ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Μέθοδο «point system» για την αξιολόγηση των αιτήσεων, που θα υποβληθούν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος... Με «point system» η αξιολόγηση αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ»

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Μέθοδο «point system» για την αξιολόγηση των αιτήσεων, που θα υποβληθούν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, κάθε ένα από τα κριτήρια (οικονομικά, κλιματικά, κτιριακά κ.α.) που θα τεθούν στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος θα συγκεντρώνει βαθμολογία και από το άθροισμα των επιμέρους βαθμολογιών, θα προκύπτει η σειρά κατάταξης της αίτησης.

Αυτή είναι μια από τις κύριες αλλαγές στο νέο πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα στα οποία οι αιτήσεις κατατάσσονταν με σειρά προτεραιότητας. Εντός των ημερών, σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται η προδημοσίευση του Οδηγού προκειμένου να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι για την υποβολή αιτήσεων που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Οι βασικοί άξονες του νέου προγράμματος

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το ΥΠΕΝ, οι βασικοί άξονες του νέου προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

-Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, και κοινωνικά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ανηγμένη εξοικονόμηση ενέργειας
  • Βαθμοημέρες
  • Αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση
  • Παλαιότητα κατασκευής
  • Εισόδημα

Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής:

  • Μακροχρόνια άνεργοι
  • ΑΜΕΑ
  • Εξαρτώμενα μέλη
  • Μονογονεϊκή οικογένεια

Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

-Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις

-Η κατανομή των πόρων του Προγράμματος θα γίνεται, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Σε δεύτερο επίπεδο, εντός νομού θα πριμοδοτούνται οι περιοχές που, λόγω κλιματικών συνθηκών, έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας κατ κατ επέκταση μεγαλύτερη ανάγκη ένταξης στο πρόγραμμα.

-Για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται.

Στο μεταξύ το ΥΠΕΝ προχώρησε στην ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου για την υποστήριξη της λειτουργίας και την εποπτεία του Πληροφοριακού Συστήματος του προγράμματος (Β’ κύκλος «Εξοικονόμηση Κατ ́Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”). Προσωρινός ανάδοχος είναι η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι.

Οι υπηρεσίες υποστήριξης και συντήρησης συμπεριλαμβάνουν ενδεικτικά:

o Διορθώσεις σφαλμάτων

o Απάντηση σε απορίες και παροχή υποστήριξης

o Βοήθεια σε αναζήτηση πληροφοριών

o Αιτήματα για επεξεργασία δεδομένων και ανάπτυξη αναφορών

o Βελτιστοποίηση στο λογισμικό, όπου είναι εφικτό με μικρές παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί η ανταπόκριση μέσω τροποποίησης υφιστάμενων Λειτουργικοτήτων.

Στοιχεία των προγραμμάτων

Όπως ανέφερε πρόσφατα η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου:
– Στον Β’ κύκλο του «Εξοικονόμηση Κατ ́Οίκον ΙΙ»  είμαστε στο 50% της απορρόφησης (είχαμε 11.360 εκταμιεύσεις από τις 21.600 υπαγωγές). Άρα είμαστε περίπου στα μισά του δρόμου! Ο Β κύκλος έπεσε ακριβώς πάνω στην πανδημία, η οποία προκάλεσε πολλά και διαφορετικά προβλήματα στην υλοποίηση των έργων και για το λόγο αυτό, θα δοθεί 6μηνη παράταση για την υποβολή ολοκλήρωσης.

-Στο  “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” υποβλήθηκαν σχεδόν 40.000 αιτήσεις, μαζί τις πολυκατοικίες, από τις οποίες ήδη οι 33.288 έχουν υπαχθεί, και πολύ σύντομα θα συνεδριάσει η Επενδυτική Επιτροπή για όσες απομένουν. Η συνολική ωφέλιμη επιφάνεια των κατοικιών που αναβαθμίζεται ξεπερνάει τα 3.5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα

Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνέντευξης, που έγινε την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021  για τον πολεοδομικό χωροταξικό σχεδιασμό στο Μάτι απάντησε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για το τελικό χρονοδιάγραμμα του νέου «Εξοικονομώ Αυτονομώ». Εκτιμάται ότι η  έκδοση του Οδηγού θα γίνει εντός του καλοκαιριού και η προκήρυξη για υποβολή αιτήσεων το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του ο παριστάμενος στη συνέντευξη πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, αναφερόμενος στα θέματα συνεργασίας του ΤΕΕ με το ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων ανάφερε ότι: «Αυτή τη στιγμή έχει μεγιστοποιηθεί η συνεργασία του ΤΕΕ με το ΥΠΕΝ, με πρωτοβουλία και του υπουργού κ. Σκρέκα και για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», για το οποίο είμαστε σε καθημερινή επαφή και συνεργασία, για να είναι βέλτιστος ο Οδηγός, να  ωφεληθούν κατά το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, να είναι ικανοποιημένοι οι μηχανικοί, και να γίνεται σωστή δουλειά και όχι όποιος βρει πρώτος το δρόμο να πάρει τα χρήματα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας