ecopress
Η καταβολή των ποσών που κερδήθηκαν στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ,, η οποία  έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις κυρίων, επικουρικών συντάξεων και δώρων είναι το... Μηχανικοί: η πρώτη κινητοποίηση της νέας κυβερνητικής θητείας

Η καταβολή των ποσών που κερδήθηκαν στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ,, η οποία  έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις κυρίων, επικουρικών συντάξεων και δώρων είναι το βασικό αίτημα της πρώτης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που διοργανώνεται στην Αθήνα από μηχανικούς, ανοίγοντας την αυλαία των κινητοποιήσεων από τα πρώτα εικοσιτετράωρα της νέας κυβερνητικής θητείας.

Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι Μηχανικοί και ΕΔΕ (ΕΣΤΑΜΕΔΕ) και τα Ομότιμα Μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ) συγκεντρώνονται την Πέμπτη 29 Ιουνίου, ώρα 9.00, έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, οδός Λουίζης Ριανκούρ 85 (μετρό Πανόρμου).

-«Ως πρωτοπόροι στον εκδημοκρατισμό του συνδικαλισμού με την σύγχρονη Τεχνολογία και στη διεκδίκηση αναδρομικών με σωστή τεκμηρίωση από το 2013-14 απαιτούμε την καταβολή των αναδρομικών που δικαιούμαστε βάσει τριών ομάδων Πιλοτικών Δικών στο Συμβούλιο Επικρατείας που κέρδισαν, πριν ο αδυσώπητος Φυσικός Νόμος μας αποδεκατίσει εντελώς», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι έχει συνταχθεί σύντομο, εμπεριστατωμένο Υπόμνημα που θα αναγνωσθεί και συζητηθεί στην δημόσια ανοιχτή Συνέλευση και θα κατατεθεί στην Ηγεσία του Πρωτοδικείου.

Το ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς τη Διοίκηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε, Σας περιγράφουμε με συντομία την Οδύσσεια των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, των επικουρικών και δώρων για τους συνταξιούχους Μηχανικούς και ΕΔΕ.

Από το 2014 άρχισαν να υποβάλλονται κατά 50άδες οι σχετικές αγωγές αναδρομικών κυρίως από τον Δικηγόρο Αθηνών κ. Σ. Παυλάτο, με πρώτη την ΑΓ 3707/14. Η τεκμηρίωσή τους ήταν άκρως επιτυχημένη αποδεικνύουσα την αντισυνταγματικότητα των Νόμων 4051/12 και 4093/12 Τούτο αποδεικνύεται από το ότι οι αποφάσεις Ολομέλειας ΣΤΕ 2287, 2288 / 2015 αναγνώριζαν ότι οι συνάδελφοί μας εδικαιούντο δεκάδες χιλιάδες € έκαστος με το ίδιο περίπου σκεπτικό.

Οι αποφάσεις αυτές ΣΤΕ ουδέποτε εφαρμόστηκαν και οι αγωγές των υπερηλίκων δικαιούχων παρέμεναν στα ράφια του Πρωτοδικείου σας επί χρόνια. Το 2016 ψηφίστηκε ο γνωστός Νόμος 4387/16 επονομαζόμενος «Νόμος Κατρούγκαλου». Εδραζόμενες σε αυτόν εκδόθηκαν με τεράστια καθυστέρηση το 2019 νέες αποφάσεις πάλι Ολομελείας ΣΤΕ οι 1439/2020 και 1403-1407/2022. Αυτές αναγνώριζαν αναδρομικά δύο κατηγοριών : α) των αγωγών προ της 10/6/15 για τις οποίες οι ενάγοντες δικαιούντο κάποιες δεκάδες χιλιάδες € έκαστος για 36 μήνες και β) των αγωγών των υποβληθεισών μετά την 10/6/15 και εν μέρει κατά το μεσοδιάστημα, για τις οποίες αναγνωρίζονταν στο διατακτικό αναδρομικά μόνον 11 μηνών και μόνο για τις κύριες συντάξεις. Άξιο υπογράμμισης είναι το γεγονός ότι στο σκεπτικό των αποφάσεων αναγνωρίζονταν αναδρομικά και για τα δώρα και επικουρικές.

Το Υπουργείο συμμορφώθηκε και με το Ν 4734/20 που ψήφισε η Βουλή καταβλήθηκαν 2-3 χιλιάδες € στους ενάγοντες, που πετσοκόφτηκαν και αυτές διότι απορρίφτηκε αίτημά μας να εφαρμοστεί ενιαίος φορολογικός συντελεστής π.χ. 15 ή 20% όπως σε άλλη περίπτωση στο παρελθόν.

Για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών αυτών των 11 μηνών απαιτήθηκε υποβολή προσφυγών και νέα Πιλοτική δίκη ΣΤΕ που κατέληξε μετά ενάμιση χρόνο να επαναβεβαιώσει τις αποφάσεις ΣΤΕ 2287, 2288 /15 ως προς το σκεπτικό της αλλά μόνο για όσους προσέφυγαν είτε παρενέβησαν στο ΣΤΕ.

Μέχρι σήμερα ουδείς των συνταξιούχων Μηχανικών και ΕΔΕ των συγκεκριμένων δύο κατηγοριών α και β ανωτέρω έλαβε έστω 1 €, παρά το τεράστιο πλήθος γραπτών και προφορικών παραστάσεών μας. Στο μεταξύ εφαρμόζεται απαρεγκλίτως ο Φυσικός Νόμος και οι συνάδελφοί μας αποδημούν χωρίς να τολμάμε να κάνομε προσκλητήριο νεκρών, που θα ήταν οδυνηρό για όλους μας εκ του όγκου του.

Από την κατηγορία α η πρώτη 50άδα ΑΓ 3707/14 έλαβε θετική προδικαστική την Α4618/2022, συζητήθηκε την 2-6-2022 αλλά η απόφαση δεν εκδόθηκε ακόμη. Όταν εκδοθεί, θετική προφανώς, θα υπόκειται στον κίνδυνο εμπλοκής σε νέο γύρο, αυτόν των εφέσεων ΕΦΚΑ, πρόδηλα κακοπίστων αφού η μάχη στο ΣΤΕ έχει κερδηθεί και ουδείς Πρόεδρος Εφετείου μπορεί να της εναντιωθεί. Ελπίζουμε η Διαδικασία εν Συμβουλίω να είναι κατάλληλο φόβητρο αποτροπής εφέσεων, ως και η επιβολή δικαστικής δαπάνης ανάλογης προς την κακοπιστία της άσκησης εφέσεων ενώ η απόφαση ΣΤΕ προεξοφλεί το αποτέλεσμα.

Για την κατηγορία β θέμα έφεσης δεν υφίσταται λόγω του μικρού ύψους των καταβληθησομένων, υπάρχει όμως άλλο πρόβλημα. Εκδόθηκαν ήδη τρεις θετικές πρωτόδικες αποφάσεις αλλά και δύο απορριπτικές διότι η απόφαση ΣΤΕ τυπικά αφορούσε μόνο σε όσους προσέφυγαν στην Πιλοτική ή παρενέβησαν.

Οι δύο απορριπτικές όμως αποτελούν σαφή απόκλιση από την ουσία του σκεπτικού ΣΤΕ και άλλωστε εμπεριέχουν το εξής πρόδηλο λάθος, άρα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν καθ’ ημάς.

Στην περίληψη της απόφασης ΣΤΕ 2287/2015 γράφεται επί λέξει : «… αφʼ ετέρου δε καταργήθηκαν πλέον για όλους τους συνταξιούχους τα επιδόματα και δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. …». Εντάσσει δηλαδή και κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις κυρίων, επικουρικών και δώρων μαζί πράγμα που παραλείπει να λάβει υπόψη ο κ. Δικαστής των απορριπτικών αποφάσεων, που θεωρεί ότι από την απόφαση 2287, 2288 / 15 κρίθηκαν αντισυνταγματικές μόνον οι περικοπές – μειώσεις των κύριων συντάξεων, τις οποίες η Πολιτεία κατέβαλε, ενώ κρίνει συνταγματικές τις περικοπές – μειώσεις των επικουρικών και δώρων, όπως αποτυπώνεται στο τέλος της σκέψης 13 της απορριπτικής απόφασής του «δεν απεδείχθη ότι απομένει ποσό για διεκδίκηση», κατά σαφή αντίθεση προς τις προαναφερθείσες αποφάσεις του ΣΤΕ.

Εκ των όλως συντομογραφικά προηγηθέντων, αδήριτη προκύπτει η ανάγκη ανάληψης ρηξικέλευθων πρωτοβουλιών, που διευκολύνονται το μεν λόγω των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων, το δε διότι τα στοιχεία των Μηχανικών και ΕΔΕ είναι πλήρη και ουδεμία δικαιολογία υπάρχει περαιτέρω αναβολών είτε καθυστερήσεων παροχής στοιχείων από πλευράς ΕΦΚΑ.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Ι ) Οι αποφάσεις για τις 50άδες που αφορούν στην κατηγορία α με τα σημαντικά ποσά, εφόσον η δίκη έχει κερδηθεί ήδη στο ΣΤΕ, να εκδοθούν ΑΜΕΣΑ αφού αφορούν τόσο παλαιές, ώστε επιπλέον να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο με υπερβάλλοντες τόκους.

ΙΙ ) Για τις αποφάσεις κατηγορίας β το αποτέλεσμα είναι γνωστό αφού κερδήθηκε η Πιλοτική ΣΤΕ και αφορά σε δώρα – επικουρικές του 11μήνου. Να υποχρεωθεί με εντολή σας ο ΕΦΚΑ να παρέχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία εγκαίρως για το σύνολο των υποθέσεων για αποφυγή αναβολών και έκδοσης προδικαστικών, που και εσάς θα απαλλάξει από τεράστιο όγκο περιττής εργασίας, δεδομένου ότι το ΤΣΜΕΔΕ είχε πρώτο την καλύτερη μηχανογράφηση. Εάν κρίνετε ότι μπορεί να επιτευχθεί από την Ολομέλειά σας οποιαδήποτε μορφή ομαδοποίησης όμοιων υποθέσεων λόγω και των σύγχρονων εργαλείων Τεχνολογίας, τούτο θα ήταν θεάρεστη υπηρέτηση του ιδίου στόχου».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας