ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά, από πολυμερή πλαστικά, χάρτινα και μεταλλικά απορρίμματα σε μεγάλες ποσότητες κάηκαν από τη φωτιά, που ξέσπασε από το... Μεταμόρφωση: αυτά είναι τα υλικά που κάηκαν, εκκρεμεί στατικός έλεγχος

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά, από πολυμερή πλαστικά, χάρτινα και μεταλλικά απορρίμματα σε μεγάλες ποσότητες κάηκαν από τη φωτιά, που ξέσπασε από το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020 και κατέκαιε ανεξέλεγκτα για περισσότερο από 36 ώρες στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στην Μεταμόρφωση, προκαλώντας  σοβαρό περιβαλλοντικό πλήγμα στην Αττική.

Είναι αποκαλυπτικές οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το  ecopress για τα υλικά που είχε αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της προς ανακύκλωση, τόσο για την εσωτερική αγορά όσο και για εξαγωγές, η εταιρία που υπέστη την καταστροφική επέλαση της φωτιάς στις εγκαταστάσεις της στο 13ο χιλιόμετρο της εθνικούς οδού Αθηνών –Λαμίας.

Υπό κατάρρευση το κτίριο

Στο μεταξύ οι πληροφορίες του ecopress αναφέρουν ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ δεν έχουν μπει ακόμη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, προκειμένου να κάνουν αυτοψία για την αναζήτηση των αιτιών της μεγάλης φωτιάς και ακολούθως να κινήσουν τις διαδικασίες υπολογισμού και καταλογισμού της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι ασφαλείας, καθώς από τη φωτιά τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων έχει ήδη καταρρεύσει και  το υπόλοιπο καμένο κτίριο κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δεν επιτρέπει την είσοδο στον προαύλιο χώροι και στο εσωτερικό του κτιρίου.

Για αυτούς τους λόγους οι υπηρεσία των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ υπέβαλε ήδη εγγράφως αίτημα προς την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του τοπικού Δήμου Νέας Ιωνίας, να διενεργήσει το ταχύτερο δυνατόν αυτοψία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και να εκδώσει πόρισμα για την στατική επάρκεια και την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε να προγραμματιστεί ανάλογα ο περιβαλλοντικός έλεγχος.

Την Κυριακή  16-08-2020, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος  μετέβη στο σημείο. Οι Επιθεωρητές  Περιβάλλοντος  ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη  σοβαρότητα της πυρκαγιάς. Δεν τους επετράπη η είσοδος στο εσωτερικό της δραστηριότητας, αλλά ούτε και εντός του  αύλειου   χώρου για λόγους ασφαλείας.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται ο στατικός έλεγχος από την ΥΔΟΜ να ολοκληρωθεί έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και να προγραμματιστεί η αυτοψία των επιθεωρητών περιβάλλοντος από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείονται ιδιαίτερα προβλήματα και νέες καθυστερήσεις.

Το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι αμέσως μέσως, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, Επιθεωρητές του Συντονιστικού Γραφείου Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ θα διενεργήσουν αυτοψία μαζί με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας στον χώρο, για την διαπίστωση της περιβαλλοντικής ζημιάς και την υπαγωγή της δραστηριότητας στο καθεστώς της περιβαλλοντικής ευθύνης. Επίσης, θα ενημερωθεί και η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΠΕΑΠΖ)  Β.Α. Αττικής.

Αυτά είναι τα υλικά

Τα υλικά που συγκεντρώνει και διαχειρίζεται η εταιρία  “GLOBAL MFG PC” στις εγκαταστάσεις της στη Μεταμόρφωση Αττικής, σύμφωνα με παρουσίαση στο εταιρικό της προφίλ, καθώς είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και αποτελούνται από σύνθετες πολυμερικές χημικές ενώσεις εξηγούν τόσο τη μεγάλη ένταση και διάρκεια της φωτιάς, όπως επίσης και  το τοξικό νέφος που σκέπασε την Αττική από την πυρκαγιά.

«Το τοξικό νέφος είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει και ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Γιατί αυτό το τοξικό νέφος θα επικαθήσει σε κάποιες περιοχές, οι οποίες, ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι αγροτικές, γιατί αν επικαθήσει σε αγροτικές περιοχές, είναι βέβαιο ότι μεσομακροχρόνια θα περάσει στη διατροφική αλυσίδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκινογενέσεων» δήλωσε στο ecopress, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών  Αποβλήτων ΕΕΣΔΑ Γιώργος Ηλιόπουλος. Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα τοξικό νέφος και επέστησε την προσοχή των πολιτών έναντι των αιωρούμενων σωματιδίων

 

Πλαστικά για πάνες από πολυμερείς ενώσεις πολυαιθυλενίου και πολυπροπυλενίου

«Λευκά σκουπίδια», πλαστικών προς ανακύκλωση  από ABS πολυμερές

«Μαύρα σκουπίδια» προς ανακύκλωση από ABS και πολυστυρένιο

Πλαστικά προς ανακύκλωση από σύνθετα πολυμερή υλικά PMMA

Σωλήνες βιομηχανικής χρήσης σε θραύσματα προς ανακύκλωση

Θραύσματα από ψυγεία με μέταλλα και πολυστερένιο υψηλής αντοχής

Κυψέλες σποροφύτευσης από πολυστυρένιο

Πλαστικά προς ανακύκλωση με υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (HDPE)

Ρολά χαρτιού σε μεγάλες μάζες

Πλαστικά καλύμματα ηλεκτρολογικών καλωδίων

Πλαστικά υλικά περιτυλίγματος συσκευασιών προς ανακύκλωση

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας