ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Αρμόδια πηγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ απάντησε σε ερωτήσεις του ecopress τι θα γίνει με τις βεβαιώσεις μηχανικού,  για τις... Μεταβιβάσεις: τι θα γίνει για βεβαιώσεις μηχανικών και ταυτότητα κτιρίου

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αρμόδια πηγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ απάντησε σε ερωτήσεις του ecopress τι θα γίνει με τις βεβαιώσεις μηχανικού,  για τις οποίες λήγει η τελευταία τρίμηνη παράταση στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και την αποκλειστική λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που αρχίζει από τη νέα χρονιά.

Σε «μπρα ντε φερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται για άλλη μία φορά το θέμα της χρονικής ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών και της αποκλειστικής έναρξης της ταυτότητας κτιρίου, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό  πλαίσιο μεταβιβάσεων ακινήτων, που λήγει στο τέλος του έτους.

Αίτημα εξάμηνης παράτασης

Έξι επιστημονικοί, επαγγελματικοί, παραγωγικοί φορείς και οργανώσεις ιδιοκτητών ακινήτων και της κτηματαγοράς ζητούν να παραταθεί άμεσα και για έξι μήνες το ισχύον πλαίσιο μεταβιβάσεων ακινήτων.

Η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- -Βιοτεχνών-Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), η Ομοσπονδία Κατασκευαστών (ΟΜΚΟΕΕ), η Ομοσπονδία Μεσιτών Ακινήτων (ΟΑΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους  ότι «ενόψει των αλλαγών στις τιμές των αντικειμενικών αξιών και της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου / αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας από την 1η Ιανουαρίου 2021, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις συναλλαγές ακινήτων (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, κατασκευαστές, μεσίτες αλλά κυρίως ιδιοκτήτες-πωλητές και αγοραστές ακινήτων) συμμετέχουμε σε έναν άνευ προηγουμένου τιτάνιο αγώνα συλλογής των εκ του νόμου απαραίτητων εγγράφων από διάφορες Υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ».

Δείγμα γραφής από το υπουργείο Οικονομικών

Η κυβέρνηση έδωσε ήδη το πρώτο δείγμα γραφής, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία δίνει προθεσμία ενός μηνός για φθηνές μεταβάσεις, υπό προϋποθέσεις, με τις οποίες διατηρείται το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα προβλέπεται  ότι για όσες πράξεις γίνουν έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022, για αγορά ακινήτου, γονική παροχή ή δωρεά, θα λαμβάνονται υπόψη οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι οι αυξημένες που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Προϋπόθεση είναι να έχουν γίνει οι σχετικές δηλώσεις για τον υπολογισμό του φόρου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 Δείτε εδώ στο ecopress

Τι λέει το ΥΠΕΝ

-«Αποκλείεται σε ότι αφορά εμάς» είναι η κατηγορηματική απάντηση, που έδωσε αρμόδια πηγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στο ερώτημα του ecopress εάν θα δοθεί νέα, έστω μικρής διάρκειας παράταση, για τις  βεβαιώσεις μηχανικών και την αποκλειστική έναρξη της ταυτότητας κτιρίου.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι καθώς πλησιάζουμε προς τις εορτές των Χριστουγέννων και το τέλος του έτους εντείνονται οι πιέσεις των παραγόντων της κτηματαγοράς και των επαγγελματιών που εμπλέκονται στις μεταβιβάσεις προς το υπουργείο ΠΕΝ, τα συναρμόδια υπουργεία και τους κυβερνητικούς βουλευτές, για να δοθεί μία ακόμη παράταση στις βεβαιώσεις μηχανικών, όπως έχει συμβεί και με τις προηγούμενες τρείς παρατάσεις που δόθηκαν στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Σημείωσε ωστόσο ο ανώτερος παράγοντας του ΥΠΕΝ ότι «έχουν εξαντληθεί πλέον οι λόγοι για να δίνονται διαρκώς παρατάσεις», αναφέροντας ότι «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έδωσε την τελευταία τρίμηνη παράταση στις βεβαιώσεις μηχανικών, αφού συμφώνησαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ότι αυτή η παράταση θα είναι και η τελευταία» και τόνισε ότι η συνέχιση των παρατάσεων οδηγεί πλέον σε «ευτελισμό» των συμφωνηθέντων και των νομοθετημένων θεσμικών προβλέψεων.

Παράλληλα επισημάνθηκε αρμοδίως ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που εφαρμόζεται από τις αρχές του 2021, έχει πλέον καθιερωθεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων, συνδυάζεται με την ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ «myProperty», που αφορά την ηλεκτρονική  υποβολή των δηλώσεων φόρου για γονικές παροχές και δωρεές, που τέθηκε σε λειτουργία δείτε εδώ στο ecopress , όπως επίσης και με το νέο «Εξοικονομώ».

Υποχρεωτική και επιδοτούμενη στο νέο «Εξοικονομώ»

Υπενθυμίζεται ότι  η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι υποχρεωτική και η έκδοση της επιδοτείται από το «Εξοικονομώ 2021», που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία με το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021. Σχετικά ο Οδηγός του προγράμματος προβλέπει ότι οι «καταρχήν επιλέξιμες» αιτήσεις καλούνται να υποβάλουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της κατοικίας τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών. Αν παρέλθει άπρακτο το άνω χρονικό διάστημα, η αίτηση θα οδηγείται σε απόρριψη. Δείτε εδώ στο ecopress

Οι επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας παράτασης της ταυτότητας κτιρίου και της βεβαίωσης μηχανικού, η αρμόδια πηγή του ΥΠΕΝ, παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που συνόδεψαν την απόφαση της προηγούμενης παράτασης.

Ο ΥΠΕΝ  Κώστας Σκρέκας, δήλωσε για τη  νομοθετική ρύθμιση με την οποία χορηγείται τρίμηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης μηχανικού, έως και τις 31.12.2021 ότι «υπογραμμίζεται ότι αυτή είναι και η τελευταία παράταση που δίνεται».

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς ξεκαθάρισε  ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα είναι αυστηρά καταληκτική και ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, σημειώνοντας σε δήλωση του: «Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης -εξαγγελία που οδήγησε σε μεγάλο όγκο νέων μεταβιβάσεων ακινήτων- σε συνδυασμό δε με τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και αξιολογώντας τις αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, των Συμβολαιογράφων καθώς και του τεχνικού κόσμου, παρατείνουμε την ισχύ της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν των ευεργετικών νέων δεδομένων, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι αυτή η παράταση θα είναι και η τελευταία. Σημειώνεται επίσης, ότι από το νέο έτος όλες οι πράξεις θα γίνονται μέσα από την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας