με το λόγο, υπήρχαν οριοθετήσεις, υπήρχε οριοθέτηση οικοπέδων από τη μία ελιά μέχρι την άλλη ελιά. Υπήρχαν τέτοια ζητήματα.
Ο θεσμός της χρησικτησίας, εμείς δεν το δαιμονοποιούμε, γιατί είναι μια νομοθετική πρόβλεψη του Αστικού μας κώδικα που δίνει λύση σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εμείς το τελευταίο διάστημα απλώς αναδείξαμε περιπτώσεις που υπήρξε κατάχρηση αυτής της διαδικασίας.
Όποιος δεν έχει τίτλους μέχρι αύριο σε Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσπρωτία, μπαίνει στο https://dilosi.ktimatologio.gr εκκινεί μια αίτηση και θα υπάρξουν και ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα, στις 7 το απόγευμα για τα επόμενα βήματα σε αυτές τις περιοχές από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αν είναι από άλλη περιοχή, ανάλογα αν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατοχύρωσης μέσω της χρησικτησίας, αν είναι σε εξέλιξη κτηματογράφηση, ουσιαστικά είναι η συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Πως κάποιος κατοχυρώνει το δικαίωμά του με το να έχει δικαιολογητικά τα οποία όπως είναι το Ε9, να αποδεικνύει νομή και κατοχή.
Το Ε9 είναι το αποδεικτικό έγγραφο για τη δήλωση κτηματογράφησης. Χρειάζεται ένορκες βεβαιώσεις ή χρειάζεται άλλα αποδεικτικά έγγραφα τα οποία θα προσκομίσει στα γραφεία κτηματογράφησης;
Ειδικά για τη χρησικτησία στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα και την επόμενη εβδομάδα έχουμε δώσει οδηγία ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις τα γραφεία να δεχτούν τις αιτήσεις ώστε κανείς να μη μείνει εκτός αυτής της διαδικασίας».
Ζωντανός οργανισμός χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις το Κτηματολόγιο
Τέλος ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, τόνισε ότι: «Δίνουμε χρόνο σε κάθε περίπτωση, όποιος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να μη χάσει την ευκαιρία να την ολοκληρώσει. Είπαμε, όποιος έχει τίτλο και την επόμενη μέρα εξωδικαστικά, όποιος δεν έχει, σε χθεσινό νόμο που δημοσιεύτηκε πάλι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπάρχει χρόνος μέχρι το 2026, ώστε με δικηγόρο, από τη στιγμή που δεν συμμετείχε στη διαδικασία της κτηματογράφησης, από τη στιγμή που δεν έχει τίτλους, να εκδώσει μια δικαστική απόφαση για να κατοχυρώσει την περιουσία του.
Απλά θέλω να πω για αυτές τις περιπτώσεις. Έχει παραταθεί αυτό μέχρι το τέλος του 2026 με το χθεσινό νόμο.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το Κτηματολόγιο μετά από 30 χρόνια ολοκληρώνεται. Μετατρέπεται σε ένα ζωντανό ζωντανό οργανισμό και αλλάζει η φιλοσοφία του στο να μην είναι τυπολατρικό και να δημιουργεί γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στους πολίτες. Θα υπάρχει και την επόμενη μέρα.
Θα υπάρχουν τα ψηφιακά εργαλεία για να δίνουν λύσεις ακόμη και σε όποιον δεν πρόλαβε. Όμως είναι σημαντικό, επειδή έχει απλοποιηθεί η διαδικασία και μέσω του https://dilosi.ktimatologio.gr οι ιδιοκτήτες σε Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία μπορούν απλά με το να ξεκινήσουν μια αίτηση να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία, τώρα θα τους είναι πάρα πολύ εύκολο, τους καλώ όλους μέχρι αύριο το βράδυ, υπάρχει χρόνος να το πράξουν».
Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου του Κτηματολογίου στο βίντεο:
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: στόχος τα πρόστιμα των 300 έως 2.000 ευρώ να μείνουν στα χαρτιά
- Κτηματολόγιο: η 30η Νοεμβρίου 2024 τελική προθεσμία – τι θα γίνει μετά
- Κτηματολόγιο: νομοθετική λύση διάσωσης περιουσιών-ποιοι εξαιρούνται
- Κτηματολόγιο: οι νέες αποφάσεις για πρόστιμα και ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
- Κτηματολόγιο: αναστολή προστίμων και το 2023, παράταση για «αγνώστου ιδιοκτήτη»
- Ψηφιακής Διακυβέρνησης: έρχεται νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο