Γαλάνη- Αγορογιάννη: Έργα ανάπλασης και υποδομών στο ρου του Ληθαίου
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομές 21 Απριλίου 2019 Αργύρης
Μέσω μελετών, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και έργων, που ήδη δρομολογούνται από τη Δημοτική Αρχή και τις Υπηρεσίες της, ο Ληθαίος ποταμός γίνεται σημείο αναφοράς για νέες δραστηριότητες άθλησης, πολιτισμού, πρασίνου, βιώσιμων μεταφορών και αναψυχής της πόλης των Τρικάλων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ιστορικότητα του τοπίου και των τεχνικών έργων, που τον γεφυρώνουν αλλά και την αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών, όπως οδικών συνδέσεων και αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής.
Αφετηρία και σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις των έργων και παρεμβάσεων, που δρομολογούνται αποτέλεσε ολοκληρωμένη παρουσίαση με θέμα: «Ο παραπόταμος του Πηνειού Ληθαίος ως ενταγμένο στοιχείο στον αστικό ιστό των Τρικάλων – Ιστορική Αναδρομή» , που έγινε σε ειδικό συνέδριο στα Τρίκαλα, με εισηγήτριες τις:
- Γαλάνη Βασιλική Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΑΠΘ MSc-
- Αγορογιάννη Άννα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός South Bank University of London MArch, εκ μέρους της Μόνιμης Επιτροπής Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Αρχιτεκτονικών θεμάτων του ΤΕΕ ΤΚΔΘ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΚΟΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ Β. ΓΑΛΑΝΗ ΚΑΙ Α. ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ
Συμβίωση των ανθρώπων, της πανίδας και χλωρίδας
-«Τα Τρίκαλα ήταν ανέκαθεν μια πόλη την οποία «έκοβε» ο Ληθαίος στα δύο, αλλά ο ποταμός δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο στη φυσική ροή της καθημερινότητας της πόλης. Αντιθέτως εξυπηρετούσε τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, όταν οι υποδομές της πόλης ήταν μηδαμινές» τονίζεται στην εισήγηση και σημειώνεται ότι:
Δεδομένης της παρουσίας του ποταμού εντός του αστικού ιστού κρίθηκαν επιτακτική και επιτεύχθηκε η ρύθμιση της υδραυλικής του ροής για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, ενώ διαμορφώθηκαν κατάλληλα η όχθη και τα πρανή του ποταμού καθώς και προσβάσιμοι χώροι. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε η συμβίωση των ανθρώπων, της πανίδας και χλωρίδας.
Όπως παλιότερα, έτσι και στις μέρες μας ο Ληθαίος αποτελεί σημείο συνάντησης, διασκέδασης και πολιτιστικών δράσεων. Τι καν αν οι γέφυρες ήταν ξύλινες, πέτρινες, μεταλλικές ή σιδερένιες αυτό είχε μικρή σημασία για την καθημερινότητα. Σαφώς και η πολιτιστική κληρονομιά θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να διατηρηθεί αυτούσια στο πεδίο, εντούτοις αυτή – έστω και μέσα από τη βιβλιογραφία ή τις εισηγήσεις σε συνέδρια και μέσω δράσεων ενημέρωσης – μπορεί σε κάποιο βαθμό να αναδειχθεί.
Όμως νέες μελέτες έρχονται να εντείνουν αυτή την ενσωμάτωση του φυσικού στοιχείου στον αστικό ιστό, κυρίως σε τμήματά του που ήταν αναξιοποίητα έως σήμερα, μέσω μελετών, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και έργων που ήδη δρομολογούνται από τη Δημοτική Αρχή και τις Υπηρεσίες της. Με αυτές τις ενέργειες ο Ληθαίος θα εξυπηρετεί και τις δραστηριότητες της άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής της πόλης, μέσω ενός κεντρικού χώρου πρασίνου. Συγκεκριμένα θα υλοποιηθεί το προγραμματιζόμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμου και πεζοδρομίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση μετακινήσεων. Θα διαμορφωθεί ποιοτικότερο αστικό περιβάλλον και θα αξιοποιηθεί ο ποταμός ως τουριστικός πόλος έλξης και τοπόσημο στοιχείο για την τουριστική ανάδειξη της πόλης.
Ένταξη στον αστικό ιστό
H εισήγηση των κκ Γαλάνη, Αγορογιάννη αναφέρεται στον παραπόταμο του Πηνειού Ληθαίο, ο οποίος ρέει στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και διασχίζει τον αστικό ιστό της πόλης των Τρικάλων και χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι:
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και αποτελείται από τέσσερις Περιφερειακές ενότητες. Ο Δήμος Τρικκαίων ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά της περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα Τρίκαλα αποτελούν την έδρα του.
Η πόλη ιδρύθηκε την 3η χιλιετία π.Χ. Πήρε το όνομά της από την Τρίκκη, κόρη του Πηνειού Ποταμού. Είναι κυρίως ξακουστή ως η πατρίδα του γιατρού Ασκληπιού ενώ αναφορά σε αυτή γίνεται και από τον Όμηρο, για τη συμμετοχή του Μαχάονα και του Ποδαλείριου στον Τρωικό πόλεμο, γιοι του Ασκληπιού, γιατροί επίσης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της το στοιχείο που τη χαρακτηρίζει είναι η ύπαρξη του Ληθαίου, ο οποίος διασχίζει και χωρίζει την πόλη στα δύο, χωρίς όμως να αποτελεί σύνορο για αυτή, αλλά αποτελεί στοιχείο πλήρως ενταγμένο στον αστικό ιστό της, διαμορφώνοντας και προσδιορίζοντας την καθημερινή ζωή των Τρικαλινών. Το 1884 συντάχθηκε το Πρώτο Ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης από τον Μηχανικό του Δήμου Μένανδρο Ποτεσσάριο, ο οποίος δεν απομονώνει τον Ληθαίο από τον αστικό ιστό, αλλά τον ενσωματώνει περαιτέρω σε στοιχείο καθημερινής αλληλεπίδρασης της φύσης και των κατοίκων.
Θέτοντας ως ορόσημο της ιστορίας των γεφυρών τον χάρτη που συνέταξε ο κύριος Νεκτάριος Κατσόγιαννος και που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του «Τα Τρίκαλα στα τέλη του 19ου αιώνα» σε αντιπαραβολή με την υφιστάμενη κατάσταση και τις τωρινές γέφυρες, είτε παλιές σε αντικατάσταση των αρχικών είτε και νέες, αναλύεται η σύνδεση των δύο τμημάτων της πόλης και διεξάγονται συμπεράσματα για την ένταξή τους στο ρυμοτομικό σχέδιο σε μια προσπάθεια ξενάγησης στην ιστορία της και στη χαμένη αρχιτεκτονική της κληρονομιά.
Οι εισηγήτριες
Η Βασιλική Γαλάνη είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων, με εξειδίκευση στην Αρχιτεκτονική (Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Τεχνολογικού τομέα – ΤΕΙ Θεσσαλίας).
Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και διατηρεί τεχνικό γραφείο με έδρα τα Τρίκαλα, και ασχολείται με τη μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη και αποκατάσταση ιδιωτικών έργων και Μνημείων.
Κατά το παρελθόν έχει εργαστεί με συμβάσεις έργου στη Δημοτική Κατασκευαστική Εταιρεία Τρικάλων (ΔΕΚΤΕΤ) και σε κατασκευαστικές εταιρείες ανέγερσης πολυκατοικιών στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο ενεργητικό της έχει συμβάσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, ως Σύμβουλος Μηχανικός.
Είναι μέλος του Τ.Ε.Ε. από το 2009 (Αρ. Μητρώου 120496), έχει Μελετητικό Πτυχίο (Αρ. Μητρώου 26853), είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών (Αρ. Μητρώου 10506) και στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.
Είναι ενεργό μέλος των Μόνιμων Επιτροπών: Χωροταξίας-Πολεοδομίας-Αρχιτεκτονικών Θεμάτων, Πολιτισμού και Πραγματογνωμοσυνών του ΤΕΕ Κεντρ.&Δυτ. Θεσσαλίας, με συμμετοχές σε συνέδρια και ομάδες εργασιών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των συγκεκριμένων επιτροπών.
Είναι εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κεντρ.&Δυτ. Θεσσαλίας σε επιτροπές διαγωνισμών Δημοσίων Έργων και αναπληρωματική εκπρόσωπος του ίδιου τμήματος του ΤΕΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας «Αστική Ανάπτυξη».
Ιδιωτικά έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πλήθος πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων στους θεματικούς τομείς της Πολεοδομίας και της Συντήρησης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων.
Η Άννα Αγορογιάννη είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός του London South Bank University, ελεύθερη επαγγελματίας και διατηρεί τεχνικό γραφείο με έδρα την Λάρισα.
Ασχολείται με τη μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη και ανακαίνιση ιδιωτικών και δημοσίων έργων.
Έχει συνεργαστεί με κατασκευαστικές εταιρείες στο χώρο του landscape, της κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων, στον τομέα των βιοκλιματικών κατοικιών, καθώς και με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας για το σχεδιασμό σχολικών κτιρίων.
Είναι κάτοχος Postgraduate Diploma in Architecture (Αρχιτεκτονική Τοπίου) του London South Bank University, και Master of Arts: Architecture: History and Theory (Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής) του University of East London.
Είναι μέλος του Τ.Ε.Ε. από το 2005 (Αρ.Μητρώου: 103412), μέλος του Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών (Μ.Ε.Κ., Αρ.Μητρ. : 39932), μέλος του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης ως Ελεγκτής Κατηγορίας ΙΙΙ (Αρ. Μητρ. : 2936), καθώς και εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας.
Έχει εκλεγεί στην Τοπική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, κατά την θητεία της ήταν υπεύθυνη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας.
Είναι ενεργό μέλος των Μόνιμων Επιτροπών: Χωροταξίας-Πολεοδομίας-Αρχιτεκτονικών Θεμάτων, ΕΣΠΑ και Καινοτομίας του ΤΕΕ Κεντρ.&Δυτ. Θεσσαλίας, με συμμετοχές σε συνέδρια, ομάδες εργασιών και διαγωνισμούς στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των ανωτέρω επιτροπών.
Είναι εκπρόσωπος του ΤΕΕ ΚΔΘ σε επιτροπές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, τακτικό μέλος του ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, και μέλος της Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Λαρισαίων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 30 ΛΑΡΙΣΑ 41222
Email: anna.agorogianni@gmail.com
Σχετικά Άρθρα
- Πέντε μέτρα θωράκισης των έργων από τις επιπτώσεις της κρίσης
- BIM: σε διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική και ο Οδικός Χάρτης
- Ευρωπαϊκή τεχνική βοήθεια για BIM, ηλεκτροκίνηση, σιδηρόδρομο
- Ανάπλαση στο κέντρο του δήμου Κηφισιάς
- Στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου με 200 εκατ. ευρώ
- Υποδομών: ίδρυση εταιρείας τιμολόγησης τεχνικών έργων και μελετών
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024