ecopress
Του Στέφανου Σταμέλλου* Τα οφέλη από την εφαρμογή προγραμμάτων εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών στέγης, – με παράλληλη ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας για τις νυχτερινές ανάγκες-... Mικρά φωτοβολταϊκά: το μεγάλο όφελος

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Τα οφέλη από την εφαρμογή προγραμμάτων εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών στέγης, – με παράλληλη ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας για τις νυχτερινές ανάγκες- στην ηλεκτροπαραγωγή, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και για την προστασία των περιβάλλοντος, ιδίως των προστατευόμενων περιοχών από «φαραωνικές» ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις. 

 

Δείτε πώς «σώζουν» την κατάσταση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στις ΑΠΕ τα μικρά φωτοβολταικά, που εμφανίζονται στο ipto analytics του ΑΔΜΗΕ ως «ΑΠΕ Δικτύου».  Οι «ΑΠΕ Δικτύου» είναι τα μικρά φωτοβολταϊκά και τα Μικρά Υδροηλεκτρικά, γενικά τα μικρά έργα, τα οποία συνδέονται στη Μέση Τάση στο Δίκτυο Διανομής της ΔΕΔΔΗΕ.

Τα μεγάλα φωτοβολταικά και τα αιολικά, τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά, το Φυσικό Αέριο και ο Λιγνίτης συνδέονται μέσω δικών τους Υποσταθμών Μέσης προς Υψηλή στο Δίκτυο Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ υψηλής και υπερυψηλής Τάσης, στο λεγόμενο «Σύστημα».

Χρηματιστήριο Ενέργειας και Φορείς Συσσωρευτικής Εκπροσώπησης

Οι «ΑΠΕ Δικτύου», οι μικροί, μπαίνουν και αυτοί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας! Με βάση το περίφημο target model οι μεγάλοι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ και ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, το ολιγοπώλιο δηλαδή, και ως Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης παραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή αλλιώς ΦοΣΕ ΑΠΕ, επενδύουν -με το αζημίωτο- και «…στη σωρευτική εκπροσώπηση παραγωγών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με στόχο να άρουν τα όποια εμπόδια προκύπτουν από τη διασπορά της παραγωγής τους. Στοχεύουν στην πλήρη αξιοποίηση όλων των συνεργειών, που προκύπτουν από την ισχυρή καθετοποίηση, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας ωφέλειας με όλους τους συνεργαζόμενους συντελεστές σε αυτή την προσπάθεια.» Αναλαμβάνουν με λίγα λόγια, εκ μέρους των παραγωγών, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αγορές έναντι αμοιβής.

Φορείς Συσσωρευτικής Εκπροσώπησης είναι η MYTILINEOS, η ΤΕΡΝΑ, η WATT+VOLT, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, η ΜΟΤΟΡ OIL κλπ. Αντί να αφήσουν οι διοικούντες, η κυβέρνηση εν προκειμένω, τον ΔΑΠΕΕΠ να κάνει τη δουλειά του με τους μικρούς, τους επιτρέπουν/αναθέτουν να εισάγουν αυτοί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και αυτό το κομμάτι της παραγωγής και να το συνδέσουν με το φυσικό αέριο.

Όμως από τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια Ενέργειας που λειτουργούν σήμερα, το μόνο στο οποίο εισήχθη το 100% των πηγών που αντιστοιχούν στην ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση, ήταν το Ελληνικό. Με αποτέλεσμα οι τιμές του ρεύματος για το 100% της ενεργειακής κατανάλωσης να συνδέονται άμεσα με τις τιμές του φυσικού αερίου και να αυξηθούν κι αυτές υπέρμετρα.

Οι «ΑΠΕ Δικτύου» και οι «ΑΠΕ Συστήματος»

Δείτε τώρα εδώ πόσο οι «ΑΠΕ Δικτύου» συμμετέχουν στη ζήτηση, ώρα 13.00 το μεσημέρι και 03.00 το πρωί, και το ποσοστό αντίστοιχα των «ΑΠΕ Συστήματος», των μεγάλων δηλαδή αιολικών σταθμών, στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στην εβδομάδα από 1 έως 7 Ιανουαρίου 2023:

Για να γίνει πιο κατανοητό, ως παράδειγμα δείτε ότι στις 13.00 της 1/1/2023 είχαμε συνολική ζήτηση 5.193 MW, από τα οποία το Σύστημα εξασφάλισε 2.380 MW(46%) – όλοι οι μεγάλοι – και οι ΑΠΕ του Δικτύου – οι μικροί – 2.813 MW(54%). Από τα 2.380 MW του Συστήματος, τα 866 MW(34%) ήταν ΑΠΕ των μεγάλων. Η παραγωγή των Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΜΥΗΕ) είναι σχετικά ασήμαντη/ελάχιστη (4%) και φαίνεται τη νύχτα στις ΑΠΕ Δικτύου, όταν δεν παράγουν τα μικρά φ/β.

Ένα πρόχειρο συμπέρασμα είναι: Να δοθεί βάρος στα μικρά φωτοβολταικά στις στέγες επιταχύνοντας και τους στόχους της αποθήκευσης, ιδιαίτερα για τις νυχτερινές ανάγκες -με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης και κυρίως της νυχτερινής κατανάλωσης- αξιοποιώντας τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, αφού έχουν ήδη κατασκευαστεί (εγκατεστημένη ισχύ 3.060 MW), αξιοποιώντας και τις άλλες μορφές σταθερής παραγωγής, όπως η γεωθερμία, μειώνοντας τους στόχους για τα αιολικά και τα μεγάλα φ/β και αφήνοντας στην ησυχία τους τις Προστατευόμενες Περιοχές, τα βουνά, τα ποτάμια, αποφεύγοντας και τη σπατάλη της παραγωγικής γης.

*Στέφανος Σταμέλλος : συγγραφέας,  ακτιβιστής οικολόγος,  μέλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς Ελλάδας & της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας