Μέτωπο Περιφερειαρχών για την επιβίωση των εγκατεστημένων βιομηχανιών
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομία 24 Σεπτεμβρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Με τον εύγλωττο τίτλο «Οι βιομηχανικές περιοχές ως μοχλός ανάπτυξης», η ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ), έδωσε τη δυνατότητα να βρεθούν στο επίκεντρο του προβληματισμού τα κρίσιμα ζητήματα αλλά και οι θεσμικές αγκυλώσεις της βιομηχανικής επιχειρηματικότητας που κρατάνε τη μεταποιητική βάση της χώρας πίσω.
Στη αιχμή του δόρατος, ο στρεβλός μέχρι σήμερα χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος υπαγορεύεται από την άναρχη εγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων με ασαφείς χρήσεις γης και ανεπαρκείς υποδομές, παράγοντες που δημιουργούν εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικό και παραγωγικό μειονέκτημα, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη τάση των εγκαταστημένων να απεμπλακούν από τη διοικητικό μονοπώλιο του φορέα διαχείρισης, καθώς πολλαπλασιάζεται η δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων που αντιτάσσουν στις υψηλές χρεώσεις των διοικητικών δαπανών του φορέα, την εξαιρετικά χαμηλή ανταποδοτικότητα.
Με συντονιστή της συζήτησης τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας – Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Φωκίωνα Ζαϊμη, εκφράστηκε ως καθολικό αίτημα από τους συμμετέχοντες η δημιουργία σε συντεταγμένη βάση οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αν η χώρα δεν προχωρήσει τάχιστα στην οργανωμένη χωροθέτηση επιχειρήσεων θα χάσει πολύτιμο χρόνο προκειμένου να αναπτύξει ισχυρές δεξιότητες ανταγωνιστικότητας και να συμμετάσχει με αξιώσεις στις διεθνείς παραγωγικές αλυσίδες. Ως κρίσιμο ζήτημα που θα ισχυροποιήσει την εγχώρια μεταποιητική βάση τέθηκε και η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης ή ακόμη και την ελεύθερη επιλογή φορά διαχείρισης/ παρόχου ανταποδοτικών υπηρεσιών εναρμονισμένη με το κοινοτικό δίκαιο με ισχυρό πλαίσιο ρυθμιστικού ελέγχου.
Μάλιστα, από τις παρεμβάσεις που έγιναν στην ημερίδα, αναδείχθηκε ότι ενισχύεται στους κόλπους του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ η τάση για απαγκίστρωση «από το μονοπώλιο του φορέα διαχείρισης» με την αυτονόμηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, σε σχήματα αυτοδιαχείρισης, τα οποία, όπως ειπώθηκε, παρά τις λεόντειες νομοθετικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, που συνοδεύουν την ολική αυτονόμηση από το φορέα διαχείρισης, οι ΒΙΠΕ που ακολούθησαν αυτόν το δρόμο «κατάφεραν να πετύχουν οικονομικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις με όρους διαφάνειας».
Αναφανδόν υπέρ της αυτόνομης διαχείρισης της ΒΙΠΕ Ηρακλείου τάχθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, που αναφέρθηκε στην απόφαση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή διαχείρισης των κοινόχρηστων αναγκών τους, με οδικό χάρτη την μελέτη της ReDePlanAE Consultants, η οποία εκπόνησε το 2013 το περιφερειακό σχέδιο δράσης για τις ΒΙ.ΠΕ, εκτινάσσοντας όπως ανέφερε την αναπτυξιακή δυναμική της Κρήτης, με ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.
Νεκτάριος Φαρμάκης: «Να ανατραπεί αντιαναπτυξιακή χωροταξική πραγματικότητα»,
Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της χωρικά οργανωμένης επιχειρηματικότητας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρθηκε στην επιτακτική αναγκαιότητας «να ανατραπεί η σύνθετη και περίπλοκη αντιαναπτυξιακή χωροταξική πραγματικότητα, σε πολλές περιοχές της Δ. Ελλάδας».
Ταυτόχρονα προανήγγειλε την εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων στην Δ.Ελλάδα για την περίοδο 2020 -40. «Το περιφερειακό σχέδιο δράσης θέλουμε να αποτελέσει ένα στιβαρό, ορθολογικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα χωρικού εξορθολογισμού και ταυτόχρονα για πρώτη φορά, μία ισχυρή δέσμευση και προβολή της ισχυρής πολικής βούλησης στη Δ. Ελλάδα».
Σημείωσε ακόμη, ότι η σημερινή ημερίδα, έδωσε τη δυνατότητα, «Να σκεφτούμε και να ανταλλάξουμε γνώμες και σκέψεις, να σχολιάσουμε το κακό μας παρελθόν και κυρίως, να σχεδιάσουμε και να συμφωνήσουμε για ένα κοινό πετυχημένο μέλλον της οικονομίας, και των συμπολιτών μας. Ένα μέλλον που πρέπει να στηριχτεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας -που έχει γίνει κλισέ μέχρι τώρα-, της βιομηχανίας αλλά και τους οργανωμένους υποδοχείς στις βιομηχανικές περιοχές και τα βιομηχανικά πάρκα που αποτελούν βασικούς μοχλούς, της εθνικής οικονομίας, όταν υπάρχουν και λειτουργούν με κανόνες που προάγουν το επιχειρείν».
Επικριτικός ως προς τη χωροταξική νομοθεσία, ανέφερε, ότι «οι ρυθμίσεις που αφορούν στη χωροθέτηση και στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τις χρήσεις γης στην επικράτεια, αποτέλεσαν και ακόμη είναι, ένα αρνητικό ιστορικό βάρος. Βάρος με δυσμενείς συνέπειες τόσο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του πληθυσμού, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος στην αειφορική χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων. Τριάντα πέντε χρόνια νομοθετικών προσπαθειών δεν έχουν ευδοκιμήσει ούτε κατ΄ελάχιστον.
Η εκτός σχεδίου δόμηση συνεχίζει να είναι ο μόνος δρόμος ανάπτυξης κυρίως των επαγγελματικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας είτε οχλεί, είτε δεν οχλεί. Άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις σε περιοχές χωρίς δίκτυα και υποδομές πρόσβασης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, αναπτύχθηκαν κατά εκατοντάδες. Και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τη βιομηχανία τα logistics μικρές και μεσαίες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Καθιστώντας το μοντέλο της παρόδιας δόμησης στις εθνικές και επαρχιακές οδούς, τη δεσπόζουσα θα τολμούσα να πω κατεύθυνση χωρικής οργάνωσης των επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Αυτό είναι σημάδι υπανάπτυξης και είναι πολύ ορατό στην επιχειρηματικότητα που απαιτεί μεγάλες και οργανωμένες υποδομές». Υπογράμμισε επίσης μεταξύ άλλων, ότι «το κόστος εγκατάστασης σε υφιστάμενα επιχειρηματικά πάρκα, και η περιορισμένη ή αναποτελεσματική θεσμοθέτηση χρήσεων γης ιδίως για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις, τη βιομηχανία τη βιοτεχνία τα logistics έχουν καταγραφεί ως έντονα προβλήματα μείζονος σημασίας με αντιαναπτυξιακό και αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα».
Γιώργος Πατούλης: Προχωράμε στην περιβαλλοντική εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στην Ατιική
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στις 15 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις που υπάρχουν στην Αττική, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από ολοκληρωμένες μελέτες θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός τους. Ειδικότερα στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής: «Το αντικείμενο της σημερινή εκδήλωσης, οι βιομηχανικές περιοχές ως μοχλός ανάπτυξης, είναι κάτι πολύ σημαντικό για τις περιφέρειες και τη χώρα. Να συγχαρώ βέβαια και την περιφέρεια δυτικής Ελλάδος για την εκδήλωση, και δεν θα ήταν δυνατόν να μην είμαστε κοντά σ΄αυτήν την προσπάθεια. Η βιομηχανία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και η Ελλάδα χρειάζεται καινούριους μεγάλους χώρους για να υποδεχτούν οργανωμένες επιχειρήσεις. Τα βιομηχανικά πάρκα θεωρούνται κομβικά αναπτυξιακά εργαλεία, καθώς οι οργανωμένοι υποδοχείς μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, στην επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων και να δώσουν προστιθεμένη αξία στην εθνική οικονομία. Στην Αττική έχουμε 15 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Τις οποίες στο προσεχές μέλλον θα οργανώσουμε μέσα από ολοκληρωμένες μελέτες και θα δημιουργήσουμε υποστηρικτικές υποδομές και δίκτυα για τον εκσυγχρονισμό τους. Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην οργάνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας μέσα από οριοθετημένους χώρους, στους οποίους θα παρέχονται υπηρεσίες και υποδομές. Ως περιφέρεια Αττικής, βάζουμε ψηλά στην ατζέντα την περιβαλλοντική εξυγίανση αυτών των περιοχών τις οποίες θέλουμε να οργανώσουμε πολεοδομικά, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να εργάζονται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Να ασχολούνται με την παραγωγή και την εξωστρέφεια σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον που δεν θα μολύνει τις διπλανές πόλεις και την υγεία των πολιτών»
Σταύρος Αρναουτάκης: Μονόδρομος για τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου η αυτοδιαχείριση
Τα χάσματα και τις διαφωνίες των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου που προκύπτουν από τις υψηλές χρεώσεις διοικητικών δαπανών, χωρίς την αναγκαία ανταποδοτικότητα, ουσιαστικά άνοιξαν το δρόμο προς την αυτοδιαχείριση, ανέφερε στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ ταύρος Αρναουτάκης. Όπως τόνισε, «ως περιφέρεια Κρήτης οι βιομηχανικές περιοχές και τα επιχειρηματικά βιομηχανικά πάρκα, είναι βασικοί μοχλοί περιφερειακής ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Στο Ηράκλειο λειτουργεί βιομηχανική περιοχή, που είναι από τις πλέον σημαντικές βιομηχανικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Εντός αυτής, είναι εγκατεστημένες πολλές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, με κορμό τη βιομηχανία και με σημαντική συμβολή στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία. Η διοίκηση αλλά και η διαχείριση της ΒΙΠΕ ασκείται από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον σύνδεσμό των εγκατεστημένων επιχειρήσεων αλλά και όπως είναι ευρύτερα γνωστό στην Κρήτη, στη ΒΙΠΕ έχουν καταγραφεί αρκετά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, λόγω παλαιότητας αλλά και κανονιστικού πλαισίου διαχείρισης. Η κατάσταση αυτή, συχνά δημιουργεί χάσματα και διαφωνίες. Οι επιχειρήσεις κατά κοινή ομολογία είναι υποχρεωμένες να ανταποκριθούν στις υψηλές χρεώσεις διοικητικών δαπανών, χωρίς την αναγκαία ανταποδοτικότητα. Κι αυτό δημιουργεί εντάσεις, διαφωνίες και αντεγκλήσεις που δεν προάγουν τη βιομηχανική περιοχή και βασικά την επιχειρηματικότητα. Όλα τα παραπάνω προβλήματα και η ανάγκη επίλυσής τους, έχουν δημιουργήσει μία νέα δυναμική όσον αφορά στη διαχείριση της ΒΙΠΕ Ηρακλείου. Από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και τον σύνδεσμό τους, εξετάζεται η μετάπτωσή τους σε άλλο καθεστώς διαχείρισης. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει θετικά και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, που επιτρέπει τη δυναμική συμμετοχή των ΟΤΑ Α και Β και των επιμελητηρίων, στους φορείς διαχείρισης των επιχειρηματικών πάρκων». Ανέφερε ακόμη, ότι σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου και παρουσία μεγάλου πλήθους εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην ΒΙΠΕ παρουσιάστηκε μία ολοκληρωμένη μελέτη με συντάκτη τη ReDePlan και αντικείμενο τις διαδικασίες μεταβολής του κανονιστικού πλαισίου διαχείρισης με σκοπό τη δημιουργία ωφελειών και πλεονεκτημάτων για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, χωρίς να θίγονται ζωτικά συμφέροντα και του φορέα διαχείρισης. «Όλα όσοι παραβρεθήκαμε στην παρουσίαση της μελέτης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόεδρο του επιμελητηρίου, η ΒΙΠΕ Ηρακλείου πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο επιχειρηματικότητας και όχι μια νεκρή ζώνη με ένα απέραντο parking φορτηγών». Θέλουμε λοιπον, να μετατραπεί σε μια δομή που παράγει πλούτο και αλληλεπιδρά με την αστική ζώνη και τις πύλες εισόδου του Νομού, μέσα σε ένα πλέγμα συνδυασμένων μεταφορών, εξασφαλίζοντας παράλληλα θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη». Εμείς ως Περιφέρεια Κρήτης, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία. Είναι μονόδρομος να πάει η βιομηχανική περιοχή σε αυτοδιαχείριση προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους αλλά και αξιοποίηση πόρων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια. Στον παρόντα χρόνο προσπαθούμε να υλοποιήσουμε άλλη μία δέσμευσή μας για την ανάπτυξη της Κρήτης. Θα υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, με σκοπό την αποδοχή ενός νέου κανονισμού διαχείρισης, αποδεκτού από τα εμπλεκόμενα μέρη που θα προστατεύει και θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε τα επόμενά μας βήματα. Μαζί με το επιμελητήριο, τον σύνδεσμό των επιχειρήσεων και πάνω από όλα τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, να περάσουμε σε μία νέα εποχή αυτοδιαχείρισης της ΒΙΠΕ μέσω ενός πολυμετοχικού φορέα στον οποίο θα συμμετέχουμε καθημερινά, παρόντες μέσα στη ΒΙΠΕ. Εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα για να τα λύνουμε. Εκεί που υπάρχει ο πλούτος για να ωφελείται η οικονομία και η κοινωνία».
Κωνσταντίνος Σημίτσης: φαινόμενα υπερεκμετάλλευσης στις ΒΙΠΕ
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Σημίτσης, αναφέρθηκε στην περιφέρειά του, τονίζοντας ότι αυτή πλήττεται από την ανεργία και αποβιομηχάνιση. Υπογράμμισε ότι στην περιοχή της διοικητικής του ευθύνης υπάρχουν έξι βιομηχανικές περιοχές, «δύο στον Εβρο, δύο στη Ροδόπη, κι από μία στους άλλους νομούς, Δράμας και Καβάλας, οι οποίες παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Και ταυτόχρονα ένα φαινόμενο υπερεκμετάλλευσης των επιχειρήσεων που λειτουργούν εκεί με μόχθο και τρομερή προσπάθεια». Στην παρέμβασή του τόνισε ακόμη, ότι «έχουμε την υποχρέωση όχι μόνο να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις βιομηχανικές περιοχές αλλά να οργανώσουμε υποδοχείς δραστηριοτήτων βιομηχανικού χαρακτήρα». Μία υποχρέωση που όπως είπε, εκπορεύεται «από το περιφερειακό σχέδιο αιειφόρου ανάπτυξης: Να φτιάξουμε βιομηχανικά πάρκα, να οργανώσουμε τους υποδοχείς. Και υπογράμμισε, ότι «συσκέψεις όπως η σημερινή, μπορούν να βάλουν ένα λιθαράκι στην πορεία ανάκαμψης και ανάταξης της χώρα μας, κυρίως μέσα από τη βοήθεια προς τους επιχειρηματικούς φορείς ο οποίοι κοιτάζουν προς το μέλλον»
Μανώλης Μπαλτάς: απόλυτη αναγκαιότητα η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου, σαφούς χωροταξικού πλαισίου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος ReDePlanAE Consultants κ. Μανώλης Μπαλτάς, εστίασε στο διαχρονικό πρόβλημα της άναρχης χωροθέτησης σε περιοχές εκτός σχεδίου των επιχειρήσεων, που κρατάει την ελληνική βιομηχανία μακριά από τις βασικές κατευθύνσεις ενός παραγωγικού μοντέλου προσανατολισμένο και στην πράσινη οικονομία, η οποία θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης αλλά και πηγή χρηματοδοτήσεων τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα κριτικός απέναντι στις περιβόητες όπως τις χαρακτήρισε άτυπες συγκεντρώσεις, υπογράμμισε ότι αποτελούν το σύνηθες παράδειγμα ενός αντιαναπτυξιακού και ελλιπούς χωροταξικού σχεδιασμού. Μάλιστα προς επίρρωση των λεγομένων του, παρουσίασε φωτογραφίες από την πλημμυρισμένη Μάνδρα, όπου αποκαλύπτονται οι συνέπειες από «το χύδην κτίσιμο εκτός σχεδίου χωρίς δίκτυα, χωρίς υποδομές, που οι επιχειρήσεις, αντί να αναπτύξουν την επιχειρηματική και επαγγελματική τους δραστηριότητα, ασχολούνται με τα νερά και τις πλημμύρες» και το οποίο, αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό πλαίσιο υποδομών των άτυπων συγκεντρώσεων.
Για το μείζον ζήτημα των χρήσεων γης, ανάφερε, ότι «στην εταιρεία μας έχουμε απογράψει 361 θέσεις περιοχές στην Ελλάδα με χρήσεις γης για βιομηχανία, βιοτεχνία και logistics. Στην Αττική η οποία παράγει μαζί με τη Βοιωτία το 40% του μεταποιητικού ΑΕΠ έχουμε ένα επιχειρηματικό πάρκο και 71 περιοχές που μπορούν να πάνε οι βιομηχανίες και τα logistics. Στη δυτική Ελλάδα έχουμε 29 ακόμη περιοχές. Όμως τι είναι αυτές οι περιοχές; Είναι οι περιοχές, που βλέπετε. Είναι η εικόνα της Μάνδρας. Είναι οι περιβόητες άτυπες συγκεντρώσεις. Ο κ. Μπαλτάς, υπογράμμισε ακόμη, ότι δεν νοείται χωρικά οργανωμένη επιχειρηματικότητα, χωρίς τη δημιουργία πάρκων. Χωρίς αυτά όπως είπε, δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρά κίνητρα και πλεονεκτήματα τα οποία προσδιόρισε ως εξής: «ασφάλεια Δικαίου, μεγάλο πλέγμα επιτρεπόμενων χρήσεων, επαρκείς όρους δόμησης, σημαντικές αδειοδοτικές ελευθερίες και απαλλαγές, οικονομίες κλίμακας. Να αξιοποιήσουμε αιγιαλό, να δημιουργήσουμε ελεύθερες τελωνειακές ζώνες, να εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια ειδικά φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, να κάνουμε clusters. Να ενώσουμε τις δυνάμεις των επιχειρήσεων για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους για το κοινό τους μάρκετινγκ στο εξωτερικό, για συμπαραγωγές και ενεργειακές ανταλλαγές, για ενεργειακές κοινότητες,, για μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Τα προαναφερθέντα μπορούν να υπάρξουν και να εξελιχθούν μόνο στα πάρκα και όχι στις άτυπες συγκεντρώσεις και την εκτός σχεδίου δόμηση».
Πέτρος Μαντάς: «Διάλογος για την επίλυση όλων προβλημάτων»
Ο πρόεδρος της ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ κ. Πέτρος Μαντάς, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές για την ευρεία συμμετοχή στην ημερίδα, υπογράμμισε τη δυναμική παρουσία της ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ και τις παρεμβάσεις της σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των εγκατεστημένων, «με δεδομένο», όπως είπε, ότι «οι βιομηχανικές περιοχές είναι το σπίτι μας. Πριν από λίγες ημέρες είχαν την ευκαιρία να συναντήσω το νέο Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας τον κ. Κυριακού. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητήσουμε τα θέματα τα οποία υπάρχουν μεταξύ εγκατεστημένων και διαχειριστών. Νομίζω ο ρόλος του δημοσίου είναι καθοριστικός για την επίλυση των θεμάτων. Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ από την πλευρά του στα έξι χρόνια παρουσίας τους, έχει πετύχει καταρχάς να ενώσει τη φωνή όλων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και αφετέρου να βάλει στην ατζέντα της συζήτησης τα πραγματικά θέματα, και σήμερα, είναι μία από αυτές τις εκδηλώσεις που θα τα αναδείξουν. Με το γενικό γραμματέα συμφωνήσαμε σε αρκετά πράγματα, το πρωταρχικό που τον ενδιέφερε, κάτι που και εμείς το αποδεχόμαστε, είναι, ότι η επίλυση των θεμάτων απαιτεί εποικοδομητικό διάλογο. Στα πλαίσια του διαλόγου αυτού είναι άλλωστε και αυτή η εκδήλωση»
Πάρης Γραβουνιώτης: Ποια είναι τα προβλήματα στις ΒΙΙΠΕ
Ο Διδάκτωρ ενεργειακής πολιτικής και Περιβάλλοντος, αντιπρόεδρος ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ και αντιπρόεδρος συνδέσμου βιομηχανιών Ροδόπης κ. Πάρης Γραβουνιώτης, στην παρέμβασή του, ανέφερε, ότι ο ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ έχει καταγράψει όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις βιομηχανικές περιοχές και τα έχει επικοινωνήσει με υπομνήματά του τόσο σε υπηρεσιακούς όσο και κυβερνητικούς παράγοντες. Όπως υπογράμμισε, τα βασικά προβλήματα τα οποία είναι πλέον κοινά στις επιμέρους ΒΙΠΕ, πρέπει «άμεσα να λυθούν, καθώς έχουν αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας». Σ΄ αυτά,σύμφωνα με την καταγραφή του κ. Γραβουνιώτη, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το μονοπώλιο του φορέα διαχείρισης ως προς τις παρεχόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες χωρίς να διασφαλίζεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Η καταστρατήγηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων λόγω οικονομιών κλίμακας. Επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν για να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις μέσω κοινών υποδομών καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα από ομοειδής επιχειρήσεις εκτός ΟΥΜΕΔ. Την έλλειψη εκτέλεσης εν γένει σημαντικών έργων υποδομής συγχρηματοδοτούμενων ή μη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως ανέφερε, οι δήμοι δεν αναμειγνύονται σε θέματα έργων ΒΙ.ΠΕ επικαλούμενοι την αρμοδιότητα του εκάστοτε φορέα διαχείρισης ο οποίος εξ αντικειμένου στερείται αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα. Συνεπώς δεν εκτελείται κανένα σημαντικό και μη χρηματοδοτούμενο έργο. Αναφέρθηκε επίσης στην «έλλειψη δομών ηλεκτρισμού και υπηρεσιών καθαριότητας με αποτέλεσμα την παρουσίαση τρικοσμικών εικόνων. Παραμελημένο οδικό δίκτυο με έλλειψη σήμανσης και ελέγχου της κυκλοφορίας. Παρατηρείται επίσης έλλειψη κυκλοφοριακών μελετών και προβληματική σύνδεση των ΒΙ.ΠΕ με τα εθνικά δίκτυα». Στις προτάσεις της ΠΑΣΕΒΙΠΕ, συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των υφισταμένων προβλημάτων. Με πλαίσιο δράσης για την άμεση καταγραφή των υφιστάμενων βασικών λειτουργικών προβλημάτων ανά ΒΙ.ΠΕ από την υπηρεσιακή επιτροπή του υπουργείου και εν συνεχεία παρέμβαση στον αρμόδιο φορέα (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ) για την επίλυσή τους. Ο αντιπρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ αναφέρθηκε επίσης στην τροποποίηση του νόμου 3982 προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης/ελεύθερη επιλογή φορέα διαχείρισης σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα επιλογής φορέα διαχείρισης ή παρόχου ανταποδοτικών υπηρεσιών είτε με διαγωνιστική διαδικασία είτε με επιλογή της πλειοψηφίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.. Η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού επιβάλλει τη δυνατότητα επιλογής φορέας διαχείρισης ή τουλάχιστον ελεύθερη επιλογή παρόχου ανά υπηρεσία (ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα) . Επίσης αναφέρθηκε στην παροχή κινήτρων προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις για τη σύσταση φορέα αυτοδιαχείρισης ΒΙΠΕ και για τη διευκόλυνση των υποδομών σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Ιωάννα Κιντή: «Πετύχαμε οικονομικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες»
Για τη θέσπιση αυστηρού χρονοδιαγράμματος μεταβίβασης, με σαφείς και όχι λεόντειους όρους μετάβασης στην αυτοδιαχείριση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΠΕ Βόλος Α κ. Ιωάννα Κιντή, η οποία, όπως είπε, ότι την τελευταία τριετία που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η μετάβαση στο αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα, «καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων. Ο φορέας διαχείρισης είναι δίπλα στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αφουγκράζεται τα προβλήματα τους και προσπαθεί να τα λύσει, με τα λίγα μέσα που διαθέτει. Καταφέραμε να πετύχουμε οικονομικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις με όρους διαφάνειας. Παραλάβαμε μία εισπραξιμότητα της τάξεως του 20 με 30% κι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 90% της εισπραξιμότητας. Μετά από τρία χρόνια ζωής καταφέραμε να βελτιώσουμε κάποιες από τις λειτουργίες του επιχειρηματικού πάρκου. Με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον η εικόνα της εγκατάλειψης. Έχουν γίνει ενέργειες και έργα τα οποία είχαν στόχο την αναβάθμιση των υποδομών μας. Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο ακόμη. Λείπουν μεγάλα έργα υποδομών. Ο φορέας ανέπτυξε επίσης σχέσεις με το πανεπιστήμιο θεσσαλίας. Ήδη συμμετέχουμε σε ένα πρότζεκτ του πανεπιστημίου, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με δράσεις που θα εκπονήσει ο φορέας και οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις».
Μιχάλης Μητσόπουλος: Πρέπει να επιτευχθεί λεπτή ισορροπία προς όφελος όλων
Τον προβληματισμό του για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εκτός οργανωμένων υποδοχέων και εκτός σχεδίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ «που έχουν θέσει ένα ζουλρμανδύα στην ανάπτυξη όσων επιχειρήσεων θέλουν να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν». Όπως τόνισε, «από εδώ και πέρα η λύση είναι να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να πάνε στους οργανωμένους υποδοχείς οι οποίοι θα έχουν τις υποδομές εσωτερικές και εξωτερικές και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους. Μίλησε επίσης για τις νέες ευκαιρίες που δίνονται από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε, εξηγώντας ωστόσο, ότι η σωστή αξιοποίησή τους προϋποθέτει έγκαιρη προετοιμασία. Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι «υπάρχουν ζητήματα στις σχέσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και των διαχειριστών. Και όντως υπάρχουν ορισμένοι αναχρονισμοί στο υφιστάμενο πλαίσιο, οι οποίοι με καλόπιστο διάλογο και με αξιολόγηση των καταστάσεων θα μπορέσουν να ξεπεραστούν, ώστε και οι επιχειρήσεις να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες και την ανταποδοτικότητα που πρέπει να υπάρχει, αλλά κι από την άλλη, να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ενθαρρύνει επενδύσεις αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών που παρέχουν οι διαχειριστές στα πάρκα. Αρα εδώ πέρα πρέπει να υπάρξει μία λεπτή ισορροπία η οποία πρέπει να επιτευχθεί, προς όφελος όλων και όπως ειπώθηκε πολύ σωστά, κυρίως τελικά των εγκατεστημένων επιχειρήσεων», ανέφερε.
Σχετικά Άρθρα
- Βιομηχανία: μετακομίζει προς τρίτες χώρες, λόγω ενεργειακού κόστους
- Δυτική Αττική: εκδήλωση για την ενεργειακή μετάβαση επιχειρήσεων
- Νέα δράση 151 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ενέργεια
- Ανάπτυξης: σύσκεψη με τους φορείς της Βιομηχανίας για την ενεργειακή κρίση
- Επιχειρηματικά Πάρκα: νομοσχέδιο για ίδρυση-λειτουργία
- ΚΥΑ: σε περιβαλλοντική εξυγίανση η βιομηχανική περιοχή Καλοχωρίου