Κτηματολόγιο: τι να κάνουν οι χιλιάδες πολίτες, που δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες
ΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμαΧωροταξία 3 Φεβρουαρίου 2025 Αργύρης
Για χιλιάδες ιδιοκτήτες έχει καταγραφεί λανθασμένα ή ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» η ιδιοκτησία τους στην κτηματογράφηση, που ολοκληρώθηκε πλέον στις περισσότερες περιοχές της χώρας στην καταληκτική προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2024 και τέλος Ιανουαρίου 2025 στο βόρειο μέτωπο Ηρακλείου Κρήτης. Σε ερωτήματα για το τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν πρόλαβαν το Κτηματολόγιο απάντησε ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για να προφυλαχθούν. Σε ποιες περιπτώσεις και με ποιες προϋποθέσεις διορθώνονται τα «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» χωρίς δικαστική απόφαση. Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος για τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη». Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων.
Κτηματολόγιο: οι λύσεις για λάθη & αγνώστου ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική απόφαση
Τι δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Ο πολίτης ο οποίος έχει στη διάθεσή του έναν νόμιμο τίτλο, ένα συμβόλαιο μεταγεγραμμένο στο παλιό υποθηκοφυλακείο ή αποδοχή κληρονομιάς ή δικαστική απόφαση χρησικτησιών, ένα από αυτά τα τρία, μπορεί χωρίς δικαστήριο να πάει και να διορθώσει αυτήν την εγγραφή του ακινήτου του ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στην κτηματογράφηση».
Αυτά είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, όπως μεταδίδει η έγκυρη στήλη «Κτηματολογικά» στο «Παρόν».
Σχετικά με όσους πολίτες θέλουν να διορθώσουν λάθη μετά τη λήξη της προθεσμιών της κτηματογράφησης ο κος Κυρανάκης σημείωσε ότι «υπάρχει μια διαδικασία «προδήλων σφαλμάτων» και εξήγησε ότι: «Για παράδειγμα, μπορεί να είναι λάθος ένα επίθετο, μια διεύθυνση, ένας αριθμός. Όλα αυτά, όπως τόνισε ο υφυπουργός, μπορούν να διορθωθούν» σημειώνοντας ωστόσο ότι: «εξαρτάται από το πόσο πολύπλοκα είναι».
-«Τα πράγματα περιπλέκονται όταν κάποια κτήματα έχουν δηλωθεί από άλλον. Δηλαδή, σε περιπτώσεις όπως οι γνωστές διαμάχες με τα δασικά, από τον Σεπτέμβριο πηγαίνεις στο Κτηματολόγιο με την απόφαση αποχαρακτηρισμού και σου επιστρέφει την περιουσία σου. Στην περίπτωση που υπάρχει διαμάχη με ιδιώτη ο οποίος δεν συναινεί ότι πρόκειται για λάθος, η υπόθεση πρέπει να πάει δικαστικά».
Τέλος η κτηματογράφηση στο βόρειο μέτωπο Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
Οριστικά και αμετάκλητα, έληξε η προθεσμία όλων των ιδιοκτητών ακινήτων στο Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι προκειμένου να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο.
Από τις επαφές εκπροσώπων των ιδιοκτητών ακινήτων με κυβερνητικά στελέχη φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να δοθεί και νέα παράταση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όσοι δεν κατάφεραν εμπρόθεσμα να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους, μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025, που έληξε η σχετική προθεσμία, θα πρέπει να καταθέσουν ένσταση για να κατοχυρώσουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους και για να μην καταλήξουν να χαρακτηριστούν ως ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη.
Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής λόγω οικονομικού κόστους
Όπως είναι γνωστό, το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου στην κτηματογράφηση σε όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που υπήρχαν, καθώς κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους γράφει ο τοπικός Τύπος της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, αυτό που αξιολογείται είναι ότι επειδή οι ιδιοκτησίες είναι πολυτεμαχισμένες και διάσπαρτες σε διαφορετικά σημεία εκτιμήθηκε ότι πολύς κόσμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο κόστος της χρέωσης που έχουν τα παράβολα τα οποία χαρακτηρίζονται υψηλά.
Χρησικτησία και δημόσια γη
-«Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι όποιος αποφύγει την κτηματογράφηση χάνει την περιουσία του και για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει να τη δηλώσει. Εάν κάποιος δεν δήλωσε εμπρόθεσμα την περιουσία του, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, θα πρέπει να καταθέσει ένσταση μαζί με το φάκελο των ιδιοκτησιακών του δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση για όσους υπάρχει συμβόλαιο τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν, και κατέχουν την ιδιοκτησία τους με όρους χρησικτησίας. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι όποιος έχει ιδιοκτησία με χρησικτησία θα πρέπει να επιδώσει στο δημόσιο το φάκελο του και να πάρει έγγραφη βεβαίωση ότι η περιουσία του δεν αποτελεί μέρος της δημόσιας γης. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα εάν κάποιος δεν συντονίσει το βηματισμό του με την κτηματογράφηση και χάσει τη μια μετά την άλλη τις προθεσμίες, διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να καταφύγει δικαστικά για να διεκδικήσει το ακίνητό του», τόνισε δε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και δικηγόρος Κώστας Αράπογλου.
Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι «είναι κομβικό όλοι όσοι καταθέσουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους στην κτηματογράφηση θα πρέπει, αφού γίνει η πρώτη ανάρτηση, να ελέγξουν ξανά εάν έχει αποτυπωθεί σωστά η ιδιοκτησία τους ή αν υπάρχουν λάθη στην καταχώρησή της είτε σε σχέση με τα όρια είτε σε σχέση με τα στοιχεία τους, ώστε να μπορέσουν άμεσα να κάνουν ένσταση για να τα διορθώσουν».
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: οι λύσεις για λάθη & αγνώστου ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική απόφαση
- Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «απεγκλωβίζονται χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων»
- Κτηματολόγιο: κλείδωσαν αλλαγές για δηλώσεις ιδιοκτησίας και διορθώσεις λαθών
- Κτηματολόγιο: η 30η Νοεμβρίου 2024 τελική προθεσμία – τι θα γίνει μετά
- Κτηματολόγιο: κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες στην Κρήτη
- Κτηματολόγιο: νομοθετική λύση διάσωσης περιουσιών-ποιοι εξαιρούνται