ecopress
Από την πρωτοχρονιά μετράει αντίστροφά ο χρόνος για την ολοκλήρωση εντός της επόμενης πενταετίας επενδυτικού προγράμματος 50 εκατ. ευρώ, νέων έργων και κτιριακών εγκαταστάσεων,... Μαρίνα Αλίμου: ξεκίνησε πενταετία έργων και 50 χρόνων παραχώρησης

Από την πρωτοχρονιά μετράει αντίστροφά ο χρόνος για την ολοκλήρωση εντός της επόμενης πενταετίας επενδυτικού προγράμματος 50 εκατ. ευρώ, νέων έργων και κτιριακών εγκαταστάσεων, συνολικής δόμησης 18.520 τετραγωνικών μέτρων και 40 συν 10 ετών παραχώρησης της Μαρίνας του Αλίμου.

Σε ειδική εκδήλωση υπογράφηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προς την εταιρεία «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.», θυγατρική της «’Ακτωρ Παραχωρήσεις», η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, λαμβάνοντας το ΤΑΙΠΕΔ εφάπαξ αμοιβή παραχώρησης 27,3 εκατ. ευρώ.

Πρόδρομες εργασίες

Στο μεταξύ έχουν μπει ήδη μπουλντόζες και έχουν διαμορφωθεί οι υποδομές για την μεταβατική λειτουργία της Μαρίνας και την υποδοχή των  εγκαταστάσεων εργοταξίων, προκειμένου ο ανάδοχος να παραλάβει την έκταση και να αρχίσουν οι αδειοδοτήσεις για την υλοποίηση των νέων έργων. Με ευθύνη της ΕΤΑΔ και τη συνεργασία του Δήμου Αλίμου προχώρησαν οι εργασίες κατεδάφισης  του Kitchen Bar, της πρώην ξακουστής «Νεράιδας», που βρίσκεται μέσα στη Μαρίνα Αλίμου. Παράλληλα ολοκληρώθηκε επιχείρηση εκκαθάρισης του χώρου,   απομακρύνθηκαν παλαιά εγκαταλελειμμένα αντικείμενα και αυθαίρετες κατασκευές, διαμορφώθηκαν οδοί πρόσβασης και επίπεδες επιφάνειες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί κοντέινερς για γραφεία και αποθήκες του αναδόχου, μαζί με τους απαιτούμενους εξοπλισμούς ηλεκτρομηχανολογικής υποστήριξης, πυρασφάλειας κ.α.

Οικοδομικές άδειες

Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, για τη χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση της Μαρίνας Αλίμου για 40 έτη, με δυνατότητα για επέκτασης για ακόμη 10 έτη, που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ παράλληλα με την παράδοση της έκτασης στον ανάδοχο, από την πρωτοχρονιά του 2021 «τρέχει» αντίστροφα ο χρόνος  για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα προβλέψει  την έκδοση των οικοδομικών αδειών για τα νέα έργα. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τα δύο χρόνια και τέσσερις μήνες. Ακολούθως σε διάστημα άλλων 20 μηνών προβλέπεται να ολοκληρωθούν και να αρχίζουν να λειτουργούν οι νέες εγκαταστάσεις της Μαρίνας Αλίμου. Στο μεταξύ  η Μαρίνα θα λειτουργεί κανονικά, καθώς ήδη έχει προβλεφθεί παράλληλα με τις νέες εγκαταστάσεις του εργοταξίου, ειδικός χώρος για τα γραφεία διοίκησης, και τις προσωρινές εγκαταστάσεις εταιρειών ενοικίασης σκαφών (περίπου το 85% των ελλιμενισμένων σκαφών στην μαρίνα Αλίμου είναι επαγγελματικά), ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις υποδομές εξυπηρέτησης των σκαφών.

Τα νέα έργα

Η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου είναι η πρώτη παραχώρηση μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία ο προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction).

Η Mαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη της είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ. Προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας.

Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.» θα εκσυγχρονίσει τη μαρίνα και να την αναδείξει σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα υλοποιώντας εντός της επόμενης πενταετίας ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ. Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν, επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μέσω της δόμησης 18.520 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κ.λπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» από το Φάληρο μέχρι και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Τελετή παράδοσης- παραλαβής

Στην τελετή παράδοσης- παραλαβής παρέστησαν όλα τα μέρη που υπογράφουν τη σχετική σύμβαση παραχώρησης: από πλευράς Δημοσίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός. Από πλευράς του παραχωρησιούχου παρέστη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρηση» Γιάννης Μωραΐτης, παρουσία και του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι τρεις υπουργοί ανέφεραν τα εξής: «Η σημερινή ολοκλήρωση της παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου αποδεικνύει έμπρακτα την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι, ακόμα και υπό τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, συνεχίζουμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θέτουν στέρεες βάσεις για ισχυρή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Με την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου- μίας από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο- για 40 χρόνια στην εταιρεία “Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.”, το ελληνικό δημόσιο θα λάβει εφάπαξ αμοιβή παραχώρησης ύψους 27,3 εκατ. ευρώ και επιπλέον, σε ετήσια βάση, αμοιβή παραχώρησης και μεταβλητό οικονομικό αντάλλαγμα ίσο με το 16% των ετήσιων πραγματικών εσόδων.

Ταυτόχρονα, η παραχώρηση ανοίγει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη της μαρίνας Αλίμου σε κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα, καθώς ο παραχωρησιούχος θα προχωρήσει, την επόμενη πενταετία, στην υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, θα αναβαθμιστούν ριζικά οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές και η δραστηριότητα απόθεσης- συντήρησης σκαφών, ενώ θα αναγεννηθεί πλήρως η χερσαία ζώνη της μαρίνας, μέσω της δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Έτσι, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και στη βιώσιμη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας. Μεγέθυνση η οποία είναι στο χέρι όλων μας να γίνει πράξη από το 2021, με ενότητα, σκληρή δουλειά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης δήλωσε σχετικά: «Με την ολοκλήρωση σήμερα της παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου, επιτυγχάνουμε, σε πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες, έναν από τους σημαντικότερους στόχους μας για το 2020. Αυτή η εξέλιξη θα συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού όσο και στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και ολόκληρης της πρωτεύουσας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση επενδύσεων, που δημιουργούν ουσιαστικά οφέλη για τα δημόσια οικονομικά, την απασχόληση και τις τοπικές κοινωνίες».

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας