Mεγάλη ενεργειακή μετακόμιση! – Σε κτίρια υψηλής απόδοσης το Δημόσιο
ΕιδήσειςΕνέργειαΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 11 Δεκεμβρίου 2020 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Σε μαζικές μετακομίσεις υπηρεσιών του Δημοσίου και εκτεταμένες επενδύσεις ενεργειακής ανακαίνισης οδηγεί σταδιακά μεν αλλά σε μεγάλη εκταση από το 2021, η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Προβλέπεται ότι κατά τη σύναψη νέας σύμβασης μίσθωσης ή αγοράς κτιρίου από δημόσιους φορείς, για στέγαση των υπηρεσιών του φορέα, απαιτείται το κτίριο να ανήκει τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β’ και να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από 1ης.1.2021 και εφεξής.»
Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, «σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση». που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ισχύουσα νομοθεσία προέβλεπε ήδη ότι τα κτίρια που μισθώνει η ή αγοράζει το Δημόσιο πρέπει να είναι κατηγορίας Γ’ τουλάχιστον. Όμως με το νέο πλαίσιο ο πήχης ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά, ιδίως από 1-1-2021 οπότε απαιτείται η κάλυψη προδιαγραφών σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με την πάροδο του χρόνου και καθώς θα λήγουν οι συμβάσεις μίσθωσης των κτιρίων στα οποία στεγάζονται τώρα κάθε είδους υπηρεσίες του Δημοσίου, (κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένων διοικήσεων, Πανεπιστήμια, Αστυνομικά Τμήματα κλπ) αυτές θα πρέπει να μετακομίζουν σε κτίρια υψηλών προδιαγραφών ή εναλλακτικά να γίνονται επενδύσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα υφιστάμενα κτίρια.
Τα στοιχεία από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιρίων δημόσιων υπηρεσιών της περιόδου 2011 – 2019 δείχνουν ότι ποσοστό της τάξης του 90 % κατατάσσονται σε κατηγορία χαμηλότερη της Γ και μόλις το 10 % πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει η νέα νομοθεσία, είναι δηλαδή κατηγορίας Β ή Α. Ένα στα δύο κτίρια (49,51 %) κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Γ ή Δ.
Ποσοστό Π.Ε.Α. κτιρίων δημόσιων υπηρεσιών ανά ενεργειακή κατηγορία (2019) Πηγή: ΥΠΕΝ
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειας χρησιμοποιείται για την κάλυψη αναγκών τους σε θέρμανση χώρων (130.82 kWh/m2) και φωτισμό (113.26 kWh/m2).
Τα πιο ενεργοβόρα κτίρια δημόσιων υπηρεσιών είναι τα κτίρια σωφρονισμού (μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ίση με 651.59 kWh/m2), καθώς και τα κτίρια προσωρινής διανομής (μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ίση με 780.57 kWh/m2), τα κλειστά κολυμβητήρια (μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας 3,597.50 kWh/m2), τα κλειστά γυμναστήρια (μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ίση με 1,107.29 kWh/m2).
Στα κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας καταναλώνεται νια την κάλυψη αναγκών σε θέρμανση (μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε θέρμανση ίση με 159.08 kWh/m2) και σε φωτισμό (μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε φωτισμό ίση με 117.59 kWh/m2).
Τέλος διαπιστώνεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια συνεισφέρει κατά μέσο όρο 63.15% στο ενεργειακό ισοζύγιο των δημοσίων κτιρίων, ενώ το πετρέλαιο κατά 27% αντίστοιχα.
Σχετικά Άρθρα
- E.E: έρχονται τα «διαβατήρια ανακαίνισης κτιρίων»
- Ακίνητα: βγήκε η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή αναβάθμιση
- «Ηλέκτρα» VS «Εξοικονομώ»: τα κίνητρα για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια
- Κτίρια: αντιμέτωποι με τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης
- ΕΕ: οι νέες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
- «Ηλέκτρα»: άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για έργα εξοικονόμησης