ecopress
Συγκέντρωση υπογραφών για την υπεράσπιση των αξιών της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ για την προστασία της Αγιά Σοφιάς,... Μηχανικοί: πρωτοβουλίες υπεράσπισης των αξιών της Αγιά Σοφιάς

Συγκέντρωση υπογραφών για την υπεράσπιση των αξιών της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ για την προστασία της Αγιά Σοφιάς, καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Τώνια Μοροπούλου.

Παράλληλα η Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ εξέδωσε  ψήφισμα κατά της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, όπως επίσης και ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

Έκκληση από το ΕΜΠ 

Στην ανοιχτή επιστολή- έκκληση η κ. Μοροπούλου τονίζει: «Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου Προέδρου να τη μετατρέψει τελικά σε Ισλαμικό Τέμενος.

Η Αγιά Σοφιά αποτελεί κηρυγμένο από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δεοντολογία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαιτεί το σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων του μνημείου. Η θέσπιση της Αγιά Σοφιάς ως Μουσείου, και μάλιστα στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας το 1934 από τον Ατατούρκ, υπογράμμισε την απόλυτη αυτή επιταγή αναγνώρισης και διατήρησης των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η ανατροπή του καθεστώτος αυτού από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και η προσπάθειά του περί μονομερούς λειτουργίας της Αγιά Σοφιάς ως Ισλαμικού Τεμένους παραβιάζει όλες τις αξίες του μεγάλου Μνημείου που πρέπει να διατηρηθούν. Βεβηλώνει τη λειτουργία του ως Μνημείου που ενώνει διαφορετικούς Πολιτισμούς και Θρησκείες, όπως εκφράστηκε στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Princeton, του Αντισεισμικού Ινστιτούτου Kandilli του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 19 Μαρτίου 1994 στην Κωνσταντινούπολη για την αντισεισμική προστασία της Αγιά Σοφιάς, την οποία και υπηρέτησε αποτελεσματικά κατά το μεγάλο σεισμό του Αυγούστου 1999, καθώς και για το μη καταστροφικό έλεγχο για την έλεγχο για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών και για τη συντήρησή τους».

Επιπλέον επισημαίνει ότι «παραβιάζει τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας γα την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001, όπου αναφέρεται στην υποδειγματική ανάπτυξή της σε εμβληματικά Μνημεία-Μουσεία, όπως η Αγιά Σοφιά» και καταλήγει: «Απευθύνουμε έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επιστημονικά Fora, ώστε να αποδοκιμάσουν κάθε απαξία, όπως αυτές που μεθοδεύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγιά Σοφιάς, κάθε εμπρηστική ενέργεια για τη συνεργασία των λαών όλου του κόσμου, με έμφαση στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα ευαίσθητα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, κάθε αναίρεση της ίδιας τελικά της Σύγχρονης Τουρκίας, του Συντάγματος και των κυρωμένων διακρατικών συνεργασιών της.

Υψώνουμε τη φωνή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες της Αγιά Σοφιάς του Ιουστινιανού, ενός μεγάλου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ενώνει την Οικουμένη και καταξιώνει τον άνθρωπο, άνω θρώσκοντα».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, που είναι και ο πρώτος που υπέγραψε την έκκληση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η διεθνής και πολύπλευρη κατακραυγή για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος δεν φαίνεται να κάμπτει την Τουρκική αδιαλλαξία που οδηγεί στην αποτρόπαιη πολιτιστική αλλοίωση ενός μεγάλου μνημείου και συμβόλου. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που έχει αφήσει σημαντικό στίγμα τεχνικής συνεισφοράς στην προστασία της Αγιά Σοφιάς, θα είναι στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για τη διάσωση της οικουμενικής φυσιογνωμίας της».

Εκτός από τον πρύτανη του ΕΜΠ την έκκληση υπέγραψε και ο Ahmet Çakmak, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου του Princeton για την προστασία της Αγιά Σοφιάς – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Princeton.

Η έκκληση στα αγγλικά βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Αντιπροσωπεία ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας 

Κατά την 2η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στις 15/7/2020, υπερψηφίστηκε ψήφισμα που κατέθεσε το Προεδρείο της «Α» στο σώμα και το οποίο έχει ως ακολούθως:

«Η Αγία Σοφία στη σημερινή της μορφή αποτελεί αρχιτεκτονικό έργο του Ανθέμιου από τις Τράλλεις και του Ισίδωρου από τη Μίλητο και εγκαινιάστηκε το 537μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, η οποία λειτούργησε ως ορθόδοξος χριστιανικός ναός έως το 1453μ.Χ., με ένα διάλειμμα 57 ετών από το 1204μ.Χ. έως το 1261μ.Χ. όταν και μετατράπηκε σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Μετά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τζαμί μέχρι το 1934μ.Χ. όταν ο Τούρκος πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή της σε μουσείο. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα σε όλους αυτούς τους αιώνες δεν άλλαξε ποτέ το όνομά της, αφού και οι Τούρκοι μέχρι σήμερα την αποκαλούν Αγιά Σοφιά.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακού μεγέθους και κατασκευής οικοδόμημα, απαράμιλλης ομορφιάς και χάρης, το οποίο η UNESCO έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η επαναφορά του μνημείου στην προγενέστερη φάση του, η οποία πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι ούτε η αρχική, ούτε η πιο αξιόλογη από αρχιτεκτονικής πλευράς, αντιβαίνει σε όλες τις Χάρτες για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και βάζει σε κίνδυνο τη δομητική του κατάσταση και την αυθεντικότητά του.

Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο, με ελεύθερη την πρόσβαση για τους ανθρώπους όλης της οικουμένης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας και φυλής, ως ένα από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του ανθρώπου και λειτουργώντας παράλληλα ως πηγή έμπνευσης μέσω των αισθητικών και ιστορικών αξιών της.

Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και μια αέναη προσπάθεια για να ριζώσει βαθιά στη συνείδηση όλων ότι η προστασία των μνημείων, των σιωπηλών αυτών μαρτύρων του παρελθόντος, είναι υποχρέωση προς τα παιδιά μας. Ας μη γελιόμαστε από τον όρο κληρονομιά. Τα μνημεία δεν τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές, αλλά τα δανειστήκαμε από τις επόμενες. Ας τους τα επιστρέψουμε λοιπόν στην κατάσταση που τους αρμόζει.»

Ψήφισμα ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων συντάσσεται με τη Δήλωση της UNESCO για την Αγία Σοφία / UNESCO statement on Hagia Sophia, Istanbul (https://en.unesco.org/news/unesco-statement-hagia-sophia-istanbul), που επισημαίνει την παραβίαση των κανόνων που απορρέουν από τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972.

Ζητάμε την παρέμβαση των διεθνών θεσμικών οργάνων που εκπροσωπούν την κοινότητα των Αρχιτεκτόνων (UIA, CAE, UMAR), έτσι ώστε η αντίδραση να είναι καθολική και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενάντια στη βεβήλωση ενός μνημείου, ενός Αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, εγγεγραμμένου στη Λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που επιχειρείται να καταστεί λάφυρο πολιτικής αντιπαράθεσης, αναμοχλεύοντας θρησκευτικές και ιδεολογικές αξίες για την εξυπηρέτηση άλλων στόχων, δημιουργώντας νέες περιπέτειες στους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗΣ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας