ecopress
«Η Χαρά Τζαναβάρα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ρεπορτάζ του Περιβάλλοντος και τα κείμενά της θα μνημονεύονται. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της θα θυμούνται την αξιοπρέπεια... Μηχανικοί και δημοσιογράφοι αποχαιρετούν τη Χαρά Τζαναβάρα

«Η Χαρά Τζαναβάρα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ρεπορτάζ του Περιβάλλοντος και τα κείμενά της θα μνημονεύονται. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της θα θυμούνται την αξιοπρέπεια και τον αδαμάντινο χαρακτήρα της» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΕ τονίζει σε δήλωση του την προσφορά της Χαράς Τζαναβάρα στην ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις σε τεχνικά και οικονομικά ζητήματα.

Δήλωση Προέδρου ΤΕΕ Γ. Στασινού για την απώλεια της Χαράς Τζαναβάρα

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός για το θάνατο της δημοσιογράφου και μηχανικού Χαράς Τζαναβάρα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Χαρά Τζαναβάρα υπηρέτησε για δεκαετίες με συνέπεια τη δημοσιογραφία και προσέφερε πολλά στην ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις σε τεχνικά και οικονομικά ζητήματα. Ήταν Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του ΕΜΠ, μέλος του ΤΕΕ από το 1980, δεν άσκησε για πολύ το επάγγελμα καθώς την κέρδισε νωρίς η δημοσιογραφία και κυρίως το τεχνικό ρεπορτάζ. Παρούσα σε όλες τις εξελίξεις του τεχνικού κόσμου τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, πολυγραφότατη, με άποψη, βοηθούσε τους αναγνώστες να αντιληφθούν σύνθετα θέματα μέσα από τις εφημερίδες όπου έγραφε, από το κρατικό ραδιόφωνο, αλλά και για πολλά χρόνια από το Γραφείο Τύπου και το Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ. Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της ελληνικής πολιτείας και φορέα του τεχνικού επιστημονικού κόσμου της χώρας, εκφράζω την θλίψη μου για την απώλεια της γνωστής δημοσιογράφου και τα θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένεια, τους οικείους της και το δημοσιογραφικό κλάδο».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τη Χαρά Τζαναβάρα

«Έφυγε» χθες (Κυριακή 22 Μαρτίου 2020) από τη ζωή η δημοσιογράφος Χαρά Τζαναβάρα.

Η Χαρά Τζαναβάρα γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1953. Το 1976 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του μηχανικού, καθώς την κέρδισε η δημοσιογραφία. Μετά την αποφοίτησή της, άρχισε να εργάζεται στον περιοδικό Τύπο και από το 1978 στον «Ριζοσπάστη» στην αρχή σε θέματα Νεολαίας και Τεχνικής Εκπαίδευσης και στη συνέχεια στο τμήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ειδικότητα σε θέματα μόλυνσης περιβάλλοντος, αποχέτευσης και πρασίνου.

Το 1983 πηγαίνει στην «Ελευθεροτυπία», όπου θα εργάζεται έως το κλείσιμο της εφημερίδας καλύπτοντας τα θέματα Περιβάλλοντος, Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της κάλυπτε το ίδιο ρεπορτάζ για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η Χαρά Τζαναβάρα υπηρέτησε το ρεπορτάζ για τέσσερις δεκαετίες εργαζόμενη σκληρά και αποδοτικά. Κατάφερε έτσι να διακριθεί ιδιαίτερα και να αναγνωριστεί ως μια δημοσιογράφος, η οποία εκτός της γνώσης του αντικειμένου της υπήρξε ανεξάρτητη, αμερόληπτη, ενώ κατάφερε να ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό με σαφήνεια και απλότητα για θέματα που πολλές φορές είναι πολύπλοκα, δαιδαλώδη και δύσκολα στην κατανόηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά την καλή συνάδελφο και συλλυπείται τους οικείους της. Η Χαρά Τζαναβάρα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ρεπορτάζ του Περιβάλλοντος και τα κείμενά της θα μνημονεύονται. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της θα θυμούνται την αξιοπρέπεια και τον αδαμάντινο χαρακτήρα της.  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΣΗΕΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Κωστή Χατζηδάκη για τον  αδόκητο θάνατο της Χαράς Τζαναβάρα

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια της Χαράς Τζαναβάρα, μιας δημοσιογράφου που κάλυπτε το ρεπορτάζ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπηρετούσε πιστά και έντιμα το επάγγελμά της. Θα τη θυμόμαστε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα της, τη διεισδυτικότητα της γραφής της, για την άκοπη και άοκνη δημοσιογραφική της έρευνα. Προσωπικά θα τη θυμάμαι και για την ευγένειά της.  Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

-«Η Χαρά Τζαναβάρα, άριστη επαγγελματίας τίμησε τη δημοσιογραφία με το ήθος και τη συνέπειά της.

Ακούραστη και αμερόληπτη προσέγγισε με σεβασμό και ευθύνη τα θέματα των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Δημοσίων Έργων, Μεταφορών με τα οποία ασχολήθηκε με αξιοζήλευτη αφοσίωση μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της «Ελευθεροτυπίας» παλαιότερα, καθώς και της «Εφημερίδας των Συντακτών» προσφάτως.

Σύμφωνη με τις αρχές της, με ακέραιη συμπεριφορά, με το θάρρος και την πληρότητα της γραφής της προσέφερε άοκνα στην ενημέρωση των πολιτών, διότι, όπως υποστήριζε «όταν κάνεις κριτική είσαι η φωνή της κοινωνίας».

Ειλικρινή  συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

 

Ένα αντίο στην Χαρά Τζαναβάρα από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος

Η θλίψη των ημερών, της καραντίνας και της εξάπλωσης του covid-19, έγινε ακόμη μεγαλύτερη το βράδυ της Κυριακής. Προστέθηκε η είδηση του ξαφνικού θανάτου της Χαράς Τζαναβάρα, δημοσιογράφου της Εφ.Συν. σε θέματα περιβάλλοντος και υποδομών. Θλίψη και σοκ μαζί.

Η Χαρά, μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ, υπήρξε διαπιστευμένη δημοσιογράφος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και κάλυπτε τα αντίστοιχα ρεπορτάζ (περιβάλλον, πολεοδομία, χωροταξία, ενέργεια, υποδομές) στην Ελευθεροτυπία, αρχικά, και, τα τελευταία χρόνια, στην Εφημερίδα των Συντακτών. Όπως γράφει η Α.Ψ. στην Εφ.Συν., η Χαρά «(…) με ένα γραπτό -κατά κανόνα- ήπιο αναδείκνυε τα δύσκολα θέματα τις υπερβάσεις τις παρανομίες τα σκάνδαλα αλλά και τα καλά, τα θετικά, τα ουσιώδη.»

Η σχέση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος με τη Χαρά ήταν μια σχέση ανθρώπινη, φιλική, μια σχέση βαθιάς αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η Χαρά συνήθιζε να παίρνει τηλέφωνο στο Εργαστήριο αργά το μεσημέρι, για να μοιραστεί μια πληροφορία, να συζητήσει έναν προβληματισμό ή μια σκέψη της, να ζητήσει βοήθεια ή υλικό από το αρχείο και τις έρευνές μας. Αντίστοιχα, η Χαρά ήταν πάντα από τους προνομιακούς αποδέκτες των κειμένων, των ανακοινώσεων και των ερευνών του Εργαστήριου, καθώς γνωρίζαμε ότι φιλτράριζε, διασταύρωνε, τεκμηρίωνε και τηρούσε όσο λίγοι τον κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με πίστη στην αληθινή ενημέρωση όταν φιλοξενούσε τις θέσεις και τις απόψεις μας στις στήλες της στην Ελευθεροτυπία και στην Εφ.Συν.

Δεν συνηθίζετε πανεπιστημιακοί να αποχαιρετούν δημοσιογράφους. Εσύ Χαρά το δικαιούσαι γιατί υπηρέτησες από το πόστο σου με συνέπεια την υπόθεση του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης πόλης, της καλύτερης Αθήνας. Χωρίς να παίρνεις εντολές από κανέναν.

Θα μας λείψεις Χαρά, θα μας λείψει η ψύχραιμη γραφή σου. Η διαρκής ενημέρωση που μας έδινες από την εφημερίδα.

Θα μας λείψει το μεσημεριανό τηλέφωνο, η φωνή σου: «η Χαρά είμαι, μήπως ξέρεις κάτι για…».

Από το Γιάννη Πολύζο, το Νίκο Μπελαβίλα και ολόκληρη την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ

Αθήνα 23 Μαρτίου 2020

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας