ecopress
Βρισκόμαστε στην αρχή της εφαρμογής προγραμμάτων ευρείας κλίμακας για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και δεν είναι υπερβολή να προβλέψουμε ότι η επόμενη δεκαετία... ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ-Κ.Κυριαζής: Είμαστε στη δεκαετία της εξοικονόμησης ενέργειας

Βρισκόμαστε στην αρχή της εφαρμογής προγραμμάτων ευρείας κλίμακας για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και δεν είναι υπερβολή να προβλέψουμε ότι η επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, θα είναι η εποχή της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Αυτό επισημαίνει ο κ. Κώστας Κυριαζής, πρόεδρος της Βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, μιλώντας στο ecopress ,σημειώνοντας ότι η ενεργειακή αναβάθμιση εξασφαλίζει, με μικρό κόστος και σύντομη απόσβεση, συνολική αναβάθμιση των κτιρίων και της αξίας τους. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την εφαρμογή των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Δημοσίου.

Σε σχέση με τον τομέα των φωτοβολταϊκών όπου επίσης δραστηριοποιείται η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ παράγοντας συστήματα στήριξης  τόσο σε στέγες όσο και στο έδαφος, ο κ. Κυριαζής ενώ επισημαίνει μεγάλη αύξηση της ζήτησης το τελευταίο διάστημα που οφείλεται τόσο στη συγκυρία όσο και στη γενικότερη τάση ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συνέντευξη 

Η συνέντευξη του κ. Κώστα Κυριαζή, πρόεδρος της Βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ έχει ως εξής:

Πώς κρίνετε την πορεία του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μέχρι τώρα;

Πολύ θετικά. Όταν η ζήτηση για ένα πρόγραμμα όπως το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι τόσο μεγάλη και οι πόροι, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν, είναι πεπερασμένοι, είναι λογικό να υπάρχουν διαμαρτυρίες και αρρυθμίες.

Εγώ θα κρατούσα δύο θετικά στοιχεία: πρώτον, ότι μέχρι στιγμής ικανοποιούνται σχεδόν οι μισοί ενδιαφερόμενοι και δεύτερον, το μεγάλο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους. Είναι καλό νέο για τους ίδιους, καθώς αναβαθμίζεται η περιουσία τους, για τους χρήστες των κτιρίων που θα μειώσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες, για επιχειρήσεις , που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών, για τους επαγγελματίες όπως οι αλουμινοκατασκευαστές, που υλοποιούν τις παρεμβάσεις στα κτίρια και οι οποίοι έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία, όπως είναι καλό νέο για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. Ειδικότερα στο θέμα της αντικατάστασης των κουφωμάτων να σημειώσουμε δύο πολύ σημαντικές  θετικές παραμέτρους :

Πρώτον, το κόστος αντικατάστασης είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αξία των κτιρίων , ενώ αντίστοιχα το όφελος τόσο από την ενεργειακή εξοικονόμηση, όσο και την αύξηση της αξίας του κτιρίου, είναι πολύ μεγάλο, άρα η απόσβεση της επένδυσης σχεδόν άμεση. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το γηρασμένο  κτιριακό απόθεμα της χώρας μας.

Δεύτερον, η αντικατάσταση είναι εύκολη διαδικασία. Ιδιαίτερα τα θερμομονωτικά κουφώματα  της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να απαιτούν αμελητέες παρεμβάσεις στην οικοδομή, ελαχιστοποιώντας κόστος, χρόνο και όχληση.

Αν ο κύριος στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα ήταν πιο αποδοτικό να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα οι επενδύσεις εκεί που γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση;

Ακούστε, αν εξετάζαμε το ζήτημα αποκλειστικά από καθαρά οικονομική και περιβαλλοντική άποψη θα έπρεπε με τα διαθέσιμα κονδύλια να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των πλέον αποδοτικών επεμβάσεων στα κτίρια που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Μιλάμε δηλαδή για τα μεγάλα κτίρια συνάθροισης κοινού, δημόσια και ιδιωτικά. Από την άλλη, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα προγράμματα όπως το Εξοικονομώ – Αυτονομώ αποσκοπούν και στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, στην αναβάθμιση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, κλπ., θέματα που ενδιαφέρουν τους πολλούς μικροϊδιοκτήτες. Δείτε για παράδειγμα τα αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Συνεπώς, σωστά ενισχύονται και οι κατοικίες / πολυκατοικίες από το πρόγραμμα. Άλλωστε τα σπίτια ειδικά στην περίοδο της πανδημίας αλλά – σύμφωνα με τις προβλέψεις – και στο επόμενο διάστημα έχουν γίνει και θα παραμείνουν χώρος εργασίας για χιλιάδες συμπολίτες ,  που περνούν μεγαλύτερο μερίδιο του χρόνου τους εκεί από ό,τι στο γραφείο. Μην ξεχνάτε ακόμη, ότι επίκειται η προκήρυξη προγραμμάτων και για τα κτίρια του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα προγράμματα αυτά.

Μόλις λήξει το τρέχον πρόγραμμα για τις κατοικίες αναμένεται – σύμφωνα με τις εξαγγελίες – να προκηρυχθεί νέο, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στο νέο πρόγραμμα;

Είναι αλήθεια ότι οι Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για τον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι αυξημένες την επόμενη δεκαετία. Τα προγράμματα αυτά είναι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και η υλοποίηση τους φαίνεται ότι επιταχύνεται, λόγω της πανδημίας, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατά την άποψη μου στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται και τα δύο σκέλη (εξοικονόμηση / αυτονόμηση).  Και στα δύο οι ελληνικές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται με μεγάλη επάρκεια και ορισμένες πρωτοπορούν. Ιδιαίτερα η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, έχει σχεδιάσει και παράγει συστήματα στήριξης  φωτοβολταϊκών, που καλύπτουν όλα τα μεγέθη (από τα μικρά οικιακά των λίγων KW έως τις μεγάλες μονάδες των εκατοντάδων MW), όλες τις πιθανές θέσεις εγκατάστασης ( από κεραμοσκεπές έως αγρούς, βραχώδεις ή υδάτινες επιφάνειες κλπ.) και όλες τις τεχνικές απαιτήσεις (σταθερά,  trackers, τυποποιημένες ή customizedλύσεις). Συστήματα δηλ. , που διασφαλίζουν υψηλή απόδοση και μεγάλο χρόνο ζωής της επένδυσης.

Συμπερασματικά, εξοικονόμηση και μικρή, αυτόνομη παραγωγή ενέργειας, δίκτυα και αποθήκευση ενέργειας,  είναι κατευθύνσεις  προς τις οποίες πιστεύουμε ότι  θα συνεχίσει να κινείται τόσο η Εθνική όσο και η Ευρωπαϊκή στρατηγική.

Ωστόσο τα προγράμματα είτε του ΕΣΠΑ, είτε του Ταμείου Ανάκαμψης κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον κλάδο του αλουμινίου;

Πράγματι οι επιδοτήσεις δεν μπορεί να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Όμως βρισκόμαστε στην αρχή της εφαρμογής προγραμμάτων ευρείας κλίμακας για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, με Κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση. Δεν είναι υπερβολή να προβλέψουμε ότι η επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, θα είναι η εποχή της ενεργειακής εξοικονόμησης. Αυτή είναι μια διακηρυγμένη πολιτική τόσο από την ΕΕ, όσο και από όλες τις επί μέρους ,μεγάλες και μικρές, χώρες της.  Και όταν σταματήσουν οι άμεσες χρηματοδοτήσεις, θα υπάρχουν άλλης μορφής κίνητρα ( πχ. φορολογικά) , που θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις στην κατεύθυνση του διπόλου ενεργειακή εξοικονόμηση / ενεργειακή αυτονομία. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο ο κλάδος θα συνεχίσει να έχει πολύ θετικές προοπτικές. Έχουμε μπροστά μας μεγάλα έργα και επενδύσεις όπως το Ελληνικό, οι εγκαταστάσεις της Amazon, τηςMicrosoft κ.α. Έχουμε σημαντική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, πάνω από 10 % στο δεκάμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά την πανδημία. Σε όλα τα νέα κτίρια χρησιμοποιείται ευρέως το αλουμίνιο. Έχουμε πολύ σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Και βέβαια έχουμε τις σαρωτικές αλλαγές στην ενέργεια με τη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το αλουμίνιο έχει σωρεία εφαρμογών. Σας θυμίζωτη γνωστή «έκθεση Πισσαρίδη», που αναφέρει ότι οι προοπτικές για ανάκαμψη όπως και η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δημιουργούν πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν καινοτόμα δομικά υλικά. Η αγορά θα κινηθεί ανοδικά και καινοτόμες επιχειρήσεις όπως η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ θα είναι παρούσες για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες.

Σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά στα οποία αναφερθήκατε, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ζήτηση το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευθεί. Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί στην αγορά;

Αυτό που αναφέρετε είναι ακριβές. Βλέπουμε μεγάλη αύξηση της ζήτησης για βάσεις έδρασης των πάνελ, τόσο για μικρά οικιακά συστήματα όσο και για μεγάλες μονάδες, στις οποίες παρατηρείται αυξανόμενη απαίτηση για τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, στις οποίες εξειδικεύεται η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ.  Άρα όντως υπάρχει αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον κλάδο. Πέρα από τα στοιχεία της συγκυρίας, που έχουν σχέση με τις τιμές αποζημίωσης των παραγωγών, όπως σας είπα, αυτή θα είναι η τάση τα επόμενα χρόνια: περισσότερα φωτοβολταϊκά και συνολικά περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας