Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στα «αγκάθια» της αποεπένδυσης. «Μετά την αποχώρηση (με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) των 244 από τους 1.017 εργαζόμενους στη Μεγαλόπολη, οι δύο μονάδες θα είναι κερδοφόρες», σημείωσε.
Όπως επεσήμανε, οι συγκεκριμένες μονάδες, το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου «μπήκαν μέσα τρία εκατ. ευρώ». Όμως, για κάθε 100 παλιούς εργαζομένους που αποχωρούν, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η επιχείρηση γλιτώνει 6.5 με 7 εκατ. το χρόνο. «Το κόστος για την αποχώρηση των 244 το παίρνει η ΔΕΗ και οι μονάδες καθίστανται κερδοφόρες μόνο από αυτό», τόνισε, επισημαίνοντας ότι εάν υπολογιστούν και τα ΑΔΙ τότε οι τρεις επενδυτές που εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον (οι κοινοπραξίες Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και China Energy Group – όμιλος Κοπελούζου καθώς και ο όμιλος Μυτιληναίος) «μπορούν να δώσουν ένα καλό τίμημα».
Σχετικά με τη μονάδα «Μελίτη Ι» της Φλώρινας, παραμένει ως πρόβλημα το κόστος εφοδιασμού της από το ορυχείο της Αχλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη. «Οι επιλογές για τον ιδιώτη ιδιοκτήτη της Αχλάδας είναι δύο. Η μία είναι να υπογράψουμε σύμβαση για πέντε χρόνια, με μια τιμή πέντε ευρώ χαμηλότερα από ότι αγοράζουμε σήμερα (σ.σ. 23 ευρώ ανά τόνο λιγνίτη). Αυτό θα επιφέρει κέρδος 12.5 εκατ. ευρώ. Διαφορετικά, μπορεί να επιμείνει στη σημερινή σύμβαση, με τον κίνδυνο όταν αυτή λήξει, ο τότε ιδιώτης ιδιοκτήτης της Μελίτης να έχει βρει άλλο τρόπο τροφοδοσίας της μονάδας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΗ: διπλασιάζεται εφέτος το δυναμικό των ΑΠΕ
- ΔΕΔΔΗΕ: πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με μπόνους 20.000 ευρώ
- Έσπασαν το φράγμα των 10 γιγαβάτ οι ΑΠΕ
- Alumil: επενδυτικό πλάνο 54 εκατ. ευρώ για ψηφιακά έργα και ρομποτική
- Οι σταθμοί στον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ
- ΥΠΕΝ: ανάποδη «ρευματοκλοπή» στην αγορά ΑΠΕ