Μετρήσεις για το τοξικό νέφος από τη φωτιά στη Μεταμόρφωση
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΠεριβάλλον 20 Αυγούστου 2020 Αργύρης
Διερεύνηση της επίδρασης από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Αυγούστου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, ξεκινά την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 στο πλαίσιο της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Αττικής, που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Δείτε εδώ στο ecopress: αυτά είναι τα υλικά που κάηκαν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης
Με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», θα διερευνηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας από την έκλυση επικίνδυνων χημικών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή της για πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.
Επίσης θα εκπονηθεί σχέδιο δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων στην σωματιδιακή ύλη και στην αέρια φάση για τον προσδιορισμό διοξινών, πολυχλωριομένων διφαινυλίων (PCBs), πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οργανικού/στοιχειακού άνθρακα καθώς και Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (VOCs).
Η δειγματοληψία θα διεξαχθεί σε τέσσερα σημεία περιμετρικά της εστίας – έως 15 χιλ. (Ιερά οδός, Αγ. Παρασκευή, Περιστέρι) και θα επαναληφθούν μετά 10ημέρου για να διαπιστωθεί η πιθανή διαφοροποίηση των συγκεντρώσεων των χημικών παραγόντων. Τα δεδομένα θα συλλεχθούν από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό αλλά και από μετεωρολογικούς αισθητήρες που θα εγκαταστήσει στην περιοχή το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».
Με αφορμή την έναρξη της έρευνας, ο κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε πως «με τη συνδρομή έγκριτων επιστημόνων, παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των πολιτών, μέσα από στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), το οποίο επίσης μετέχει στο Παρατηρητήριο, καταγράφεται σταθεροποίηση των επιπέδων των ρύπων σε όλη την περιοχή, μετά τις εξάρσεις που παρατηρήθηκαν σε περιοχές του Λεκανοπεδίου κατά το πρώτο 24ωρο.
Ειδικότερα η μέση συγκέντρωση PM2.5 σε όλες τις θέσεις καταγραφής κατά το τελευταίο 48ωρο ήταν χαμηλότερη των 15 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Τιμή η οποία θεωρείται «τυπική» για την συγκεκριμένη περίοδο, με «ικανοποιητική» την ποιότητα της ατμόσφαιρας ως προς τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια. Μέτρια επιβάρυνση με παροδικές υψηλές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου παρατηρήθηκε μόνο κατά το πρώτο 24-ωρο της πυρκαγιάς, ενώ τα προαναφερόμενα μέσα επίπεδα, αφορούν σε περιοχές του ευρύτερου Λεκανοπεδίου και όχι σε θέσεις που δέχτηκαν άμεση τοπική επίδραση από τις εκπομπές της πυρκαγιάς στη Μεταμόρφωση κατά την επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου.
Εξάλλου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα εξετάσει περαιτέρω τα χημικά χαρακτηριστικά του αερολύματος που παρατηρήθηκε στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, τη συγκεκριμένη περίοδο.
Σχετικά Άρθρα
- Συνεργασία του Ομίλου Motor Oil και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
- Αττική: το 37% των δασών κάηκε στα 8 τελευταία χρόνια
- Πυρκαγιά: αιτήσεις και αυτοψίες για κρατική αρωγή, στεγαστική συνδρομή
- Από την πολιτεία η αποκατάσταση ζημιών σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Χανιά
- ΟΣΕΤΕΕ: ηλεκτρονική ημερίδα για τον «επαγγελματικό καρκίνο»
- Η υψηλότερη γνωστή ημερήσια θερμοκρασία στα ύδατα της Μεσογείου
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024