ecopress
Μετά από σχεδόν μισό αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας στην πρώτη γραμμή της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 5 Μαΐου 2021  σταμάτησε οριστικά  η... Μετά από μισό αιώνα «έσβησε» οριστικά ο ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας στην πρώτη γραμμή της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 5 Μαΐου 2021  σταμάτησε οριστικά  η λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης της ΔΕΗ,  στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση.

Στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός έχει αποφασιστεί από την ΔΕΗ,  ότι θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) Φυσικού Αερίου,  που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

-«Μετά από μισό αιώνα. Το τέλος της Καρδιάς μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης ενώ από τους κύκλους των εργαζομένων της ΔΕΗ και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής αναδείχθηκαν ερωτηματικά και προβληματισμοί για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης αλλα και της απασχόλησης και οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία.

Διακοπή λειτουργίας

-Ώρα 23:55 τα μεσάνυχτα. Ο Γρηγόρης Τσαλιάνης, διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης, δίνει ο ίδιος την εντολή στον μηχανικό λειτουργίας του σταθμού και ακολούθως στους χειριστές της νυκτερινής βάρδιας, που είναι στο κοντρόλ ελέγχου της μονάδας 4 του παλαιότερου εν ζωή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ, να προχωρήσουν στην άμεση μείωση του φορτίου και του σβησίματος της μονάδας, μετάδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ σημειώνοντας ότι:

Το ασυγκρότητα του ΑΗΣ Καρδιάς, μετά από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, περνά στην ενεργειακή ιστορία της χώρας. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν οι 32.000 ώρες λειτουργίας που είχαν δοθεί στον σταθμό, προκείμενου να λειτουργεί κατά παρέκκλιση, ώστε να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά, κατά κύριο λόγο, τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, που λάμβανε θερμικό φορτίο 100 Mw από την 3η και 4η μονάδα του εργοστασίου.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η λειτουργία του συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία και την βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας. Το 1975, σε μια περιοδεία του στην Κοζάνη, ο τότε πρωθυπουργός Κωσταντίνος Καραμανλής, περιηγήθηκε στις νεότευκτες εγκαταστάσεις και τα κοντρόλ λειτουργίας του σταθμού, με τις δύο μονάδες που είχε κατασκευάσει η Γαλλική ALSTHOM και για την εποχή θεωρούνταν από τις πλέον σύγχρονες στην λιγνιτική βιομηχανία της Ευρώπης.

Η μονάδα Μονάδα Ι, ισχύος 300Mw,τέθηκε σε λειτουργία το 1974 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 13 Ιουνίου 2019, η Μονάδα ΙΙ, ισχύος 300 Mw τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και έπαυσε την λειτουργία της στις 25 Ιουνίου 2019.

Η Μονάδα ΙΙΙ, ισχύος 306M w, τέθηκε σε λειτουργία το 1980 και έπαυσε να λειτουργεί στις 18 Απριλίου 2021 και η Μονάδα IVΙ, ισχύος 306M w, που τέθηκε σε λειτουργία το 1981, έπαυσε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 5ης Μάϊου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το αρχείο του ΑΗΣ Καρδιάς, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός από την ημέρα της λειτουργίας της πρώτης μονάδας και για 47 χρόνια συνεχούς λειτουργίας σημείωσε ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 293.464.797 MWh, ενώ για καύσιμο χρειάστηκαν περίπου 543.452.059 tn λιγνίτη. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς κ. Γρηγόρης Τσαλιάνης, στο μέγιστο της λειτουργίας του, στα μέσα της δεκαετίας του 80 έως και το 1994, απασχολούσε 1.200 εργαζόμενους, ενώ αργότερα μόλις 400 και περίπου 100 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ανέφερε ότι στην αίθουσα ελέγχου της μονάδας, “την ώρα που εκτελούσαμε χειρισμούς για το τελευταίο σβήσιμο της τελευταίας μονάδας το κλίμα ήταν ιδιαίτερο οι εργαζόμενοικάποιοι αμήχανοι, άλλοι συγκινημένοι, αφού οι περισσότεροι εξ΄ αυτών εκεί ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο. Κλείνει ένα κύκλος για τα στελέχη κα τους εργαζόμενους και ανοίγει ένας άλλος για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους”, κατέληξε ο κ. Τσαλιάνης.

Αντιδράσεις συνδικαλιστών ΔΕΗ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, σχολίασε ότι: «Μετά από μισό αιώνα Το τέλος της Καρδιάς μας. Για κάτι λιγότερο από μισό αιώνα ο ΑΗΣ Καρδιάς αποτέλεσε έναν σταθμό σύμβολο, μεταξύ των συμβόλων που χαρακτήρισαν και συνέδεσαν την περιοχή της Κοζάνης και τη χώρα μας με την ηλεκτρενέργεια, το κοινωνικό αγαθό του ρεύματος, τη λειτουργία της πρωτοποριακής τηλεθέρμανσης. Ο αγώνας που έδωσε, με «αξιοπρέπεια» και τιμή, έληξε τα μεσάνυχτα στην …παράταση που εξασφαλίστηκε προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα η Τ/Θ. Όπως και να έχουν τα πράγματα το «σβήσιμο» του ΑΗΣ αποτελεί ένα σημαντικότατο πλήγμα για την περιοχή και όχι μόνο καθώς δίνει ώθηση στην διαδικασία της βίαιης απολιγνιτοποίησης βάζοντας, ταυτόχρονα, φρένο στις όποιες δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών. Σχεδόν δύο χρόνια από την εξαγγελία για την βίαιη απολιγνιτοποίηση και από το σχέδιο της δήθεν δίκαιης μετάβασης αυτό που μετρά η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι η αύξηση της ανεργίας!!!»

Από τον «Σπάρτακο» σχολιάστηκε ότι: «Βεβαίως ήταν γνωστό από καιρό, κανείς όμως δεν τολμούσε να φανταστεί ότι θα συνδυάζονταν με την οριστική παύση της λιγνιτικής παραγωγής. Γνωρίζαμε ότι ο σταθμός του Αης Καρδιάς θα έκλεινε, λόγο της πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης για τους ρύπους, και ελπίζαμε ότι κάτι άλλο θα αντιστάθμιζε την τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος. Αντί αυτου δίχως απολύτως καμία αναπλήρωση και προοπτική παρά μόνο με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το τέλος του λιγνίτη, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και η διορισμένη, με εντεταλμένη υπηρεσία, Διοίκηση της ΔΕΗ, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης πρόσθεσαν ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο που έχουν ετοιμάσει για τους εργαζόμενους και την κοινωνία της Δυτ. Μακεδονίας, κλείνοντας τον σταθμό του ΑΗΣ Καρδιάς που για δεκαετίες στήριζε τις θέσεις εργασίας, την τηλεθέρμανση και το εισόδημα των εργαζομένων και της περιοχής. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάνονται, η ερημοποίηση της περιοχής προχωράει βάσει του σχεδίου και των εξαγγελιών Μητσοτάκη, αλλά οι κυβερνητικοί βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, καθώς και πληθώρα φιλοκυβερνητικών, θεσμικών και συνδικαλιστικών στελεχών που βάζουν πλάτη στη βίαιη απολιγνιτοποίηση, προσπαθούν να χωνέψουν το ταλαίπωρο αρνάκι του Πάσχα σφυρίζοντας κλέφτικα. Δυστυχώς όμως για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας, με τέτοιες πολιτικές δεν θα υπάρξει Ανάσταση».

Ο Ιωάννης Τσιβγούλης σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ότι: «Ένας ακόμη σημαντικός Σταθμός για την ηλεκτροδότηση της χώρας, πέφτει θύμα της βίαιης απολιγνιτοποιησης. Υποκλίνομαι σ’ολους τους Εργαζόμενους στο Σταθμό και τα Ορυχεία της Καρδιάς και ιδιαίτερα αυτούς που γνώρισα κατά τη θητεία μου σαν πρόεδρος της ΕΤΕ-ΔΕΗ 1991-1997. Υπήρξε σημαντική η προσφορά τους στην Επιχείρηση και επίσης σημαντικότατη η αγωνιστική συμβολή τους στη διαμόρφωση της ηρωικής ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της ΔΕΗ. Η θλίψη ανεβάζει ενα κόμπο στο λαιμό και προκαλεί δυσφορία και αγανάκτηση. Ας ελπίσουμε να μην αποτελέσει το πρόγραμμα απολιγνιτοποιησης τη θρυαλλίδα για να βρεθεί η χώρα μας μετέωρη ενεργειακά».

Ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε ότι η πόλη της Πτολεμαΐδας οφείλει την θέρμανση της τόσο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που έκλεισε το 2011, αλλά και στον ΑΗΣ Καρδιάς, που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες και ανέφερε ότι “κάθε κλείσιμο λιγνιτικής μονάδας είναι μια τεράστια απώλεια για την περιοχή μας».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας