ecopress
Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και πέντε πανεπιστημιακών ερευνητικών φορέων με αυτοψίες και εκτεταμένες δειγματοληψίες έχει μπει η εμφάνιση διάσπαρτων κηλίδων βλέννας φυτοπλαγκτού  στο... Λήμνος: τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα για τη βλέννα

Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και πέντε πανεπιστημιακών ερευνητικών φορέων με αυτοψίες και εκτεταμένες δειγματοληψίες έχει μπει η εμφάνιση διάσπαρτων κηλίδων βλέννας φυτοπλαγκτού  στο θαλάσσιο χώρο της Λήμνου. Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα. Ποιες είναι οι  τελευταίες εξελίξεις

Στα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με την πλαγκτονική βλέννα που παρουσιάζεται στη θάλασσα του Μαρμαρά. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά με εκτεταμένες δειγματοληψίες και  μελέτη από πέντε πανεπιστημιακούς ερευνητικούς φορείς  και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής ενέργειες.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος μετέβησαν πραγματοποιώντας εκτεταμένες  δειγματοληψίες  στις εξής παραλίες: Ρηχά νερά, Πλατύ, Θάνος, Εβγάτης, Πλάκα, Μούδρος, Αυλώνας, Νέα Μάδυτος, Αη Γιάννης, δίνοντας βαρύτητα στον έλεγχο της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων. Το σύνολο των δείγματων θα σταλεί στον Δημόκριτο, στο Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) καθώς και την Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, για τις απαραίτητες επιστημονικές αναλύσεις.

 Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας

Δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) ανοιχτά της Λήμνου, όπου εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα λιβάδια Ποσειδωνίας της Μεσογείου, για να καταγράψουν ενδεχόμενες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Όπως διαβεβαίωσε ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΝΑΛΕ, Σωτήρης Ορφανίδης: «Το λιβάδι Ποσειδωνίας βρίσκεται, βάσει των υποβρυχίων ερευνών μας και μετρήσεων, σε πολύ καλή κατάσταση».

Πανεπιστήμιο Αιγαίου -ΕΛΚΕΘΕ

Παράλληλα με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και αεροφωτογραφιών από Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τοπουζέλη συνέλεξε δεδομένα από τα νερά της Νοτιοανατολικής Λήμνου, τα οποία εστάλησαν στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

 Μετάβαση στη Λήμνο

Στη Λήμνο μετέβησαν ο υφυπουργός ΠΕΝ κ. Γιώργος Αμυράς και  ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης Ο κ. Αραβώσης  ενημερώθηκε από τον Έπαρχο Λήμνου κ. Άγγελο Βλατά, τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, και τους επαγγελματίες αλιείς για το μέγεθος του φαινομένου και τους διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας έχουν έτοιμο το σχέδιο δράσης για ενδεχόμενη επιμονή της παρουσίας του φαινομένου ευτροφισμού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

 Δηλώσεις

«Εργαζόμαστε ήδη συντονισμένα και στο πεδίο με τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος και έχουμε έτοιμα σχέδια δράσης για κάθε πιθανή εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να προστατεύσουμε με κάθε μέσο το θαλάσσιο οικοσύστημα του Βορείου Αιγαίου, τον τουρισμό και την αλιεία», δήλωσε ο υφυπουργός. «Βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό με τους επιστημονικούς φορείς και αναλύουμε τα επιστημονικά δεδομένα με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να προσδιορίσουμε εγκαίρως την ποιοτική σύσταση και την εξάπλωση του φαινομένου και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε ο  κ. Αραβώσης.

Ανησυχίες και ερωτηματικά

«Η εμφάνιση του φαινομένου της «Βλέννας του Μαρμαρά» στην Λήμνο δημιουργεί ανησυχίες  και ερωτηματικά για τη δημιουργία και την αντιμετώπισή της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το θέμα η η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κατερίνα Νοτοπούλου. Και προσθέτει: « Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση όσο δεν αντιμετωπίζονται θα δίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία θα απειλούν ολοένα και συχνότερα το περιβάλλον, αλλά και τομείς όπως ο τουρισμός και η αλιεία που βρίσκονται σε στενή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Καλούμε την κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα για τον περιορισμό της,  πριν αυτή επεκταθεί και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και ακτές του Βορείου Αιγαίου και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια  για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου. Οφείλει να επιστρατεύσει επιστημονικούς και τοπικούς φορείς και να δράσει έγκαιρα και συντονισμένα  και όχι  αποσπασματικά και επικοινωνιακά ως συνήθως. Βρισκόμαστε στην αρχή της πιο κρίσιμης τουριστικής περιόδου και ο ελληνικός τουρισμός δεν αντέχει ένα ακόμη πλήγμα.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας