ecopress
«Ανεξέλεγκτη κατάσταση  και όργιο αυθαιρεσίας» καταγγέλλει ο Δήμος Μαραθώνα στα 14.000 τ.μ. του παραθαλάσσιου δάσους Σχινιά και ζητά την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής και... Μάχη στο πευκόδασος Μαραθώνα για τα τροχόσπιτα και τους κατασκηνωτές

«Ανεξέλεγκτη κατάσταση  και όργιο αυθαιρεσίας» καταγγέλλει ο Δήμος Μαραθώνα στα 14.000 τ.μ. του παραθαλάσσιου δάσους Σχινιά και ζητά την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής και των αρμόδιων αρχών.

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Μαραθώνα σημειώνει ότι «παρόλο που ο Κανονισμός απαγορεύει την είσοδο κάθε τροχοφόρου στο πευκοδάσος, καθώς και την κατασκήνωση, το περασμένο Σαβ/κο υπήρχαν μέσα πάνω από 1.500 αυτοκίνητα, 200 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και σκηνές».

Παράλληλα σε επιστολη του προς την Περιφέρεια Αττικής, υπόψη του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Αθ. Αυγερινού σημειώνει ότι η συγκέντρωση κοινού στο πευκόδασος «όχι μόνο καταστρέφει το ριζικό σύστημα της πευκοκουκουναριάς και του σχίνου αλλά εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση πυρκαγιάς να εγκλωβιστούν χιλιάδες λουόμενοι και να έχουμε ένα νέο «ΜΑΤΙ».

Παράλληλα ο Δήμος Μαραθώνα αναδεικνύοντας ευθύνες του κεντρικού κράτους σημειώνει ότι: «το 2003 δαπανήθηκαν 3,5 εκ. Ευρώ για σύστημα δασοπυρόσβευσης το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε εξ’ αιτίας κατασκευαστικής αστοχίας (δαπάνης 20.000 ευρώ που όμως, ουδέποτε επισκευάστηκε). Αίσχος και ντροπή για ένα τόσο τέλειο σύστημα δασοπυρόσβευσης!

Παράλληλα δε, με τα Προεδρικά Διατάγματα εκπονήθηκε Κανονισμός Λειτουργίας, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όπως γίνεται σε όλα τα πάρκα του κόσμου και όχι μόνο της Ελλάδας».

Ανακοίνωση του Δήμου

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Μαραθώνα αναλυτικά σημειώνει ότι «με αφορμή αναρτήσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και στα κοινωνικά δίκτυα, ευαισθητοποιημένων πολιτών για την επικινδυνότητα ενόψει Καλοκαιριού, στο πευκοδάσος του Σχινιά, λόγω της ανεξέλεγκτης πρόσβασης χιλιάδων επισκεπτών – κατασκηνωτών, ο Δήμος Μαραθώνος προχωρά σε διευκρινιστική ενημέρωση, δημοσιεύοντας το ιστορικό της παραθαλάσσιας αυτής έκτασης:

Το παραθαλάσσιο δάσος Σχινιά έκτασης 14.000 τ.μ. ένα από τα τρία του είδους που υπάρχουν στη χώρα μας (τ’ άλλα δύο είναι, οι Κουκουναριές Σκιάθου και η Στροφυλιά Πελοπονήσσου) ενώ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν περισσότερα από επτά παρόμοια! Τα κύρια χαρακτηριστικά του σπάνιου αυτού πευκοδάσους είναι οι υπεραιωνόβιες κουκουναριές με το χαρακτηριστικό σχήμα ομπρέλας που συμπλέκονται με πεύκα – σχίνα – πουρνάρια και άλλη είδη της μεσογειακής χλωρίδας.

Για την Αττική είναι ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου με την αμμώδη παραλία τ’ αβαθή, καταγάλανα και καθαρά νερά, μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Το 2.000/3-7 με το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 395Δ χαρακτηρίζεται Εθνικό Πάρκου και συστήνεται ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνος) έχοντας το αυτοδιοίκητο με 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου ο Δήμος Μαραθώνος, αντί να έχει την πλειοψηφία λόγω έδρας και παροχής υπηρεσιών, εκπροσωπείτο μόνο από ένα μέλος και σήμερα από κανένα! Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είναι εκτός Μαραθώνος κι εκτός Αττικής και ίσως πολλοί να μην ξέρουν που… πέφτει το πευκοδάσος Σχινιά! Είκοσι χρόνια Φορέας Διαχείρισης, είκοσι χρόνια αυτοδιοίκητο. Τι έχει γίνει για την προστασία αυτού του μοναδικού στολιδιού της Αττικής; Τίποτα απολύτως! Παρ’ όλες τις επισημάνσεις – διαμαρτυρίες του Δήμου μας, τα τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά ρεπορτάζ (φωνή βοώντος εν τη ερήμω!).

Το 2003 δαπανήθηκαν 3,5 εκ. Ευρώ για σύστημα δασοπυρόσβευσης το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε εξ’ αιτίας κατασκευαστικής αστοχίας (δαπάνης 20.000 ευρώ που όμως, ουδέποτε επισκευάστηκε). Αίσχος και ντροπή για ένα τόσο τέλειο σύστημα δασοπυρόσβευσης!

Παράλληλα δε, με τα Προεδρικά Διατάγματα εκπονήθηκε Κανονισμός Λειτουργίας, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όπως γίνεται σε όλα τα πάρκα του κόσμου και όχι μόνο της Ελλάδας.

Σημερινή κατάσταση: ανεξέλεγκτη και όργιο αυθαιρεσίας! Παρόλο που ο Κανονισμός απαγορεύει την είσοδο κάθε τροχοφόρου στο πευκοδάσος, καθώς και την κατασκήνωση, το περασμένο Σαβ/κο υπήρχαν μέσα πάνω από 1.500 αυτοκίνητα, 200 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και σκηνές. Κι εάν ακόμα δεν έχει καεί, από την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί τα δύο τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως, όπου έχουν εκδηλωθεί δέκα τουλάχιστον φωτιές, το χρωστάμε στην κοντινότητα της θάλασσας, την 24ωρη βάρδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην ομάδα Πυρόσβεσης του Δήμου και τις υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες φύλαξης και προστασίας. Ο Δήμος μας, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει κανένα δικαίωμα ή υποχρέωση, γιατί ο Φορέας έχει το αυτοδιοίκητο με τους φύλακες που διαθέτει. Παρόλα αυτά, και μη έχοντας το παραμικρό αντισταθμιστικό όφελος, παρέχουμε καθαριότητα, καθαρίζοντας τις όποιες αυθαίρετα απορρίψεις μέσα στα όρια του πάρκου και ό,τι είναι δυνατόν να προσφέρουμε.

Σημειωτέον δε, ότι οι ανάγκες για την αποκομιδή των απορριμμάτων είναι: 12 απορριμματοφόρα τα Σαββατοκύριακα και 4 σε καθημερινή βάση. Με όλα αυτά τα προβλήματα εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία, όλους τους Φορείς, εάν ο Δήμος δεν στηριχθεί και δεν αναλάβει τον πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση ο Φορέας, να εφαρμόσει ως κύριος υπεύθυνος τον Κανονισμό Λειτουργίας και όλα τα προβλεπόμενα, όχι μόνο το πευκοδάσος θα καταστραφεί, αλλά το χειρότερο που απευχόμαστε βεβαίως, είναι να έχουμε ένα νέο Μάτι!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας έχει ενημερώσει σχετικά τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Χρήστος Στάμος, έχει ενημερώσει για τα παραπάνω, αποστέλλοντας επίσημα, επιστολές, τόσο στον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Αθανάσιο Αυγερινό, ο οποίος με συνεχείς επισκέψεις του στον χώρο έχει αποδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του και έχει αναδείξει το θέμα, όπως επίσης έχει υποσχεθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής θ’ αναλάβει το κόστος κατασκευής των πινακίδων ενημέρωσης και θα παραχωρήσει κι ένα απορριμματοφόρο που θα συνδράμει στην αποκομιδή των σκουπιδιών από το πευκοδάσος του Σχινιά, όσο και στον πρόεδρο του ΦΟΔΕΠΑΣΜ  κ. Γεώργιο Λυριντζή.

Τέλος, ο Δήμος Μαραθώνος παραχώρησε τεχνική βοήθεια σε πρόσφατο αίτημα του Φορέα Διαχείρισης, προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Κυπαρίσση, για την τοποθέτηση μπαρών στα σημεία εισόδου (εκτός από τις βίλες) καθώς και την κατασκευή πινακίδων ενημέρωσης των απαγορεύσεων εισόδου μηχανοκίνητων, αλλά και άλλων που αφορούν τον υγροβιότοπο. Με άλλα λόγια, ο Δήμος Μαραθώνος ανέλαβε κόστη που αφορούν τον ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας