ecopress
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ) εντάσσει στη δράση της, την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της... Μινωικός Πολιτισμός: η Ομοσπονδία 282 Κρητικών Σωματείων, υπέρ ένταξης στην UNESCO

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ) εντάσσει στη δράση της, την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συντάσσει τη φωνή της, με τις δημόσιες παρεμβάσεις, που έχουν γίνει από εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας και μέλη της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας για την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης.

Η Π.Ο.Π.Κ.Σ είναι το μοναδικό Σωματείο Πανελλήνιας εμβέλειας και ο συλλογικός εκφραστής σε δεύτερο βαθμό του πολιτιστικού κινήματος των Κρητικών ανά την Ελλάδα, έχοντας στην δύναμή της 282 σωματεία. Οι δραστηριότητες της Π.Ο.Π.Κ.Σ είναι ποικίλες και έχουν σαν στόχο την διαφύλαξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών, ηθών και εθίμων της ιστορίας της Κρήτης, την διάδοση και μεταλαμπάδευσή τους στην νέα γενιά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ), Μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, με δημόσια δήλωση του κου Μανώλη  Πατεράκη, Προέδρου του ΔΣ της ΠΟΠΚΣ, υποστηρίζει την  καμπάνια της επιστημονικής ομάδας αρθρογράφων του ecopress, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παυλόπουλου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία  να θέσει στο δημόσιο διάλογο τη σημασία ανάδειξης και προστασίας  της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Κρήτης.

ΠΟΠΚΣ: εορτασμός Μάχης της Κρήτης το 2022

Ποιές προσωπικότητες συμμετέχουν στην καμπάνια 

Αφετηρία της πρωτοβουλίας  αποτελεί το  άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας κύμα θετικών αντιδράσεων και υποστήριξης του αιτήματος. Δείτε εδώ στο ecopress

Η ακαδημαϊκή εμβέλεια και το επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των προσωπικοτήτων και των φορέων που εκπροσωπούν, οι συμμετέχοντες στην καμπάνια ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργούν δυναμική θετικών εξελίξεων για την υλοποίηση ενός ευγενούς εφικτού και ταυτοχρόνως οραματικού στόχου, με διαστάσεις εθνικής σημασίας και  μεγάλα οφέλη για την Κρήτη και συνολικά για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας.

Μέχρι τώρα σε 15 κύματα δημόσιων δηλώσεων, σημαντικές προσωπικότητες παίρνουν θέση και τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρύτερη στήριξη και τη συνδρομή των ειδικών για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Ποιές προσωπικότητες συμμετέχουν στην καμπάνια  Δείτε εδώ στο ecopress

Η δήλωση του Προέδρου της Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (ΠΟΠΚΣ)

Στη δήλωση του, με θέμα: «ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO» ο κος Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΠΚΣ αναλυτικά αναφέρει ότι:

-«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Π.Ο.Π.Κ.Σ) είναι το μοναδικό Σωματείο Πανελλήνιας εμβέλειας και ο συλλογικός εκφραστής σε δεύτερο βαθμό του πολιτιστικού κινήματος των Κρητικών ανά την Ελλάδα, έχοντας στην δύναμή της 282 σωματεία. Οι δραστηριότητες της Π.Ο.Π.Κ.Σ είναι ποικίλες και έχουν σαν στόχο την διαφύλαξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών, ηθών και εθίμων της ιστορίας της Κρήτης, την διάδοση και μεταλαμπάδευσή τους στην νέα γενιά.

Στο πλαίσιο του ρόλου της η Π.Ο.Π.Κ.Σ συντάσσει τη φωνή της με τις δημόσιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας και μέλη της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας για την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού και την ένταξη του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης η Ομοσπονδία μας θα συμμετέχει και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που γίνεται από όλους τους φορείς και τις προσωπικότητες που έχουν συνυπογράψει το κείμενο και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία για την ένταξη του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου Ελληνικού πολιτισμού, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Η ιστορία και η δράση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

ΠΟΠΚΣ: Μνημόσυνο Ελ. Βενιζέλου 2020

Η εκπροσώπηση κρητικών σωματείων στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, με τη μορφή δευτεροβάθμιου οργάνου, αποτελεί υλοποίηση της ιδέας του Ελευθερίου Βενιζέλου, που ξεκινά το 1928 με την «ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», στην οποία συμμετείχαν οι Σύλλογοι: «Λευκά Όρη», «Αρκάδι», «Κνωσσός», «Πραισός» και «Δρήρος», των οποίων τα μέλη τους κατάγονταν από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

ΠΟΠΚΣ: Μνημόσυνο Ελ. Βενιζέλου 2020

Η Ένωση Κρητών Αθηνών αποτέλεσε το Συντονιστικό Όργανο για τα παραπάνω σωματεία. Λειτούργησε επιτυχώς επί τέσσερα συναπτά έτη (1928 – 1932). Το 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος χάνει τις εκλογές, οπότε και ατόνησε προοδευτικά η λειτουργία αυτού του Οργάνου, για να κλείσει οριστικά το 1936 με το θάνατο του Ιδρυτή της, Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το 1984 μια ομάδα Κρητών του πολιτιστικού χώρου ξεκινάει τη διαδικασία ίδρυσης Δευτεροβάθμιου Σωματείου στο χώρο του πολιτιστικού κινήματος.

Η ιδρυτική πράξη υπεγράφη στις 23 Ιουνίου 1985 από 17 σωματεία, το δε καταστατικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων «Παγκρητική Ελλάδος» εγκρίθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1986. Στις 7 Φεβρουαρίου 1988 έγιναν οι πρώτες εκλογές.

ΠΟΠΚΣ: εορτασμός Μάχης της Κρήτης –Σύνταγμα 2022

Αφού τα Πρωτοβάθμια Σωματεία διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη του Δευτεροβάθμιου Οργάνου είναι απαραίτητη, πλησίασαν βήμα – βήμα την Π.Ο.Π.Κ.Σ., με αποτέλεσμα να είναι πλέον μέλη της Ομοσπονδίας περισσότεροι από 280 Κρητικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα. Έτσι, έχουν τη στήριξη, το συντονισμό, τη βοήθεια και τη συνεργασία της Ομοσπονδίας σε ό,τι χρειαστούν.

Από το 2000 η Πανελλήνια Ομοσπονδία  Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων διαγράφει μία ραγδαία ανοδική πορεία και στην προσπάθεια της να ενσωματώσει όλους τους Κρητικούς του ελλαδικού χώρου, πραγματοποιεί πλήθος εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, γεγονός που  την καταξιώνει σαν το Συντονιστικό Όργανο των Κρητών εκτός Κρήτης.

Εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας, που σχεδόν έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι:

Επετειακές:

«Μάχη της Κρήτης», στην Πλατεία Συντάγματος

«Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα»

Εκδήλωση για το «Ολοκαύτωμα Μονής Αρκαδίου»

«Ετήσιο Μνημόσυνο στον Ελευθέριο Βενιζέλο, στον Ανδριάντα του στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής»

Ετήσιο τριήμερο Συνέδριο με ευρύτερη θεματολογία, πάντα με άξονα την Κρήτη

Έκθεση Κρητικών Προϊόντων στο Μετρό Συντάγματος

1ο Συνέδριο ΠΟΠΚΣ 2016

Για θέματα που αφορούν την Κρητική επιχειρηματικότητα, την Κρητική διατροφή, τα προϊόντα, τον τουρισμό η Ομοσπονδία διοργάνωσε και διοργανώνει , σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ημερίδες, με μεγάλη συχνότητα.

ΠΟΠΚΣ: Κοπή Αγιοβασιλόπιτας σε πλοίο της ΑΝΕΚ-2019

Θεσμός είναι και η εκδήλωση της Ομοσπονδίας για την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας σε πλοίο της «ΑΝΕΚ». Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης γίνεται και παιδική γιορτή, με πολύ μεγάλη συμμετοχή παιδιών όπου τους μοιράζονται δώρα.

Η Π.Ο.Π.Κ.Σ. πραγματοποίησε εκδηλώσεις για την ενίσχυση του «Χαμόγελου του Παιδιού» και για την «Κιβωτό του Κόσμου». Επίσης, φιλοξένησε παιδιά από χωριά της Κρήτης. Διοργάνωσε εκδρομές, επιμορφωτικές για την Νεολαία.  Στο πλαίσιο της συνεργασίας με άλλες πολιτιστικές ομάδες πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής από Κρήτες και Πόντιους καλλιτέχνες. Στο Μέγαρο Μουσικής δόθηκε συναυλία υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Ομοσπονδίας, με το Μάνο Πυροβολάκη και τη χορωδία του. Συνδιοργάνωσε και συμμετείχε σε εκδηλώσεις των τοπικών κρητικών σωματείων για διάφορα πολιτιστικά και ιστορικά γεγονότα σε όλη την Ελλάδα.

2o Συνέδριο ΠΟΠΚΣ 2017

Στο πλαίσιο ευρύτερων  συνεργασιών ανά την Ελλάδα προώθησε τις αδελφοποιήσεις με δήμους και σωματεία της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως Γόρτυνας Νομού Ηρακλείου και Γορτυνίας Αρκαδίας,  Δήμου Βυτίνας Αρκαδίας με το Δήμο Αρκαδίου Ρεθύμνης, Δήμου Σφακιωτών Λευκάδας με το Δήμο Σφακίων Κρήτης και Συλλόγου Κρητών Αργολίδας με το Σύλλογο Άγιοι Δέκα Μεσσαράς Ηρακλείου.

ΠΟΠΚΣ: Κοπή Αγιοβασιλόπιτας σε πλοίο της ΑΝΕΚ -2020

Συμμετέχει σε κοινωνικά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως σε έρευνα για τους πεσόντες του 1940 στο Αλβανικό Μέτωπο και φροντίζει να αναδεικνύει και να τιμά  άξιους Κρήτες που έχουν διακριθεί σε όλους τους τομείς. Προς ανάδειξη του κοινωνικού της ρόλου διοργάνωσε τη συλλογή και την παράδοση με δυο αποστολές, υλικού (κλινοσκεπάσματα, στρώματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης) για τους σεισμόπληκτους συμπατριώτες μας του Αρκαλοχωρίου.

Και συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ως το μοναδικό Σωματείο Πανελλήνιας εμβέλειας και ο συλλογικός  εκφραστής σε δεύτερο βαθμό του πολιτιστικού κινήματος των Κρητικών ανά την Ελλάδα, τις δραστηριότητες μας που έχουν σαν στόχο την διαφύλαξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών, ηθών και εθίμων της ιστορίας της Κρήτης, και την διάδοση και  μεταλαμπάδευσή τους στην νέα γενιά.

*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος ΗλιάδηςΠολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π, M.Sc (Structural Engineering, Concordia University Montreal Canada), Ph.D (University of Maryland USA,Technology and Vocational Education), τΕιδΓραμματέας του ΥΠΕΠΘ, τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη  Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες (Μ.Ε.Α)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας