ecopress
H δημοτική παράταξη «Ενότητα Ανατροπή», της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αμαρουσίου, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Λευτέρη Μαγιάκη, ο οποίος μάλιστα προσφάτως...

H δημοτική παράταξη «Ενότητα Ανατροπή», της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αμαρουσίου, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Λευτέρη Μαγιάκη, ο οποίος μάλιστα προσφάτως δέχθηκε πυρά από μέλη της παράταξη του ότι «έχει προσχωρήσει στον σκληρό πυρήνα του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση και σημειώνει ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τα αυθαίρετα (4495/17) παρέχεται η δυνατότητα στη ΛΑΜΔΑ να «τακτοποιήσει» το MALL με 10.000€!

Η ανακοίνωση της συγκεκριμένης παράταξης,  που κάνει ήδη το γύρω του διαδικτύου, (αναδημοσιεύουμε από το thesi.gr)  έχει ως εξής :

 «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ “ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝ” ΤΟ MALL

Με το άρθρο 110 του νόμου 4495/17 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή στις 18-10-2017 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 3-11-2017, δίνεται η δυνατότητα να «τακτοποιηθεί» το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, το Μall στο Μαρούσι, έναντι ευτελούς τιμήματος.

Με ένα παράβολο αξίας μόλις 10.000€ το κτίριο, συνολικής επιφάνειας πάνω από 100.000 τ.μ., θα μπορούσε να «τακτοποιηθεί» η αυθαιρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πανομοιότυπο άρθρο είχε ψηφιστεί και το 2013 (Ν. 4178, άρθρο 23, παρ.6), που όμως ακυρώθηκε στη συνέχεια με την απόφαση ΣτΕ 1858/2015.

Ως γνωστόν με την απόφαση 376/2014 του ΣτΕ  το Mall κρίθηκε αυθαίρετο, αφού ο νόμος βάσει του οποίου εκδόθηκε το 2003 η οικοδομική του άδεια από τις Υπηρεσίες του  τότε ΥΠΕΚΑ, κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Σε συνέχεια αυτής της απόφασης  ακολούθησε σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων  από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οι μεθοδεύσεις αυτές κατέληξαν με  κατάθεση από τη ΛΑΜΔΑ, τον Αύγουστο του 2016,  αίτησης «νομιμοποίησης» του Mall μέσω εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)και Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), που ακόμα εκκρεμεί η έγκριση του.

Με τον πρόσφατο Νόμο 4495/17 διακινδυνεύεται  να  ακυρωθούν στην πράξη οι 16ετείς και πλέον  προσπάθειες πολιτών και φορέων του Αμαρουσίου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής και της οικονομικής βιωσιμότητας της τοπικής αγοράς.

Με τη στάση της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ που ψήφισαν το Νόμο, αντικειμενικά και λόγω της ασάφειας του, ευνοούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα  για να επιβάλλουν τα σχέδια τους σε βάρος των πολλών, της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και των μικρών επιχειρήσεων της πόλης μας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να παγώσει άμεσα τη συγκεκριμένη καθώς και κάθε άλλη διάταξη του νόμου 4495/17 που ευνοεί  τα συμφέροντα αυτά και να τις τροποποιήσει το συντομότερο δυνατόν σε άλλο νομοσχέδιο με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο. Να αποκλειστεί δηλαδή ΝΟΜΙΚΑ η δυνατότητα “τακτοποίησης” του Mall έναντι πινακίου φακής.

Να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας για αυτό το θέμα που κατατέθηκαν κατά τη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) το Δεκέμβρη του 2016 και έχουν κοινοποιηθεί σε τρεις αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης το Γενάρη του 2017

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου να πάρει άμεσα  ξεκάθαρη θέση  και να προσφύγει στο ΣτΕ αν η ΛΑΜΔΑ υποβάλλει αίτηση τακτοποίησης, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη δεδικασμένο.

Εμείς από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε όλους τους φορείς και πολίτες του Αμαρουσίου και θα ζητήσουμε να κινητοποιηθούν ώστε να αποδοθούν στο Μαρούσι αυτά που του οφείλονται από τη διαχρονική και μη αναστρέψιμη ζημία που  προκαλεί η συνέχιση της λειτουργίας του Mall.

13-11-2017»

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας