ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου Εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης μέσω της οποίας θα δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να ολοκληρώσουν οι φορολογούμενοι τις μεταβιβάσεις... Μεταβιβάσεις: σπριντ 30 ημερών-πως θα γίνονται τα συμβόλαια

Της Ντίνας Καράτζιου

Εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης μέσω της οποίας θα δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να ολοκληρώσουν οι φορολογούμενοι τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, η ΑΑΔΕ θέτει σε λειτουργία την εφαρμογή «myProperty» προκειμένου να  προωθούνται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης για γονικές παροχές και δωρεές. Ολες οι εξελίξεις για το σπρίντ των 30 ημερών της ακίνητης περιουσίας. Τι πρέπει να προσέξουν οι φολολογούμενοι.

 

Οι εξελίξεις στο ζήτημα επιβεβαιώνουν πλήρως τα σχετικά ρεπορτάζ του «Ecopress»  για το θέμα, καθώς προκρίθηκε η λύση της  παράτασης με βασικό εργαλείο την ενεργοποίηση  της εφαρμογής του «myProperty». Από τις  13 Δεκεμβρίου 2021 οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών θα υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ myProperty που μέχρι σήμερα, ήταν ανοιχτό μόνο για τις αγοραπωλησίες. Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων γονικής παροχής και δωρεάς καθώς και η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων τους πρώτους μήνες του νέου έτους με υποβληθείσες δηλώσεις φόρου για γονικές παροχές –δωρεές  τον Δεκέμβριο του 2021, ήτοι με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, είναι το μέτρο που προτάθηκε για να δοθεί λύση στον απίστευτο όγκο των συναλλαγών που καλούνται να διεκπεραιώσουν τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής λοιπόν, θα υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Από τις 20 Δεκεμβρίου 2021, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά

Για τις στοιβαγμένες δηλώσεις

Ποιες είναι όμως οι επιλογές που έχουν οι ενδιαφερόμενοι που ήδη έχουν καταθέσει τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης στις ΔΟΥ για να διεκπεραιωθούν μέσω της χειροκίνητης διαδικασίας; Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, σε ό,τι αφορά δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.

Αναβάθμιση συστήματος

Προκειμένου η εφαρμογή να ανταπεξέλθει στη νέα λειτουργία, από τις 13 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της πλαίσιο της αναβάθμισης της, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι το myProperty θα τεθεί εκτός λειτουργίας από το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, στις 16:00, έως την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, στις 21:00.
 

Μάχη στα συμβολαιογραφικά γραφεία

Η λύση της παράτασης υπογραφής των συμβολαίων για τη νέα χρονιά, δεν ικανοποίησε ιδιοκτήτες και παράγοντες της αγοράς, που επιμένουν στην αναγκαιότητα γενναίων παρατάσεων όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σε όλες τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις της διαδικασίας των μεταβιβάσεων,  ήτοι των απαιτούμενων δικαιολογητικών (αδήλωτα τετραγωνικά, βεβαιώσεις μηχανικών κτλ). Οι πληροφορίες που μεταφέρουν στο «Ecopress», είναι ότι οι  συμβολαιογράφοι από τα μέσα του προηγούμενου μηνός έχουν σταματήσει να δέχονται φακέλους για άλλες μεταβιβάσεις. Οπως τονίζουν, στα συμβολαιογραφικά γραφεία γίνεται μάχη να ολοκληρώσουν  έστω και τις μισές υποθέσεις που έχουν σε εκκρεμότητα.

 Εξι μήνες παράταση

Υπό αυτά τα δεδομένα,  επιστημονικοί φορείς,  και φορείς της αγοράς ακινήτων και των ιδιοκτητών, επιμένουν σε εξάμηνη παράταση του ισχύοντος πλαισίου των μεταβιβάσεων. Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- -Βιοτεχνών-Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), η Ομοσπονδία Κατασκευαστών (ΟΜΚΟΕΕ), η Ομοσπονδία Μεσιτών Ακινήτων (ΟΑΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)  έχουν ήδη εκδώσει κοινή ανακοίνωση κάνοντας λόγο, «για ανίκητη και ανυποχώρητης «πιστοποιητικοκρατίας» Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις συναλλαγές ακινήτων (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, κατασκευαστές, μεσίτες αλλά κυρίως ιδιοκτήτες-πωλητές και αγοραστές ακινήτων) «συμμετέχουμε σε έναν άνευ προηγουμένου τιτάνιο αγώνα συλλογής των εκ του νόμου απαραίτητων εγγράφων από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ». Αναφέρουν επίσης,  ότι  «αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να πρέπει να επανεκδοθούν». Ως εκ τούτου, για όλους τους προαναφερθέντες φορείς, η μάχη με το χρόνο είναι άνιση και η παράταση ελάχιστη για να ικανοποίησει τον όγκο των υπό εξέλιξη συναλλαγών.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας