Μιχαλόπουλος- Βρεττάκου – Ελληνικό: 3 φωτογραφίες 3000 λέξεις…
ecoinsiderΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλον 9 Ιανουαρίου 2018 Αργύρης
Από τους Γιώτα Βρεττάκου και Νίκο Μιχαλόπουλο, αρχιτέκτονες μηχανικούς, λάβαμε και δημοσιεύουμε:
Πιστεύουμε ότι αντί να γράφουμε και να εξηγούμε, αυτές οι 3 φωτογραφίες είναι αρκετές για να κατανοήσει ο καθένας μας την ουσία του προβλήματος!
Επειδή πρόσφατα έχουν εμφανιστεί στον Τύπο δημοσιεύματα όπου εκθειάζουν την παρέμβαση στο Ελληνικό με τον τίτλο ‘’ Η Νέα Γειτονιά του Ελληνικού’’, ας δούμε πως θα είναι αυτή η νέα γειτονιά στην πραγματικότητα, μέσα από τρεις εικόνες.
Στην πρώτη εικόνα είναι η σημερινή κατάσταση της Λ. Ποσειδώνος στο ύψος του Ελληνικού, με την χαμηλή πυκνότητα, τα λογικά ύψη των κτιρίων και την μεγάλη παρουσία πρασίνου. Η εικόνα χωρίς να είναι ειδυλλιακή είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και σε παραπέμπει σε ένα περιβάλλον που μπορείς να ζήσεις.
Στη δεύτερη εικόνα η Λ. Ποσειδώνος με τη μορφή που θα παρουσίαζε με την ανάπτυξη του Ελληνικού, η πρόταση των Foster and Partners, η οποία ακόμα και σήμερα εμφανίζεται σε άρθρα, εφημερίδες και περιοδικά. Η πρόταση των δυο πύργων, για τους οποίους ήδη υπήρχαν ενστάσεις ήταν η μόνη ουσιαστική παρέμβαση που πάντως αλλοίωνε το περιβάλλον, χωρίς όμως να το προσβάλει. Ο ανοιχτός ορίζοντας, η έντονη παρουσία του πρασίνου και η χαμηλή δόμηση παρέμεναν τα κύρια χαρακτηριστικά.
Στην τρίτη εικόνα είναι η πραγματικότητα της “Νέας Γειτονιάς του Ελληνικού”, όπως έχει αρχίσει και μας παρουσιάζεται, σταδιακά, για να την συνηθίσουμε. Σε δεύτερο επίπεδο έξι πανύψηλοι πύργοι, 250 μ, ψηλότεροι και από την Ακρόπολη, σύμφωνα με τη δήλωση της Εταιρίας. Σε πρώτο επίπεδο πύργους 50-70 μέτρων που ο αριθμός τους δεν έχει ανακοινωθεί αλλά στα διάφορα σχέδια που διαρρέουν ποικίλει από 30 έως 50. Η χαμηλή δόμηση, ο ανοιχτός ορίζοντας και η αίσθηση του κυρίαρχου πράσινου έχουν εξαφανιστεί. Στη θέση τους έχει τοποθετηθεί ένα κακέκτυπο του Ντουμπάι με ψηλή δόμηση και ολική αλλοίωση του περιβάλλοντος. Προφανώς κάποιοι πιστεύουν, ότι είμαστε Μπανανία. Στο σχέδιο μας εμφανίζεται το Hilton – που έχει ύψος 65μ – και ο πύργος του Foster για να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης. Με πορτοκαλί χρώμα, εμφανίζονται τα υπάρχοντα κτίρια.
Ν. Μιχαλόπουλος- Γ. Βρεττάκου
Σχετικά Άρθρα
- Βάρκιζα: οικολογική ζημιά από τα βεγγαλικά νυχτερινής διασκέδασης
- Δραματική ταλαιπωρία σε Κτηματολογικά γραφεία & Υποθηκοφυλακεία
- Ελληνικό: πως η παραλιακή υπογειοποιείται, χωρίς διακοπή κυκλοφορίας
- Θερινά σινεμά: ας χαρούμε αυτά που ακόμα απομένουν
- Eurobank: μεταφορά των κεντρικών γραφείων στο Ελληνικό
- Κτηματολόγιο – ΕΚΤ: θεσμική συνεργασία για ψηφιακές υπηρεσίες