ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Νόμος 4496/2017: «ανακυκλώνοντας» παθογένειες ετών
pressroomΠεριβάλλον 7 Δεκεμβρίου 2017 Αργύρης
Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια χωρίζουν τον πρώτο νόμο της χώρας για την ανακύκλωση (ν.2939/2001) από τον πρόσφατο ν. 4496/2017, αν και οι προτροπές της Ευρώπης για επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των εθνικών νομοθεσιών προς την κατεύθυνση μιας αειφορικής διαχείρισης απορριμμάτων, υπήρξαν συνεχείς και επιτακτικές. Aυτά αναφέρονται σε δελτίο Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης και αναλυτικά σημειώνεται ότι:
Παρά την τεράστια σημασία του συγκεκριμένου νόμου για την καθημερινότητα των πολιτών, ούτε σε αυτή την περίπτωση προηγήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης. Παρόλα αυτά το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, μαζί με την Greenpeace, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης συναντήθηκαν το καλοκαίρι με τον αρμόδιο υπουργό και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο του υπό διαμόρφωση νόμου.
Στον ν. 4496/2017 προστέθηκε το άρθρο 6α, με τίτλο Μετρά διαχείρισης των πλαστικών σακουλών μεταφοράς. Αποτελεί σίγουρα παραδοξότητα και, μάλλον δυσάρεστη, πρωτοτυπία το γεγονός ότι για το ίδιο θέμα προηγήθηκε η έκδοση της αριθμ. 180036/952/10.8.2017 ΚΥΑ τον περασμένο Αύγουστο, ενώ πάγια οι υπουργικές αποφάσεις έπονται των νομοθετικών ρυθμίσεων με σκοπό να τις εξειδικεύσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έκδοση της καλοκαιρινής ΚΥΑ επίσπευσε τη ρύθμιση της διαχείρισης της πλαστικής σακούλας, προκειμένου να μην εκπνεύσει η προθεσμία της ΕΕ, που είχε ήδη χτυπήσει προειδοποιητικό «καμπανάκι». Με βάση τα παραπάνω, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός, ότι στην έκδοση Νοεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Environment for Europeans”, η οποία ξεκινά με άρθρο για την πλαστική σακούλα, η μοναδική μνεία στη χώρα μας γίνεται για την ιδιότητά μας ως «υπερκαταναλωτή» πλαστικών σακουλών, εν αντιθέσει με άλλες χώρες (Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία, Ολλανδία) που αναφέρονται ως καλά παραδείγματα στη μείωση της συγκεκριμένης συσκευασίας,
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παρακολουθεί στενά τόσο τις επιστημονικές όσο και τις πολιτικές εξελίξεις και έχει αναδείξει εδώ και χρόνια το ζήτημα της λεπτής μεταφερόμενης πλαστικής σακούλας και των επιπτώσεών της στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, ως κρίσιμη απειλή που χρήζει θεσμική αντιμετώπιση, αλλά και αλλαγή στη συμπεριφορά όλων μας. Με αρχή την ευρεία προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, στην πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ για δύο συνεχόμενα έτη (2014 & 2015), σε συνέχεια με τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό Έργο LIFE DEBAG, και μέσα από τα προγράμματα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» και ASAP (Active Skiathos Against Plastic bag), το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με τη συνεργασία φορέων και πολιτών, πρωτοστατεί και πρωταγωνιστεί στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και αλλαγής κουλτούρας.
Διαβάστε την έκδοση της ΕΕ: https://ec.europa.eu/environment/efe/sites/efe/files/env-15-015-efe-magazine-64_en-web.pdf
Σχετικά Άρθρα
- Διαβούλευση για τη βιοποικιλότητα
- ΥΠΕΝ: με επιτυχία το πρόγραμμα «πρωταθλητές ανακύκλωσης» στα σχολεία
- ΥΠΕΝ: τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση
- ΥΠΕΝ: διαβούλευση με 22 φορείς για διαχείριση εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών
- Greenpeace: πως θα εφαρμοστεί η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά
- Ξανά στο προσκήνιο οι ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου δόμηση