Με αναθεωρημένους δασικούς χάρτες σε όλη τη χώρα η «μάχη» στο ΣτΕ
ΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 13 Ιανουαρίου 2021 Αργύρης

Της Ντίνας Καράτζιου/
Παρατείνεται η μάχη των δασικών χαρτών κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ, που αφορά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, καθώς μετατίθεται η ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεταξύ αρχίζει και ολοκληρώνεται πριν τη “μάχη” του ΣτΕ η ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα.
Δείτε εδώ στο ecopress: 20 ερωτήσεις- απαντήσεις για την αναθεώρηση των Δασικών Χαρτών
Συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πρόγραμμα ανάρτησης των αναμορφωμένων δασικών χαρτών για όλες τις περιοχές της χώρας, το οποίο ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2021, δίνοντας εντολή προς τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων «να προβούν στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες και πράξεις για την υλοποίηση των αναρτήσεων, απαρέγκλιτα, εντός των τασσόμενων ημερομηνιών».
Η μάχη στο ΣτΕ θα γίνει λοιπόν μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης και στην τελική ευθεία της κύρωσης των νέων αναθεωρημένων δασικών χαρτών, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecopress η 5η Μαρτίου 2021 είναι η νέα ημερομηνία κατά την οποία θα εκδικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η αίτηση ακυρώσεως του ΓΕΩΤΕΕ της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων κατά της Υπουργικής Απόφασης για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών. Oι οικολογικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι: η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η Καλλιστώ, η Greenpeace και το WWF Ελλάς
Σημειώνεται ότι η εκδίκαση της προσφυγής στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε οριστεί αρχικά για τις 4 Δεκεμβρίου 2020, πήρε παράταση για τις 15 Ιανουαρίου 2021 και τώρα πηγαίνει για τις 5 Μαρτίου 2021.
Στη βασική επιχειρηματολογία των δασολόγων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αναφέρεται, ότι η Υ. Α. οδηγεί σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και νομιμοποιεί αμφίβολης εγκυρότητας διοικητικές πράξεις που αλλάζουν τον χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα αναφέρουν ότι οδηγήθηκε σε ακύρωση το έργο της ανάρτησης των δασικών χαρτών που είχε συντελεστεί μέχρι σήμερα.
Η παράλληλη μάχη των ιδιοκτητών
Κατά την εκδίκαση της συνταγματικότητας ή μη της Υπουργικής Απόφασης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, δίνεται μία παράλληλη μάχη από την πλευρά των ιδιοκτητών. Με δύο από τους θεσμικούς τους φορείς έκφρασης, να έχουν καταθέσει αίτηση υπέρ του κύρους της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη και κατά των κατατεθεισών προσφυγών από δασολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να προσκομίσουν τους νόμιμους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους για να ληφθούν υπόψη κατά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ και η Ενωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, που προχώρησαν στις σχετικές παρεμβάσεις υποστηρίζουν, ότι ο άρθρο 48 του ν. 4685/2020 και η προσβαλλομένη εφαρμοστική απόφασή του, «προβλέπουν το αυτονόητο: Ότι η Διοίκηση εφ’ εξής θα δεσμεύεται από τις προγενέστερες πράξεις της, οι οποίες χορήγησαν νόμιμα δικαιώματα επέμβασης στους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων και παραχώρησαν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Η ρύθμιση αυτή είναι προφανώς αναγκαία για να προστατεύσει αποτελεσματικά και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των πολιτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και σημειώνουν ότι τυχόν ακύρωσή της θα έθετε σε κίνδυνο πάμπολλα νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, σε όλη τη χώρα.
Ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων
Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, ενόψει της μάχης του ΣτΕ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με αφορμή την κατάθεση ερώτησης 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος «για σφάλματα της δασικής νομοθεσίας» τα οποία «οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του 72%, τουλάχιστον, της επιφάνειας της Ελλάδας ως Δάσους, η οποία δεν υπάρχει σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!». Αναφέρει ακόμη, ότι οι ερωτώντες βουλευτές, «αγνοούν αυτή την πραγματικότητα ακόμη και σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την καταμέτρηση της δασοκάλυψης στην οποία προέβη για όλα τα κράτη της, αποδείχτηκε, ότι τα δάση στην Ελλάδα καταλαμβάνουν το 51% και όχι το 72% που θέλουν οι Δασάρχες».
Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων αναφέρει ότι «δεν θα αφήσει να δημευτεί η περιουσία των μελών της». Και σημειώνει ότι «από το 1836 μέχρι το 1979 όλοι οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους εξαιρούσαν από τον Δασικό Νόμο και από το υπέρ του Δημοσίου τεκμήριο όλες αυτές τις εκτάσεις, (βοσκότοπους, τους ελαιώνες, τα αμπέλια».
ΣΥΡΙΖΑ: καταστροφική ακύρωση των δασικών χαρτών
Σημειώνεται ότι οι 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και ΑΚΕ που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ασκούν κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης «να ακυρώσει τους δασικούς χάρτες και να τους αναμορφώσει από την αρχή», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Κάνουν επίσης λόγο για «την αναιτιολόγητη και καταστροφική ακύρωση των δασικών χαρτών κυρωμένων, αναρτημένων και θεωρημένων», όπως αναφέρουν. Και υπογραμμίζουν, ότι «η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της χώρας, εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια, και παράλληλα συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου, εργαλείο αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, απαραίτητο για το καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές, για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας».
Οι ερωτώντες βουλευτές, τονίζουν ακόμη, ότι οι λόγοι που στάθηκαν αφορμή για να θέσουν το ζήτημα στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι, η πρόσφατη απάντηση σε (ευρω)κοινοβουλευτική ερώτηση του επίτροπου οικονομικών υποθέσεων Paolo Gentiloni, ότι η μη έγκαιρη κύρωση των δασικών χαρτών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πλήρη λειτουργία του κτηματολογίου, ενδέχεται να οδηγήσει σε οικονομικές συνέπειες εις βάρος της Ελλάδας.
Το γεγονός επίσης, ότι μέχρι (σ.σ τη στιγμή που κατατέθηκε η ερώτηση) δεν έχουν αναρτηθεί οι αναμορφωμένοι δασικοί χάρτες ούτε έχουν δοθεί στοιχεία για την αναμόρφωση που πραγματοποιήθηκε.
Τέλος, στους λόγους το θέμα των δασικών χαρτών πάει στη Βουλή, συγκαταλέγεται και η επικείμενη η συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που προσδιορίζει την διαδικασία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών και τις διοικητικές πράξεις που δύνανται να τους αναμορφώσουν.
Στα βασικά ερωτήματα που θέτουν προς τον αρμόδιο υπουργό, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το εξής: Ολοκληρώθηκε η αναμόρφωση δασικών χαρτών και πότε; Ποια τα αποτελέσματα της αναμόρφωσης αυτής, πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν, πόσες από αυτές έγιναν δεκτές; Έγινε έλεγχος νομιμότητας και πληρότητας των διοικητικών πράξεων που αναμόρφωσαν τους δασικούς χάρτες; Σε ποιο ποσοστό αναμορφώθηκαν οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες και σε ποιο ποσοστό οι αναρτημένοι και θεωρημένοι; Τι ποσοστό εκτάσεων που εντάσσονται στη δασική νομοθεσία από-χαρακτηρίστηκαν ή εξαιρέθηκαν/αφαιρέθηκαν από τους δασικούς χάρτες (κυρωμένους και αναρτημένους);
Σχετικά Άρθρα
- Παρουσίαση: «Δασικοί Χάρτες: νομοθετικό πλαίσιο και πρακτική εφαρμογή»
- Δασικοί χάρτες: προσωρινή κύρωση με “τρύπα” 2,5 εκατ. στρεμμάτων
- Δασικοί χάρτες: «ούτε σε δέκα χρόνια η ολοκλήρωση εξέτασης αντιρρήσεων»
- Σίριαλ παρατάσεων: από τους δασικούς χάρτες στην ταυτότητα κτιρίου
- ΥΠΕΝ: αρχική κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της επικράτειας
- Δασικοί χάρτες: νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκκρεμείς αντιρρήσεις
