ecopress
Του Νίκου Σασσά*   Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που ξεκινά σε λίγες ημέρες είναι το πρώτο από σειρά προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια... ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ: πιστοποιημένα προϊόντα για το «Εξοικονομώ Αυτονομώ» με ελληνική σφραγίδα

Του Νίκου Σασσά*

 

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που ξεκινά σε λίγες ημέρες είναι το πρώτο από σειρά προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια που θα προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Αν θεωρείται – και είναι – το μεγαλύτερο πρόγραμμα από όλα όσα προηγήθηκαν την τελευταία δεκαετία, αποτελεί ωστόσο ένα κλάσμα των χρηματοδοτήσεων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αρχίσει να «τρέχει» από το 2021.

Εκτός από τον αυξημένο προϋπολογισμό που θα επιτρέψει την ένταξη πολύ περισσότερων κτιρίων, μια βασική διαφορά σε σχέση με τα προγράμματα που προηγήθηκαν είναι οι αυξημένες απαιτήσεις ως προς το μέγεθος της εξοικονόμησης που πρέπει να επιτευχθεί, προκειμένου να ενταχθεί ένα κτίριο στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση, θα πρέπει να οδηγεί σε αναβάθμιση της κατάταξης των κτιρίων (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες) κατά τρεις τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ.

Επιπλέον, πέρα από την προϋπόθεση υπαγωγής η ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να εξασφαλίσει και υψηλότερο ποσοστό επιδότησης καθώς σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται ενεργειακό premium +10%.

Αναβαίνει ο πήχης

Αξίζει να θυμηθούμε, συγκριτικά, ότι στα πρώτα προγράμματα της κατηγορίας που έτρεξαν δεν απαιτείτο καν η βελτίωση της ενεργειακής κλάσης του ακινήτου παρά μόνο η επίτευξη ενός ποσοστού εξοικονόμησης ενέργειας.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι, η δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά, για επιδότηση της εγκατάστασης συστημάτων παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην ενεργειακή κατηγορία Β+ (για κτίρια αρχικής κατάταξης Η έως και Δ) ή Α (για κτίρια αρχικής κατάταξης Γ), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού σταθμού.

Είναι φανερό ότι το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (όπως και, πιθανότατα, τα επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια), ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων για τους επαγγελματίες του χώρου και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων.

Λύσεις από την ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ

Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, που δραστηριοποιείται στο χώρο της διέλασης και είναι από τις πρώτες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ελλάδα έχει πιστοποιημένες , δοκιμασμένες λύσεις που  καλύπτουν τις προδιαγραφές του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» τόσο για τα κουφώματα όσο και για τις βάσεις των φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα, η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ ειδικεύεται στη μελέτη, το σχεδιασμό και την παραγωγή αρχιτεκτονικού προφίλ αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα καθώς και ειδικού προφίλ για βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις βάσει σχεδίου (σκάλες, φωτιστικά, κάγκελα, θερμοκήπια περιφράξεις αλουμινίου, αρχιτεκτονικά στοιχεία εσωτερικών χώρων κλπ).

Επιπλέον, από το 2009 η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ δραστηριοποιείται επίσης στο σχεδιασμό και την παραγωγή σταθερών και ρυθμιζόμενων βάσεων στήριξης αλουμινίου για φωτοβολταϊκούς συλλέκτες σε αγρούς, βιομηχανικές στέγες και οικιακές εγκαταστάσεις (κεραμοσκεπές και δώματα).

Παράλληλα, πρωτοπορώντας στην ελληνική κατασκευαστική αγορά,  έχει εντάξει στα προϊόντα της τα tracker (συστήματα ιχνηλάτησης του ηλίου) που διασφαλίζουν έως και 30% μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τα σταθερά συστήματα.

Η εταιρία έχει πραγματοποιήσει έργα βάσεων στήριξης άνω των 800 ΜW στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αιχμή του δόρατος στις βιομηχανικές οροφές και τα μεγάλα συστήματα υπαίθρου.
Η εξειδικευμένη ομάδα των έμπειρων μηχανικών της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ υλοποιεί μελέτες σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε έργου, της κάθε περιοχής και  της κάθε χώρας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τη σχέση ποιότητας – κόστους καθώς επίσης  άρτια τεχνική υποστήριξη τηρώντας τα  χρονοδιαγράμματα και εποπτεύοντας όλα τα προς εξέλιξη έργα.

Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, είναι στο πλευρό των δικαιούχων, των κατασκευαστών και των ενεργειακών μηχανικών δίνοντας λύσεις με τα σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα της, που πληρούν τις απαιτήσεις του Εξοικονομώ- Αυτονομώ. Οι σειρές αυτές είναι οι ανοιγομενες Εnergy 22 και 22s ,οι συρόμενες Εnergy 16 και η νέα σειρά Εnergy 16 pro καθώς και η ανασυρομένη Εnergy 45 ,που μπορεί να καλύψει μεγάλα ανοίγματα. Όλες είναι πιστοποιημένες σε διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης ,για την ανεμοπερατότητα τους και την υδατοστεγανότητά τους. Με την προσθήκη κατάλληλων υαλοπινάκων, επιτυγχάνονται πολύ υψηλοί συντελεστές θερμοπερατότητας και ηχομόνωσης. Τα συστήματα αυτά έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλα αλλά και μικρά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχουν εντυπωσιάσει με την καλαισθησία τους ,την ενεργειακή αναβάθμιση που επιτυγχάνουν, την ασφάλεια που παρέχουν με τους μηχανισμούς πολλαπλών κλειδωμάτων, την δυνατότητα πολλών χρωματισμών καθώς και την παροχή εξειδικευμένων λύσεων που είναι αναγκαίες σε κάθε έργο.

Παράλληλα όμως με την πολύχρονη εμπειρία της από τα φωτοβολταϊκα έργα, που έχει φέρει εις πέρας σε όλο τον κόσμο, μπορεί να παρέχει λύσεις και για τα φωτοβολταϊκα στέγης- ταράτσας, που περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα. Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ σχεδιάζει και παράγει πιστοποιημένες βάσεις, που μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε έργο και να πετύχουν την μεγίστη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ομάδα της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ μπορεί να μελετήσει και να δώσει την βέλτιστη σχεδιαστικά λύση στους εγκαταστάτες αλλά και παρέχοντας τη  υψηλή τεχνογνωσία της.

Συμπερασματικά, για την ολοκληρωμένη ενεργειακή αναβάθμιση της οικοδομής, η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ  παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις με ποιότητα και προδιαγραφές, που είναι προσιτές σε όλους και πάντα με την εγγύηση μιας μεγάλης εταιρείας που είναι δίπλα στον ιδιοκτήτη, στον μηχανικό, στον κατασκευαστή και στον επαγγελματία από το 1969.

Το εργοστάσιο, τα γραφεία και η έκθεση  εκτείνονται σε έκταση 23.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκονται στο κέντρο του Λεκανοπεδίου Αττικής, στη Γέφυρα της Μεταμόρφωσης. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στo τηλέφωνο 210-2463630 ή επισκεφτείτε το site μας    www.metaloumin.gr

*Νίκος Σασσάς, Εμπορικός Διευθυντής ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας