ecopress
Θα δημιουργηθούν νέες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ και οικονομική δραστηριότητα άνω του 1 δισ. ευρώ στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, ανακοινώθηκε κατά την υπογραφή της σύμβασης... Μελέτη ωρίμανσης για το Κέντρο Μεταφορών και Logistics Φυλής

Θα δημιουργηθούν νέες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ και οικονομική δραστηριότητα άνω του 1 δισ. ευρώ στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, ανακοινώθηκε κατά την υπογραφή της σύμβασης μελέτης ωρίμανσης του έργου Κέντρου Μεταφορών και Logistics Φυλής, η υλοποίηση του οποίου θα συνδυαστεί με τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα.

Η υπογραφή της σύμβασης ωρίμανσης, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ» για τη δημιουργία Μεταφορικού Κέντρου σε ιδιοκτησία του δήμου Φυλής δίπλα στη χωματερή έγινε ανάμεσα στον δήμο Φυλής και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι:

-Δημιουργείται μια σημαντική υποδομή που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς το νέο Κέντρο στη Φυλή θα συνδέεται απευθείας, μέσω του σιδηρόδρομου με το Ικόνιο και το Θριάσιο.

-Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, με σημαντικά οφέλη στην απασχόληση, άμεσους πόρους στον Δήμο Φυλής, αλλά και τόνωση της επαγγελματικής δραστηριότητας, ευρύτερα, στη Δυτική Αττική.

-Tο ΤΑΙΠΕΔ θα αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διαμόρφωση του χώρου που θα υποδεχθεί τις μεταφορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στον Βοτανικό και θα κατασκευαστούν οι συνδέσεις με τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες.

-Είναι σημαντικό έργο για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας, όπου σήμερα διακινούν εμπορεύματα περίπου 4.000 φορτηγά και επιπλέον, τις προοπτικές αστικής ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού, που συγκεντρώνεται τώρα το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας

«Έργο εθνικής στρατηγικής σημασίας», χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, την μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα και τη δημιουργία Κέντρου Logistics στη Φυλή και ανέφερε ότι σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα έργα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα θα αλλάξει ο χάρτης των μεταφορών της χώρας, προς αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στα οφέλη του δήμου Φυλής, τόσο ως προς τη διασφάλιση εσόδων, όσο και ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το έργο αποκατάστασης της Χωματερής με δημιουργία Πάρκου Πρασίνου και Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.

«Σήμερα στη Χωματερή γίνεται φύτευση πρασίνου και τοποθετούνται φωτοβολταϊκά, ωφελώντας πολλαπλά τους δημότες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει δεκαπλασιαστεί», κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος, ανταποκρίθηκε άμεσα στην αναφορά του δημάρχου Χρήστου Παππού για την ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), στα Άνω Λιόσια, λέγοντας «Έχουμε δεσμευτεί ότι κι αυτό θα γίνει».

Χρήσης του σιδηροδρόμου

Στα οφέλη που θα προσφέρει το έργο στην Εθνική και στην τοπική οικονομία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι σε αυτά περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους μεταφορών και η άμβλυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της χρήσης του σιδηροδρόμου με τον οποίο θα συνδεθεί το νέο Κέντρο Μεταφορών ενώ θα μειωθεί και η κυκλοφορία των φορτηγών στον Κηφισό.

Εμπορευματικά Κέντρα

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, αναφερόμενος στα τεχνικά στοιχεία του έργου, εστίασε στη σιδηροδρομική σύνδεσή του με το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου Πεδίου, με το λιμάνι του Πειραιά και με το αντίστοιχο Κέντρο Logistics της Θεσσαλονίκης που θα κατασκευαστεί στο στρατόπεδο Γκόνου και μέσω του οποίου θα συνδεθεί με τα Εμπορευματικά Κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Σημαντικό project

«Δουλεύουμε πάνω σε ένα σημαντικό project και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα το φέρουμε σε πέρας» τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και υπεύθυνος ωρίμανσης των μελετών Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Περιφερειακή Λεωφόρος Αιγάλεω

«Δυνατό παίκτης στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης», χαρακτήρισε τον δήμο Φυλής ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στο θέμα της εισόδου και της εξόδου του Κέντρου Μεταφορών. Υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, ενώ δεν έκρυψε ότι πολλές φορές αναγκάστηκε να διαφωνήσει με τον πρόεδρο και τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ. «Είμαστε σκληροί γιατί, μαζί με την επίτευξη των εθνικών στόχων, θέλουμε να προστατεύσουμε τους συνδημότες μας. Το έργο θα αποφέρει έσοδα στον δήμο Φυλής, θα δρομολογήσει την αναπτυξιακή του τροχιά και θα τερματίσει κάθε χωροταξική ή οικονομική σύνδεσή του με τα σκουπίδια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση, παρέστησαν ο μητροπολίτης Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο βουλευτής Βαγγέλης Λιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος, οι δήμαρχοι Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου και Μάνδρας-Ευδυλλίας Χρήστος Στάθης κ.α.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας