ecopress
Προσφυγές  στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν από κοινού  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπάλληλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας... Μηχανικοί: προσφυγή στο ΣτΕ κατά ΚΥΑ πέντε υπουργείων για άνιση μεταχείριση

Προσφυγές  στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν από κοινού  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπάλληλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και μηχανικοί ζητώντας την ακύρωση  δύο κοινών υπουργικών αποφάσεων, που συνυπογράφουν πέντε υπουργεία, με τις οποίες θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα τους και γίνεται άνιση μεταχείριση των μηχανικών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  έναντι δασολόγων, γεωπόνων και γεωλόγων επίσης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  και μηχανικών τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Πρόκειται για δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις,  που συνυπογράφουν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των πολιτικών ηγεσιών των  υπουργείων Περιβάλλοντος Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων, Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών και Υγείας και αφορούν και οι δύο ΚΥΑ  στην καταβολή  του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) και  ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’176), για  τους υπαλλήλους  αντίστοιχα της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και  των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του  Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) και της Δημό­σιας Επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ».

Και στις δύο ΚΥΑ υποβαθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων  μηχανικών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και γίνονται αδικίες και εξαιρέσεις στην καταβολή του επιδόματος και στις συνθήκες εργασίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και η γενική γραμματέας Πλουμίτσα Τριανταφυλλόπουλου, με την οποία ανακοινώνεται η κατάθεση των προσφυγών στο ΣτΕ κατά των δύο ΚΥΑ από ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΤΕΕ και μηχανικούς , τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Η υπόθεση της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

-«Η προσβαλλόμενη ΚΥΑ, με την οποία καθορίστηκαν το ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και οι δικαιούχοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λέει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, προβλέπει ότι οι υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών των υπηρεσιών του πεδίου εφαρμογής της, κατατάσσονται στη δεύτερη κατηγορία, μολονότι υπηρετούν στα ίδια τμήματα και υπηρεσίες, και παρέχουν τις υπη­ρεσίες τους στους ίδιους χώρους και με ακριβώς τις ίδιες συνθήκες εργασίας με τους υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγων, Γεωπόνων και Γεωλόγων), που όμως με την προσβαλλόμενη κατατάσσονται στην πρώτη κατηγορία. Η προσβαλλόμενη ΚΥΑ αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 1 και στη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης και στο άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος κατά το μέρος που επιφυλάσσει διαφορετική μισθολογική με­ταχείριση των δύο κατηγοριών υπαλλήλων, παρότι ασκούν και εκπληρώνουν τα ίδια καθήκοντα και υπηρεσιακές υποχρεώσεις που περιγράφονται από τα ίδια περιγράμματα θέσεων, αφού απα­σχολούνται στις ίδιες οργανικές μονάδες. Πρέπει ως εκ τούτου να τροποποιηθεί κατά το μέρος αυτό η προσβαλλόμενη ώστε να καταταχθούν και οι υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Μηχανικών (με­ταξύ των οποίων και ο ΠΕ Περιβάλλοντος) στην πρώτη κατηγορία του εν λόγω επιδόματος».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 2/50375/ΔΕΠ/11-9-2024 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας και των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ. Β’/5190/13-09-2024, περί καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και 2 ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’176) των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η υπόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ΝΙΜΤΣ και ΕΑΣ

-«Η  προσβαλλόμενη ΚΥΑ, λέει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ότι  ορίζει ως δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας τους υπαλλήλους του κλάδου ΤΕ Μηχανικών που υπηρετούν στις ίδιες ως άνω οργανικές μονάδες και υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εξαιρεί τους υπαλλήλους των εν λόγω υπηρεσιών που ανήκουν στον κλάδο ΠΕ Μηχανικών, παρότι, εκτός των άλλων, οι ΤΕ Μηχανικοί, λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων, ασκούν άλλωστε υποσύνολο των αρμοδιοτή­των που έχουν ανατεθεί στους ΠΕ Μηχανικούς. Η προσβαλλόμενη ΚΥΑ αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 1, στη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης και στο άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το 3 μέρος που δεν ορίζει ως δικαιούχους του επιδόματος τους υ­παλλήλους του κλάδου ΠΕ Μηχανικών των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και σχηματι­σμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μολονότι προβλέπει ότι δικαιούχοι καθίστανται οι ΤΕ Μηχανικοί που υπηρετούν στις ίδιες ως άνω μονάδες και Τμήματα και παρότι άπαντες (και οι υπάλληλοι ΠΕ Μηχανικοί και οι ανήκοντες στον κλάδο ΤΕ Μηχανικών) παρέχουν ίδιες υπηρεσίες και τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες εργασίας, επικίνδυνες για την υγεία (μάλιστα οι ΠΕ Μηχανικοί αναλαμβάνουν και επιπρόσθετες, ακόμα πιο επικίνδυνες υπηρεσίες που οι συνάδελφοί τους ΤΕ Μηχανικοί δεν δύνανται, λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων να αναλάβουν). Η προσβαλλόμενη ΚΥΑ προσβάλλει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και κατά το μέρος που δεν προβλέπει ως δικαιούχους του επιδόματος τους υπαλλήλους ΠΕ Μηχανικούς.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι «κατ’ αντιστοιχία με την ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, η Ομοσπονδία μας κατέθεσε 2 ακόμα Αιτήσεις Ακυρώσεως από κοινού με συναδέλφους μας, αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που αφορούν στις ΚΥΑ των Υπη­ρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Δασικών Υπηρεσιών.’ και αναφέρει ότι η εκδίκαση της ΚΥΑ του Υπουργείου Υγείας έχει προσδιοριστεί από το ΣτΕ για τις 2/2/2025.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας