ecopress
Του Σταύρου Κωνσταντινίδη* 10 πράγματα για τα πασσαλάκια της Θεσσαλονίκης 1. Αποτελεί ίσως την πιο ανακουφιστική παρέμβαση στην κυκλοφοριακή λειτουργικότητα των κεντρικών δρόμων της... Κυκλοφοριακή παρέμβαση, που δείχνει … το δρόμο

Του Σταύρου Κωνσταντινίδη*

10 πράγματα για τα πασσαλάκια της Θεσσαλονίκης

1. Αποτελεί ίσως την πιο ανακουφιστική παρέμβαση στην κυκλοφοριακή λειτουργικότητα των κεντρικών δρόμων της πόλης, τα τελευταία χρόνια.
2. Αποθαρρύνει την παράνομη στάθμευση σε δρόμους διπλής κυκλοφορίας.
3. Προστατεύει τις λεωφορειολωρίδες.
4. Εμποδίζει την παράνομη στάθμευση σε μονόδρομους με περισσότερες από δύο λωρίδες κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα της Τσιμισκή.
4. Δεν επιτρέπει την παράνομη στάθμευση πάνω σε διαβάσεις πεζών.
5. Τα μέτρα αυτά που έχουν προσωρινό χαρακτήρα πρέπει σε βάθος χρόνου να γίνουν μόνιμα, δηλαδή με χτιστές διαχωριστικές νησίδες ή διαπλατύνσεις πεζοδρομίων. Όπου σήμερα υπάρχει κολωνάκι φαίνεται που πρέπει να διαμορφωθεί κάτι με μόνιμα υλικά.
6. Κάποιες διαμαρτυρίες φορέων που ακούστηκαν είναι προσχηματικές, πρόχειρες ή ιδιοτελείς και κινούνται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.
7. Στην πραγματικότητα πρόκειται για διόρθωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του οδικού δικτύου, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και στο βαθμό που δεν μπορείς να αλλάξεις την γεωμετρία ενός δικτύου χιλιομέτρων από τη μια μέρα στην άλλη.
8. Για τη ιστορία οι τεχνικές αυτές πρωτοεισήχθησαν στην ελληνική πραγματικότητα το 1996, μέσα από ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης με επιστημονικό υπεύθυνο τον Σπύρο Βούγια και στο οποίο είχα την τιμή να είμαι μέλος της βασικής επιστημονικής ομάδας, νεαρός Συγκοινωνιολόγος τότε.
9. Ακολούθησαν δεκάδες δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες μαζί με τον Σπύρο Βούγια, με πιο χαρακτηριστική τη μόνιμη στήλη μας «Ανασχεδιάζοντας την πόλη» στην Athens Voice μεταξύ 2005-2008, και επίσης πάρα πολλές εφαρμογές, μέσω εκατοντάδων κυκλοφοριακών μελετών σε αντίστοιχες  πόλεις της Ελλάδας, και της Κύπρου πολύ πριν τη Θεσσαλονίκη, από το 1996 μέχρι πρόσφατα. Παντού τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά με άμεση θετική επίπτωση στη λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση κυκλοφορίας και περιβάλλοντος
10. Το 2014 με την έκδοση του βιβλίου μου «Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη» παρουσιάζω 30 προτάσεις μέτρων χαμηλού κόστους, και υψηλής πολλαπλασιαστικότητας τέτοιου τύπου που μπορούν άμεσα να ανακουφίσουν, οποιαδήποτε αστική περιοχή.

* Ο κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι  Πολιτικός Μηχανικός -Συγκοινωνιολόγος  /Διευθύνει τις τεχνικές εταιρείες  ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Μηχανικοι και Stavros Konstantinidis & Association / Γραφείο Αθήνας Σκουφά 62Α, Κολωνάκι E-mail: info@stavroskonstantinidis.gr

Βιογραφικό:

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1968. Είναι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός του Α.Π.Θ με μεταπτυχιακές σπουδές στον Συγκοινωνιακό και Περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Έχει εκπαιδευτεί σε διεθνούς εμβέλειας εξειδικευμένα προγράμματα διοίκησης και διακυβέρνησης στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το “Managing and Shaping change in the Information Age” στο HARVARD UNIVERSITY, John F. Kennedy School of Government (2004) και το “International Visitor Leadership Program του UNITED STATES DEPARTMENT OF STATE (2008).

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, το 1992, ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΠΘ και ως μελετητής δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Μέχρι σήμερα έχει εκπονήσει και συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 μελέτες και ερευνητικά προγράμματα στους τομείς του συγκοινωνιακού, πολεοδομικού κι περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματικότητας. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, ειδικός σύμβουλος των Υπουργείων Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μακεδονίας – Θράκης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και πολλών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων. Την περίοδο 2002-2004,κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, και σε ηλικία 34 ετών, υπήρξε ο νεότερος Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Στον ιδιωτικό τομέα διετέλεσε πολλές φορές ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος διοίκησης μεγάλων εισηγμένων Εταιρειών του κατασκευαστικού και ενεργειακού τομέα (Όμιλος Intracom, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Όμιλος Μυτιληναίου, Protergia κα)

Πολλές προτάσεις του, άρθρα, καθώς και ολοκληρωμένα σχέδια πολεοδομικών και συγκοινωνιακών παρεμβάσεων, που έχουν υλοποιηθεί, παρουσιάστηκαν πολλές φορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σήμερα διευθύνει τη μελετητική εταιρεία «Σταύρος Κωνσταντινίδης & Συνεργάτες – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ», με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη και Μύκονο που απασχολεί 20 επιστήμονες μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων. Το γραφείο λειτουργεί στο πρότυπο των υπηρεσιών μίας ” στάσης” (one stop – shop) καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών της αγοράς και συγκεκριμένα των επιχειρήσεων ιδιωτών και του δημόσιου τομέα

Αρθρογραφεί συστηματικά στον ημερήσιο τύπο, στα ηλεκτρονικά μέσα και έχει γράψει τα βιβλία ”Ανοιχτές πόλεις”, 2010 και ”Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη”, 2014 από τις εκδόσεις ”Athens Voice Books”

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας