ecopress
Νέος κύκλος αιτημάτων για παράταση της προθεσμίας των αυθαιρέτων καταφθάνει στο υπουργείο ΠΕΝ από φορείς των μηχανικών. Κυριαρχούν αιτήματα από περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ... Μηχανικοί: στο τραπέζι η παράταση αυθαιρέτων, λόγω «Ιανού» και ψηφιακής πλατφόρμας

Νέος κύκλος αιτημάτων για παράταση της προθεσμίας των αυθαιρέτων καταφθάνει στο υπουργείο ΠΕΝ από φορείς των μηχανικών.

Κυριαρχούν αιτήματα από περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ που καλούν το υπουργείο να λάβει υπόψη του πέραν  των άλλων, τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την καταστροφική επέλαση του «Ιανού» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης  φορείς των μηχανικών ενημερώνουν το υπουργείο και προτάσσουν το γεγονός ότι λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών έχει υπερφορτωθεί η ψηφιακή πλατφόρμα υπαγωγών και είναι αδύνατη η ομαλή διεκπεραίωση των υποθέσεων στα λίγα 24ωρα που απομένουν.

Δείτε εδώ στο ecopress: Ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης επανέρχεται με νέες δηλώσεις του για την παράταση των αυθαιρέτων

Έντονες δυσλειτουργίες

«Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζονται ιδιαίτερα έντονες δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος (πλατφόρμας) για τις δηλώσεις των αυθαιρέτων με πολλά προβλήματα, προφανώς λόγω του σημαντικά αυξημένου φόρτου, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών εκ μέρους των συναδέλφων μηχανικών», τονίζεται σε επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Γιάννη Λυκοτραφίτη, το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, με την οποία το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τονίζει προς τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη  ότι «είναι αναγκαία  η παράταση των προθεσμιών ένταξης υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων στον ν. 4495/2017, καθώς και της υποβολής- ανάρτησης σχεδίων και λοιπών δικαιολογητικών του ν. 4178/2013».

Ήπειρος

Ειδικότερα σημειώνεται ότι «το ΤΕΕ/ΤΗ γίνεται καθημερινά δέκτης της έντονης αγανάκτησης και των παραπόνων των μηχανικών σχετικά με την προσπάθειά τους να φέρουν σε πέρας εμπρόθεσμα τις υποθέσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών που αναλαμβάνουν στο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός τους. Επιπλέον, αναφέρει ότι εν μέσω της πανδημίας του covid-19, οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να προβούν σε εργασίες και ενέργειες ένταξης αυθαιρέτων κατασκευών ή και ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών εντός των ήδη θεσμοθετημένων προθεσμιών, οι οποίες, λόγω και της παρούσας συγκυρίας, επιβάλλεται να παραταθούν, κατά την εκτίμησή του, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους 2020, με την προσδοκία ότι, μέχρι τη δεδομένη ημερομηνία και ανάλογα της εξέλιξης της πανδημίας, ενδέχεται να επηρεάζεται λιγότερο η καθημερινή δραστηριότητα πολιτών και μηχανικών. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες σε σχέση με ζητήματα διεκπεραίωσης των υποθέσεων των αυθαιρέτων, που αφορούν, πέραν των ασαφών διευκρινίσεων και παρερμηνειών στην υφιστάμενη νομοθεσία, την ανάγκη έκδοσης των εκκρεμών καίριων υπουργικών αποφάσεων, όπως αναφέρονται και προβλέπονται στον νόμο. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζονται ιδιαίτερα έντονες δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος (πλατφόρμας) για τις δηλώσεις των αυθαιρέτων με πολλά προβλήματα, προφανώς λόγω του σημαντικά αυξημένου φόρτου, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών εκ μέρους των συναδέλφων μηχανικών. Η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΗ είναι να παραταθεί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους 2020, η δυνατότητα υπαγωγής στον ν. 4495/2017 αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων ανεξαρτήτου κατηγορίας, κατά τα ισχύοντα και χωρίς επιπλέον προσαυξήσεις και συνδυαστικά με την έναρξη του νέου θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου/ιδιοκτησίας. Επίσης, να υπάρξει ανάλογη παράταση της σχετικής υποχρέωσης ανάρτησης δικαιολογητικών και λοιπών στοιχείων που συνοδεύουν τις δηλώσεις του ν. 4495/2017, καθώς και εξάμηνη τουλάχιστον παράταση με αντίστοιχη μετατόπιση των καταληκτικών ημερομηνιών, όπως αυτές αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 4710/2020, της υποβολής των δικαιολογητικών σε δηλώσεις του ν. 4178/2013 (και του ν. 4014/2011 που μεταφέρθηκαν σε αυτόν) και που δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κατηγορίας 5 του άρθρου 9 του ν. 4178/2013, για τις οποίες ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπαγωγής οριζόταν η 30η Σεπτεμβρίου». 

Δυτική Ελλάδα

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης της Πάτρας δήλωσε ότι «αν το Υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται ότι η παράταση στην υποβολή δηλώσεων για τη τακτοποίηση των αυθαιρέτων είναι απαιτητή θα πρέπει το ΤΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Το ΤΕΕ πρέπει να προστατέψει τους Πολίτες και τα Μέλη του δηλώνοντας πλήρη αδυναμία του ηλεκτρονικού/πληροφοριακού συστήματός του να υποστηρίξει τον μεγάλο υπολογιστικό φόρτο που υπάρχει. Πρέπει η Δ.Ε. του ΤΕΕ κεντρικά, εξετάζοντας και νομικά το θέμα, να προβεί επίσημα σε δηλώσεις πλήρους αδυναμίας του συστήματός του και να εξετάσει το επίσημο κατέβασμα των αντίστοιχων εφαρμογών του συστήματός του προστατεύοντας έτσι πολίτες και μηχανικούς. Οι πολιτικές αποφάσεις για να μπορούν να υλοποιηθούν πρέπει τα συστήματα να μπορούν να τις υποστηρίξουν…. Εδώ αυτό δεν συμβαίνει…. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να μας προστατέψει όλους!».

 

Μαγνησία

Το ΤΕΕ Μαγνησίας ζητεί παράταση τακτοποίησης αυθαιρέτων Παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου ζητεί το ΤΕΕ Μαγνησίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με επιστολή της προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, η οποία κοινοποιείται προς κάθε αρμόδιο, η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα επισημαίνει ότι έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα πολλοί εξωγενείς παράγοντες που έχουν δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις για την τακτοποίηση σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως είναι η πανδημία του COVI D-19 και η πρόσφατη κακοκαιρία που ενέσκηψε στη Μαγνησία. Η κ. Καπούλα σημειώνει ότι οι υπηρεσίες με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ορθά εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του C0VID19, καθυστερούν την εξυπηρέτηση μηχανικών. Επίσης προσθέτει ότι από την πλευρά της Πολιτείας έχουν ορισθεί και άλλες προθεσμίες σε ζητήματα πολεοδομικού ενδιαφέροντος δημιουργώντας αλυσιδωτές πιέσεις προς τους συνάδελφους», σημειώνει. Ακόμη αναφέρεται στα σοβαρά τεχνικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Κ/Δ Θεσσαλία

Παράταση για αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά ζητά το ΤΕΕ/Tμήμα Κεντρικής Δυτικής  Θεσσαλίας.  Επιστολές σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων και τη δήλωση τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, απέστειλε. κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του, το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δοτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, στους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο αντίστοιχα. Επισημαίνοντας την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού», τις τεράστιες περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την περιορισμένη προσβασιμότητα, τις καταστροφές στις περιουσίες και στις επιχειρήσεις τους που έχουν υποστεί πολίτες και μηχανικοί, το ΤΕΕ ζητά παρέμβαση για τις προθεσμίες υπαγωγής των αυθαιρέτων σε ρύθμιση καθώς και της δήλωσης τετραγωνικών των ακινήτων στους Δήμους.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας