ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διαφωτίζει και λύνει τα χέρια σε όλους... ΜΟΔ ΑΕ: Οδηγός για Πράσινα Σημεία – Πως θα κερδίσουν οι Δήμοι το στοίχημα της ανακύκλωσης με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ  

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διαφωτίζει και λύνει τα χέρια σε όλους τους δήμους της χώρας να δημιουργήσουν Πράσινα Σημεία και Γωνίες Ανακύκλωσης, με έναν νέο πλήρη Οδηγό, που παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για τη χωροθέτηση, την αδειδότηση, τη χρηματοδότηση των έργων, μέχρι την πλήρη και ορθή λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), οι οποίες έχουν εξειδικευτεί ανά περιφέρεια στα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), τα Πράσινα Σημεία (ΠΣ) αποτελούν πλέον βασικά στοιχεία του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων της χώρας.

Προβλέπεται η δημιουργία ενός τουλάχιστον Πράσινου Σημείου σε κάθε δήμο

Ορισμένοι δήμοι έχουν πάρει πρωτοβουλίες και έχουν δρομολογήσει διαδικασίες για να δημιουργήσουν τα πρώτα Πράσινα Σημεία, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ΟΤΑ φαίνεται να μην ακολουθεί τις εξελίξεις που τρέχουν.

Διαλογή στην πηγή

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο νόμο του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση, όλοι οι Δήμοι, οφείλουν τη διαλογή στην πηγή για όλο το οργανικό τμήμα των απορριμμάτων, τρόφιμα και πράσινα απόβλητα κήπων. Παράλληλα ο ίδιος νόμος καθιερώνει νέο  Κανονισμό Καθαριότητας, που ετοιμάζεται από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΚΕΔΕ.

Ο νέος αυτός κανονισμός θα προβλέπει την επιβολή αντικινήτρων σε όσους Δήμους  δεν επιλέγουν τη διαλογή στην πηγή. Αντίθετα όσοι δήμοι έχουν φροντίσει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να δημιουργήσουν δομές ανακύκλωσης, θα μπορούν αφενός μεν μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων να έχουν οικονομικό όφελος, που θα μετακυλύετε με χαμηλότερα δημοτικά τέλη στους δημότες τους, όπως επίσης να διαθέτουν τα υλικά της ανακύκλωσης προς επαναχρησιμοποίηση στην αγορά, κερδίζοντας έσοδα υπέρ του Δήμου και των δημοτών τους.

Προσκλήσεις ΕΣΠΑ

Το Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Ανάπτυξης Πράσινων Σημείων, που εκπόνησαν οι ειδικοί επιστήμονες της ΜΟΔ ΑΕ γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο και χρήσιμο εργαλείο για τους Δήμους. Η ΜΟΔ ΑΕ κάνει γνωστό ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται προσκλήσεις των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που θα αφορούν και στην ανάπτυξη Πράσινων Σημείων, το εγχειρίδιο στοχεύει να διευκολύνει και τους δυνητικούς δικαιούχους στην ωρίμανση και υποβολή σχετικών αιτήσεων χρηματοδότησης.

Ο νέος Οδηγός

Ο νέος Οδηγός της ΜΟΔ έχει στόχο να βοηθήσει τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό Πράσινων Σημείων, παρέχοντας τους στοιχεία για την αδειοδότηση, τον τεχνικό σχεδιασμό και τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα. Κυρίως όμως στόχος του είναι να καταδείξει ότι ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε δήμου μπορούν να υιοθετηθούν σε πρώτη φάση στοχευμένες και οικονομικές λύσεις (ακόμη και με ίδιους πόρους) οι οποίες θα διευρύνονται με την πάροδο του χρόνου, με μέριμνα να υπάρχει συνέργεια με τα υπόλοιπα δίκτυα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών

Ειδικότερα, στον Οδηγό περιλαμβάνεται η ανάπτυξη μοντέλου σχεδιασμού ΠΣ, με βάση και τις δυνατότητες άντλησης εσόδων και τα αναμενόμενα κόστη λειτουργίας, ώστε, με γνώμονα τη ρεαλιστική απεικόνιση των υφιστάμενων δυνατοτήτων, να αναδειχθεί:

  • η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά τον σχεδιασμό τους από τους δήμους,
  • τα σημεία-κλειδιά για επιτυχή σχεδιασμό και λειτουργία των ΠΣ,
  • η σημασία της δημιουργίας συνεργειών με τα υπόλοιπα δίκτυα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών

Παράλληλα σημειώνεται ότι οι δήμοι μπορούν να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή στοχευμένες και οικονομικές λύσεις (ακόμα και με ίδιους πόρους), η κλίμακα των οποίων θα επεκτείνεται με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση της τεχνογνωσίας τους.

Πράσινα Σημεία & Γωνίες Ανακύκλωσης

Στον Οδηγό της ΜΟΔ είναι συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες για τα βήματα αδειοδότησης και λειτουργίας.  Όσον αφορά την απαιτούμενη έκταση, τα 1.000 m2 αποτελούν το όριο μέχρι το οποίο ένα ΠΣ, χαρακτηρίζεται Μικρό Πράσινο Σημείο (μΠΣ), ενώ αν η έκτασή του είναι μεγαλύτερη το ΠΣ χαρακτηρίζεται Μεγάλο Πράσινο Σημείο (ΜΠΣ). Οι Γωνιές Ανακύκλωσης (ΓΑ) είναι σημεία συλλογής αποβλήτων που μπορούν να αναπτυχθούν σε έκταση περιγράμματος μέχρι 50 m2 (ΚΥΑ οικ. 18485/10-4-2017).

Όσον αφορά τις κατηγορίες αποβλήτων – υλικών, στα Μεγάλα Πράσινα Σημεία (ΜΠΣ) γίνονται αποδεκτές οι παρακάτω κατηγορίες:

  1. Χαρτί
  2. Μέταλλα
  3. Πλαστικά
  4. Γυάλινες συσκευασίες
  5. Σύνθετες συσκευασίες
  6. Βρώσιμα Λίπη και Έλαια (ΒΛΕ)
  7. Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)
  8. Ξύλινες συσκευασίες
  9. Απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών
  10. Απόβλητα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα
  11. Βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων
  12. Μικρές ποσότητες αποβλήτων από μικροεπισκευές και συντηρήσεις οικιών (ΑΜΣΟ)
  13. Ογκώδη απόβλητα (ΟΓΚ)

Στα Μικρά Πράσινα Σημεία (μΠΣ) γίνονται αποδεκτές όλες οι παραπάνω κατηγορίες εκτός της τελευταίας, ενώ στις Γωνιές Ανακύκλωσης (ΓΑ) γίνονται αποδεκτές μόνο οι επτά (7) πρώτες κατηγορίες.

Η ΜΟΔ ΑΕ είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό την εποπτεία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Ανάπτυξης Πράσινων Σημείων  συντάχθηκε από την ακόλουθη Ομάδα Έργου της Μονάδας Τεχνικής Υποστήριξης (ΜΤΥ) Περιβάλλοντος: Αθανασάκης Λουκάς (συντονιστής), Βαρβέρης Γιώργος, Ξανθόπουλος Θοδωρής, Πέτρου Βαγγέλης, σε συνεργασία με τον Τομέα Υπηρεσιών Σχεδιασμού και Οργάνωσης της ΚΥ της ΜΟΔ ΑΕ.

Εγχειρίδιο Μεθοδολογία Ανάπτυξης Πράσινων Σημείων

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας