ecopress
Πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, 2,4 μονάδες στο εθνικό προϊόν, 70.000 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 1 εκατομμύριο πρόσθετους τουρίστες που... Lamda Development: «πολυθρόνα για τρεις η επένδυση του Ελληνικού»

Πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, 2,4 μονάδες στο εθνικό προϊόν, 70.000 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 1 εκατομμύριο πρόσθετους τουρίστες που θα συρρεύσουν στην περιοχή για να θαυμάσουν το εμβληματικό πάρκο θα προσφέρει η επένδυση στο Ελληνικό.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του, στην εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό, σημειώνοντας ότι: «σήμερα, ουσιαστικά γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά, καθώς ξεκινά και τυπικά το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού. Μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη, σίγουρα ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας».

-«Το έργο του Ελληνικού είναι ένα έργο που ενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, τρεις ελληνικές κυβερνήσεις και ακόμα και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρα μας», είπε ο Δρ. Σπύρος Ι. Λάτσης, μιλώντας στην εκδήλωση εγκαινίων σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση, εκ μέρους του αναδόχου ομίλου. Η αναφορά του μεγαλομέτοχού της  Lamda Development αφορά στις κυβερνήσεις των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, Αλέξη Τσίπρα και του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των τοπικών Δήμων Αργυρούπολης- Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Λάτσης  θέλησε να τονίσει  τον υπερκομματικό και υπερτοπικό χαρακτήρα της επένδυσης και ταυτοχρόνως  να κρατήσει «απόσταση ουδετερότητας», από κεντρικές και τοπικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σχετικά  σχολιάστηκε  ότι η αναφορά του κ. Λάτση, τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους δήμους που εμπλέκονται στην επένδυση του Ελληνικού, σε κάθε περίπτωση παραπέμπει στην κινηματογραφική ταινία «πολυθρόνα για τρεις». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με θερμά λόγια για τον μεγαλομέτοχο της  Lamda Development, λέγοντας :«Και τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον, με το όραμα του Σπύρου Λάτση να παίρνει σάρκα και οστά. Ένα σχέδιο το οποίο θέλω να σας θυμίσω ότι γεννήθηκε πριν ακόμα μετεγκατασταθεί το αεροδρόμιο και ενώ ακόμα τα αεροπλάνα προσγειώνονταν και απογειώνονταν εδώ, στους διαδρόμους του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού».

Πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση των εγκαινίων ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με εκατέρωθεν βολές για τον χαρακτήρα  της επένδυσης και τις καθυστερήσεις του έργου και τις προτάσεις του παρελθόντος για τους «κοινωνικούς λαχανόκηπους»

Αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα πήγε την εξαπάτηση για την επένδυση στο Ελληνικό σε άλλο επίπεδο», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνοντας ότι: «πρώτα εξαπάτησε τους πολίτες όταν έλεγε προεκλογικά ότι οι μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής του. Τρία χρόνια μετά, ο κ. Μητσοτάκης κάνει σήμερα εγκαίνια -για δεύτερη φορά- της επένδυσης που ΘΑ ξεκινούσε το 2019 και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεμπλοκάρει το έργο και είχε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη υλοποίηση του».

-«Σήμερα εμφανίζεται δεύτερη φορά, μετά τη φιέστα του 2021, στα εγκαίνια μιας επένδυσης που όχι μόνο έχει βαλτώσει και με δική του ευθύνη, αλλά έχει πάρει εντελώς διαφορετική τροπή από τον αρχικό σχεδιασμό. Αντί για την αναβάθμιση μιας τεράστιας έκτασης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των κατοίκων της Αττικής συνολικά, το Ελληνικό εξελίσσεται αποκλειστικά σε μια υπόθεση real estate με πώληση οικοπέδων», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην ίδια ανακοίνωση και καταλήγει αναφέροντας ότι: «Και στο Ελληνικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει το στίγμα της. Αναποτελεσματικότητα, αναξιοπιστία και φιέστες στα όρια της γραφικότητας».

Απαντώντας η ΝΔ σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι: «o ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για κοινωνικούς λαχανόκηπους στο Ελληνικό, λες και οι πολίτες έχουν ξεχάσει, έφθασε σήμερα να καταγγέλλει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου! Η κυβέρνηση έκανε πράξη τις υποσχέσεις της. Με μέθοδο και αποφασιστικότητα αντιμετώπισε όλα τα εμπόδια, ώστε να ξεκινήσει στο Ελληνικό η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη, προς όφελος όλων των πολιτών», αναφέρει το γραφείο τύπο της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ομιλίες στην τελετή εγκαινίων

-«Eίναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς ούτε ένα ευρώ του φορολογούμενου, δημιουργεί έναν πολύ σημαντικό συλλογικό πλούτο. Θα προσθέσει, υπολογίζεται, 2,4 μονάδες στο εθνικό προϊόν, θα εισφέρει στη διάρκεια της ζωής του πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, θα δημιουργήσει παραπάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής, κατασκευές αλλά και υπηρεσίες. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα τεράστιο έργο με θετικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής» τόνισε o πρωθυπουργός, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων.

«Ταυτόχρονα, και ίσως αυτό είναι και το πιο σημαντικό, η πρωτεύουσά μας στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα, αξιοποιώντας τις μοναδικές ακτές της και μετασχηματίζοντας το παλιό αεροδρόμιο σε ένα τοπόσημο μίας νέας εποχής, αλλά και σε ένα νέο πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι μόνο το Ελληνικό μπορεί να προσθέσει 1 εκατομμύριο πρόσθετους τουρίστες που θα συρρεύσουν στην περιοχή για να θαυμάσουν το εμβληματικό πάρκο, να επισκεφτούν τους νέους χώρους πολιτισμού, τους χώρους ψυχαγωγίας, αναψυχής, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα καταστήματα» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογειοποίηση  Λεωφόρου Ποσειδώνος

Επίσης υπογράμμισε ότι η ανάπλαση θα δώσει την ευκαιρία στο χθες να συνομιλήσει δημιουργικά με το σήμερα και θα ανοίξει διάπλατα και τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. «Ένα αύριο που το διαπερνά ήδη η απειλή της κλιματικής κρίσης, γι’ αυτό και η οικολογική διάσταση διαπερνά και πρέπει να διαπερνά όλες τις εργασίες της παρέμβασης: από την απορρύπανση του εδάφους και των υδάτων μέχρι την αναγέννηση του ρέματος των Τραχώνων ως διαδρομής περιπάτου με διαμόρφωση δρόμων μόνο για ποδήλατο, από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος μέχρι την αναβάθμιση των τοπικών συγκοινωνιών. Και από τη διαμόρφωση αυτού του μεγάλου, του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου, μέχρι τον οικολογικό σχεδιασμό όλων των κτιρίων αυτής της νέας πολιτείας. Με πιο εμβληματικό τον νέο πύργο κατοικιών, ένα πραγματικά εντυπωσιακό έργο, ο οποίος θα δώσει το στίγμα αυτής της συνολικής ανάπλασης συνδυάζοντας μια υψηλή, μια πρωτοπόρα για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αρχιτεκτονική αισθητική με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής» είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το έργο δηλώνει και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές τοπίο, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. «Γιατί παρά τα εμπόδια, τα μεγάλα έργα στον τόπο μας προχωρούν. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, το μετρό έφτασε στον γειτονικό Πειραιά. Ενώ απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια η Πολιτεία υψώνει συνεχώς αναχώματα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» είπε συμπληρώνοντας ότι οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται αλλά αντιλαμβάνονται το μέγεθος των προκλήσεων και νιώθουν την κυβέρνηση δίπλα τους, ενώ διαπιστώνουν ότι δεν κάνει βήμα πίσω από το πρόγραμμά της. «Ό,τι είπαμε το κάνουμε. Και όπως μέχρι και τώρα, έτσι κι αυτή η παγκόσμια δυσκολία θα μετατραπεί τελικά σε μια εθνική επιτυχία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.

Εύσημα

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι λύθηκαν τεράστια προβλήματα, υπερβαίνοντας νομικές ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανατρέποντας παρωχημένες νοοτροπίες αλλά και βαλτωμένες αντιλήψεις. «Ένα κουβάρι που τελικά πέτυχαν να ξετυλίξουν τα αρμόδια υπουργεία. Θα μνημονεύσω ξεχωριστά, διότι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, το υπουργείο Ανάπτυξης, τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση. Το υπουργείο Οικονομικών, τον Χρήστο Σταϊκούρα, το υπουργείο Πολιτισμού, τη Λίνα Μενδώνη, αλλά και τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας Lamda Development. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλες και σε όλους» είπε ο πρωθυπουργός

«Το νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό»

«Το Ελληνικό θα είναι το νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό. Η επιτυχία του σχεδίου μέχρι σήμερα, που είναι συγκλονιστική, αποδεικνύει την πλήρη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και των επενδυτών, στο όραμα της εταιρείας Lamda Development». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης μετά τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης. Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε: «Την πρώτη μέρα που ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από την εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού, το πρώτο μου επίσημο ραντεβού ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Lamda Development, ο κύριος Οδυσσέας Αθανασίου. Τότε έκανα και την πρώτη μου ανάρτηση στα social media του Υπουργείου, για να δείξω ότι για μένα το Ελληνικό ήταν ένα τεράστιο κυβερνητικό, αλλά και προσωπικό στοίχημα. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της χώρας που με εμπιστεύτηκε δίνοντας στο υπουργείο μας το συντονιστικό ρόλο για να προωθούμε τις διαδικασίες και σήμερα να είμαστε όλοι μας στην ευχάριστη θέση να καμαρώνουμε τα εγκαίνια αυτού του μεγάλου έργου. Ενός έργου που είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό project Real Estate.  Η πιο σύγχρονη πόλη του κόσμου, με κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιακές τεχνολογίες, σεβασμό στο περιβάλλον και υψηλή ποιότητα ζωής φτιάχνεται πλέον στην Ελλάδα. Το Ελληνικό θα είναι το νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό. Η επιτυχία του σχεδίου μέχρι σήμερα που είναι συγκλονιστική, αποδεικνύει την πλήρη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και των επενδυτών, στο όραμα της εταιρείας Lamda Development και του κυρίου Σπύρου Λάτση, στον οποίον οφείλουμε και πολύ θερμές ευχαριστίες γιατί και στις πιο δύσκολες στιγμές του έργου δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Και φυσικά σε όλη την ηγεσία της Lamda, τον κύριο Αθανασίου και σε όλους τους συνεργάτες του που με απόλυτο επαγγελματισμό μας βοήθησαν να βρούμε λύσεις εκεί που άλλοι έβλεπαν μόνο προβλήματα. Με αυτό το πνεύμα θα προχωρήσουμε σε όλα τα μεγάλα σχέδια στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να επιστρέψουμε αυτήν την εμπιστοσύνη με καλύτερη ποιότητα ζωής».

Lamda Development

Ο Δρ. Σπύρος Ι. Λάτσης αναφερόμενος στην επένδυση έδωσε μεταξύ άλλων έμφαση στο γεγονός ότι το έργο του Ελληνικού είναι ένα έργο που ενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, τρεις ελληνικές κυβερνήσεις και ακόμα και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Το Ελληνικό είναι ένα έργο που αφορά και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρα μας. Τα οφέλη από την ανάπτυξη του αφορούν και τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις, τόνισε ο Δρ Σπύρος Λάτσης σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ένα τμήμα του οικιστικού προγράμματος θα είναι με πολυκατοικίες, που οι αγοραστές άλλοι θα πληρώνουν με τις τιμές της τρεχουσες της αγοράς και άλλοι με πριμοδότηση από την Lamda Development και με μακροχρόνιες συμβάσεις με το τραπεζικό σύστημα. Σκοπός μας είναι όλοι να απολαμβάνουν τα οφέλη του Ελληνικού, ανέφερε ο Σπ. Λάτσης

Ο διευθύνων της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, στην ομιλία του, ανέφερε χαρακτηριστικά: Ήταν και θα είναι πολλές οι δυσκολίες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, αλλά αυτό το έργο μας γεμίζει με πάθος γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί με τον προσήκοντα τρόπο σε όλο τον κόσμο. Συνειδητοποιούμε πλήρως την ευθύνη που μας αναλογεί και δεσμευόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες για να δημιουργήσουμε την καλύτερη και ομορφότερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη. Γιατί αυτό είναι το Ελληνικό. Ένα έργο όλων μας. Ο κ.Αθανασίου παρουσίασε επιγραμματικά την πρόοδο των επιμέρους έργων της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη που είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και τα πρώτα παραδοτέα έργα, όπως το πρώτο μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, το Experience Park, που έχουν ήδη επισκεφτεί ένα εκατομμύριο πολίτες, από τα περυσινά Χριστούγεννα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας