ecopress
Του Αλέξανδρου Παγουλάτου «Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εγώ προσωπικά έχουμε αιτηθεί την έκδοση “Ομολόγων Corona” ύψους € 1 τρις, εναρμονισμένη... Monika Vana στο ecopress: “ομόλογα corona” ύψους € 1 τρις, με Πράσινη Συμφωνία

Του Αλέξανδρου Παγουλάτου

«Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εγώ προσωπικά έχουμε αιτηθεί την έκδοση “Ομολόγων Corona” ύψους € 1 τρις, εναρμονισμένη με τους στόχους για το κλίμα και την Πράσινη Συμφωνία, που θα υποστήριζε τόσο το άμεσο κόστος της κρίσης του Κορωνοϊού, όσο και την αναβίωση των ευρωπαϊκών οικονομιών», τονίζει  η Dr. Monika Vana σε συνέντευξη της στο ecopress και στον Αλέξανδρο Παγουλάτο.

Η Dr. Monika Vana (διδάκτωρ Κοιν-Οικον.) είναι ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και συμμετέχει στις επιτροπές Προϋπολογισμού, Περιφερειακής ανάπτυξης και Δικαιωμάτων των γυναικών.

Ο Αλέξανδρος Παγουλάτος (ΜSc Fin), χρηματοοικονομικός αναλυτής, συνεργάτης του ecopress και πρώην συντονιστής της Ομάδας Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων, συνομίλησε με την Monika Vana για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και τις Πράσινες Λύσεις εν μέσω Πανδημίας, σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και της γενέτειρας της Αυστρίας. Εκεί, ως γνωστόν, οι Πράσινοι συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας προέρχεται από αυτούς.

Η συνέντευξη της Monika Vana έχει ως εξής:

– Ποιο θεωρείτε ως το πιο σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης που ακολουθεί την πανδημία;

-Πέραν των κρατικών ενισχύσεων, οι συνέπειες αυτής της κρίσης σε ατομικό επίπεδο δεν πρέπει να ξεχαστούν. Τα ραγδαία αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας πρέπει επιτέλους να αποτελέσουν την αφορμή να προχωρήσει η Επιτροπή της ΕΕ στην ευρωπαϊκή ασφάλιση ανεργίας, που ζητάμε ως Πράσινο Κόμμα από καιρό. Μόνο μια πραγματική ευρωπαϊκή κοινωνική ένωση, με Ελάχιστες Εγγυημένες Παροχές, σε όλη την Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής.

-Ποιά ήταν η στάση των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το «Corona-ομόλογο»;

-Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εγώ προσωπικά έχουμε αιτηθεί την έκδοση “Ομολόγων Corona” ύψους € 1 τρις, εναρμονισμένη με τους στόχους για το κλίμα και την Πράσινη Συμφωνία, που θα υποστήριζε τόσο το άμεσο κόστος της κρίσης του Κορωνοϊού, όσο και την αναβίωση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Δυστυχώς, η διαφωνία στο συμβούλιο εμπόδισε αυτήν την αποτελεσματική και βιώσιμη «πυροπροστασία» κατά του Κορωνοϊού. Ελπίζουμε τουλάχιστον οι όποιες άλλες ενέργειες/funds τελικά ενεργοποιηθούν, να ενσωματώσουν όσο γίνεται αυτή την κατεύθυνση.

-Πιστεύετε ότι αυτή η πανδημία μπορεί να αποτελέσει και αφορμή για μια σημαντική ανοικοδόμηση της ΕΕ;

-Η πανδημία έδειξε ότι η ΕΕ πρέπει επίσης να συνεργαστεί στενότερα στον τομέα της υγείας. Πάνω απ ‘όλα, ωστόσο, βλέπω ότι η δημοκρατία, η προστασία των δεδομένων και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό πίεση σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Ζητώ, συνεπώς, από την Επιτροπή να δημιουργήσει έναν φορέα «παρακολούθησης της δημοκρατίας εν μέσω Κορωνοϊού», η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει την ανάκληση των νόμων έκτακτης ανάγκης και την τήρηση του κράτους δικαίου για τα κράτη μέλη της. Η Ουγγαρία είναι μια τέτοιο περίπτωση.

-Πώς είναι η διάθεση στην αυστριακή κυβέρνηση;

Τα κυβερνητικά κόμματα ÖVP και Πράσινοι έχουν συνεργαστεί καλά μέχρι τώρα, ο Υπουργός Υγείας προέρχεται από τους Πράσινους. Μέχρι στιγμής, η εξάπλωση της πανδημίας στην Αυστρία ήταν εντός ορίων. Το ÖVP δέχτηκε ότι είναι απαραίτητο ένα πολύ μεγάλο πακέτο κρατικών ενισχύσεων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση ελλείμματος του προϋπολογισμού. Όσον αφορά το «Corona-ομόλογο» και το ερώτημα ποιος πρέπει να φέρει το βάρος της οικονομικής αποκατάστασης μετά την κρίση, θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να πείσουμε για τις απόψεις μας.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας