ecopress
Οι μηχανικοί ανοίγουν το δρόμο για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, προσφέροντας τεχνολογικές λύσεις και καινοτόμες εφαρμογές, οι οποίες επιτρέπουν  την παρακολούθηση των παθογόνων... ΤΕΕ: ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού με «πιστοποιητικά βιοασφάλειας»

Οι μηχανικοί ανοίγουν το δρόμο για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, προσφέροντας τεχνολογικές λύσεις και καινοτόμες εφαρμογές, οι οποίες επιτρέπουν  την παρακολούθηση των παθογόνων οργανισμών στο περιβάλλον, οδηγώντας σε στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα, η λήψη των οποίων επισφραγίζεται από την έκδοση πιστοποιητικού βιοασφάλειας.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εξέδωσε απόφαση, με την οποία γνωστοποιεί στους αρμόδιους Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς,  ότι ο τεχνικός κόσμος διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τεχνολογίες αιχμής, όπως καινοτόμες τεχνολογίες αλληλούχισης γενετικού υλικού και ανάλυσης σύνθετων δεδομένων με μεθόδους Βιοπληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, που επιτρέπουν την παρακολούθηση και τον έλεγχο της Βιοασφάλειας και τη διαχείρισή της, με τα όρια και τα κριτήρια που θέτουν οι λοιμωξιολόγοι και η Πολιτεία.

-“Τα πιστοποιητικά βιοασφάλειας βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο αλλά πολύ σύντομα θα αποτελέσουν τη νέα πραγματικότητα στον τομέα του τουρισμού στις συνθήκες της πανδημίας του covid 19 αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση πανδημίας,  για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των επιχειρηματιών και να εξαλειφθεί το αίσθημα ανασφάλειας των καταναλωτών, διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία των επιχειρήσεων” αναφέρει ο Αντώνης Γιαννικουρής πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου που ανέλαβε ήδη πρωτοβουλίες ενημέρωσης των φορέων και των επιχειρήσεων του τουρισμού για τις προσφερόμενες λύσεις.

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του Τομέα Τουρισμού του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 2021 τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Πιστοποιητικό βιοασφάλειας για τις υποδομές του Τουρισμού, της Φιλοξενίας και της Εστίασης», παρουσία του Προέδρου ΤΕΕ Δωδεκανήσου  Αντώνη Γιαννικουρή, της Προέδρου της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Τουρισμού Μαρίζας Χατζηλαζάρου και του Τομεάρχη Περιβάλλοντος Γεράσιμου Παρασκευά, σε συνεργασία με την Αντωνία Μοροπούλου Καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Απόφαση ΔΕ ΤΕΕ

Σημειώνεται παράλληλα ότι η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με την Απόφαση Α36/Σ6/2021 (ΑΔΑ:9ΛΡΞ46Ψ842-ΣΕΕ) «…γνωρίζει στους αρμόδιους Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς ότι ο τεχνικός κόσμος διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τεχνολογίες αιχμής, όπως καινοτόμες τεχνολογίες αλληλούχισης γενετικού υλικού και ανάλυσης σύνθετων δεδομένων με μεθόδους Βιοπληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, που επιτρέπουν την παρακολούθηση και τον έλεγχο της Βιοασφάλειας και τη διαχείρισή της, με τα όρια και τα κριτήρια που θέτουν οι λοιμωξιολόγοι και η Πολιτεία. Τους καλούν δε να αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία που διαθέτει ο τεχνικός κόσμος, διότι η υπόθεση της Βιοασφάλειας είναι διεπιστημονική και κανείς δεν περισσεύει» και επισημάνθηκε η σημασία που έχει ένα πιστοποιητικό βιοασφάλειας για την έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας και τη μεγέθυνση της απήχησής της, στην τουριστική αγορά.

Τηλεδιάσκεψη

Στην τηλεδιάσκεψη, που οργανώθηκε μετά από ενημέρωση των Προέδρων της Ενώσεων Ξενοδόχων Ρόδου και Κω, καθώς και του ΣΕΤΕ, των Αντιδημάρχων Τουριστικής Ανάπτυξης των Δήμων Ρόδου και Κω και του Εντεταλμένου Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με ειδικές εισηγήσεις από τους εκπροσώπους των εταιρειών, Swiss Approval και DNA sequence, που ασχολούνται με τις καινοτόμες αυτές εφαρμογές, συζητήθηκε η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία. Προτάθηκε η υιοθέτηση μιας ευρέως αποδεκτής διαδικασίας «απόδοσης για ασφαλή χρήση», από όλους τους φορείς μιας και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των επιχειρηματιών και να εξαλειφθεί το αίσθημα ανασφάλειας των καταναλωτών, διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία των επιχειρήσεων.

Αξιολογώντας τις διεθνείς πρακτικές, ένας γρήγορος και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος, είναι χρήση της τεχνολογίας DNA αφού επιτρέπει τον προσδιορισμό και την παρακολούθηση των παθογόνων οργανισμών στο περιβάλλον, οδηγώντας σε στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Με τον έλεγχο της «βιοασφάλειας» σε χώρους συγκέντρωσης και συνάθροισης, διασφαλίζεται αποτελεσματική επιτήρηση και εκμηδενίζεται ο χρόνος ελέγχου, διάθεσης και απόδοσης ενός χώρου δραστηριοτήτων, για χρήση από το ευρύ κοινό. Ο έλεγχος μπορεί να εφαρμοστεί με τη μέθοδο της δειγματοληψίας στον αέρα, σε υγρά και σε επιφάνειες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, στους χώρους προετοιμασίας φαγητού, στα πλυντήρια κα, από εξειδικευμένους οργανισμούς ελέγχου.

Σε συνέχεια του ελέγχου και μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από ειδικούς επιστήμονες, οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το σχετικό πιστοποιητικό «βιοασφάλειας». Το πιστοποιητικό βιοασφάλειας, καθίσταται πλέον απολύτως απαραίτητο εργαλείο για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής τουριστικής αγοράς, αλλά και για την ανάπτυξη της δυναμικής της.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας