ecopress
Το υπουργείο Περιβάλλοντος συνδέει την πρόσφατη μαφιόζικη επίθεση εις βάρος αρχαιολόγου με την αυθαίρετη δόμηση στη Μύκονο και νομοθετεί  την αναστολή έκδοσης του συνόλου... Μύκονος-πολεοδομικό φαρ ουέστ: παρέμβαση ΥΠΕΝ, τι λένε μηχανικοί, αρχαιολόγοι

Το υπουργείο Περιβάλλοντος συνδέει την πρόσφατη μαφιόζικη επίθεση εις βάρος αρχαιολόγου με την αυθαίρετη δόμηση στη Μύκονο και νομοθετεί  την αναστολή έκδοσης του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές του νησίου.Τι λένε μηχανικοί και αρχαιολόγοι.

Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων λέει ότι το κράτος τιμωρεί τη νομιμότητα διότι όσοι αυθαιρετούν δεν εκδίδουν οικοδομική άδεια. Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων έχει κηρύξει αποχή των μελών του από τα καθήκοντα τους στο νησί για έναν μήνα, μπλοκάροντας την οικοδομική δραστηριότητα και ζητούν α θεσμοθετηθούν με ΚΥΑ οι όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος.

Μετάβαση στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα, μικτού κλιμακίου από επιθεωρητή Δόμησης, επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρααποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη. Δείτε εδώ στο ecopress

Δήλωση του ΥΠΕΝ

-«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της Επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος.  Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο: Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επιθέσεις εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν. Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει»,  δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος  στη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση στη Μύκονο.

Οικοδομικές άδειες από το ΥΠΕΝ

Σημειώνεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτηρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρμοδιότητα δηλαδή περιέρχεται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στην Αθήνα. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί με τρόπο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Στο επίκεντρο η μαφιόζικη επίθεση

Οι πολεοδομικές εξελίξεις στην Μύκονο διαμορφώνονται υπό το βάρος της εγκληματικής επίθεσης, που δέχθηκε ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλης Ψαρρός, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στη Μύκονο. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ενώ η είδηση του του ξυλοδαρμού του υπαλλήλου στην Μύκονο κάνει το γύρο του κόσμου.

Η διερεύνιση του περιστατικού παίρνει νέα τροπή καθώς το ΥΠΕΝ, με τη δήλωση του Κώστα Σκρέκα συνδέι τη  μαφιόζικη επίθεση εις βάρος αρχαιολόγου με την αυθαίρετη δόμηση στη Μύκονο. Το υπουργείο Πολιτισμού μετά την επίθεση εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την επίθεση και η Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε τον κ. Ψαρρό στο νοσοκομείο.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφία του θύματος,  όπου τα χτυπήματα στο πρόσωπό του είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.

Στο ρεπορτάζ της η Daily Telegraph αναφέρει πως κατασκευαστές ακινήτων στη Μύκονο κατηγορήθηκαν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, καθώς ο αρχαιολόγος φέρεται να ανακάλυψε ότι είχαν παραβιάσει τη νομοθεσία που αφορά την προστασία ιστορικών τοποθεσιών.

– «Η επίθεση ήταν επαγγελματική. Ο συνάδελφός μας δεν είχε άλλη επαφή με άτομα που θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα τέτοιο χτύπημα, πέρα από την επαγγελματική του εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομης ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν από επιχειρηματικά συμφέροντα στη Μύκονο», είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα, η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, στην Daily Telegraph.

Τι λέει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφάσισε κινητοποιήσεις μετά τη μαφιόζικη επίθεση που δέχτηκε ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλης Ψαρρός, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στη Μύκονο. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, άγνωστος άντρας, περίπου 35 ετών, μέτριου αναστήματος, είχε στήσει καρτέρι και χτύπησε τον υπάλληλο στο πρόσωπο, στο κεφάλι και το σώμα του, με αποτέλεσμα να σπάσουν η μύτη και τα πλευρά του.

Οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους για έναν μήνα και, έτσι, να προκληθούν καθυστερήσεις στην οικοδομική δραστηριότητα στο νησί. Παράλληλα, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς φάκελο με τρεις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφός τους στη Μύκονο, οι οποίες ενδέχεται να έχουν σχέση με τον ξυλοδαρμό του.

Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων ζητά παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ και προβάλλει τα ακόλουθα αιτήματα

-Να καταργηθεί το άρθρο 72, παρ. ΙΑ του ν. 5021/2023 που αφορά το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κυκλάδων.

-Το υπουργείο Πολιτισμού να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά σχετικά με ττς υποθέσεις που χειρίζεται ο αρχαιολόγος Μ. Ψαρρός προκειμένου να συσχετιστούν στη δικογραφία για την επίθεση που δέχτηκε.

-Να σταματήσουν οι πιέσεις από κυβερνητικά και πολίτικά γραφεία προς συναδέλφους τους.

– Να θεσμοθετηθούν με ΚΥΑ οι όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος.

– Στελέχωση του προσωπικού με προσλήψεις ατόμων όλων των ειδικοτήτων. Ειδικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να προσληφθεί νέο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αλλά και ένας δικηγόρος.

– Να καταργηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που περιορίζουν ης προθεσμίες του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας στις 60 ημέρες.

Μηχανικοί Κυκλάδων:«από την αδυναμία τιθάσευσης αυθαιρεσιών στην τιμωρία της νομιμότητας»

Ο  Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων (ΣΥΜΜΗΚ), αντιδρά στη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την αναστολή οικοδομικών αδειών στην εκτός σχεδίου περιοχή της Μυκόνου και σε ανακοίνωση του, με τίτλο: «από την αδυναμία τιθάσευσης αυθαιρεσιών στην τιμωρία της νομιμότητας» ζητά την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας ή τροποποίηση της  ώστε να ισχύσουν ειδικές εξαιρέσεις για αιτήσεις  νόμιμης αδειοδότησης εφόσον έχουν ήδη ξεκινήσει νόμιμες διαδικασίες μελετών και αδειοδότησης και για περιπτώσεις όπως εγκεκριμένων  όρων δόμησης, εγκρίσεων από συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ή αρχαιολογία και όσους έχουν λάβει προέγκριση οικοδομικής άδειας.

-«Οι μηχανικοί των Κυκλάδων προς μεγάλη μας έκπληξη και με αμηχανία πληροφορηθήκαμε ότι προωθείτε σχετική διάταξη που δήθεν θα αντιμετωπίσει τις αυθαίρετες κατασκευές στο νησί της Μυκόνου» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΜΜΗΚ και αναλυτικά αναφέρεται ότι:

-«Η βιαστική αυτή επικοινωνιακή ρύθμιση, επηρεασμένη από πρόσφατα γεγονότα, (που χρήζουν διαλεύκανσης), προφανώς συνταχθείσα από κάποιους που θεώρησαν ότι μπορούν να βρουν λύση από τα γραφεία τους χωρίς να υφίσταται ίχνος γνώσης της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο νησί της Μυκόνου, πολλώ μάλλον χωρίς να έρθουν σε επαφή με τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς του νησιού ιδία δε τους μηχανικούς, θεωρεί εσφαλμένα ότι η λύση στο διαχρονικό αυτό πρόβλημα των αυθαιρεσιών είναι το γενικευμένο πάγωμα των οικοδομικών αδειών δείχνοντας μια άνευ προηγούμενου τιμωρητική διάθεση και πάνω απ΄ όλα αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι εκείνος που έχει σκοπό να προβεί σε αυθαιρεσίες πολύ απλά δεν εκδιδει αδεια!!!!! .

Δηλαδή:

-αντί να αντιμετωπίζεται στοχευμένα την αυθαιρεσία, ΤΙΜΩΡΕΙ όσους προτιμούν τη νομιμότητα.

-αντί να στελεχώσει τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες που υπολειτουργούν, μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες σε θεσμικά κέντρα υπηρεσιών μακριά από την νησιωτικότητα χωρίς την παραμικρή γνώση της νησιωτικής κατάστασης.

Συγκεκριμένα στις 17.03.2023 με διαδικασία κατεπείγοντος και σε άσχετο σχέδιο νόμου κατατέθηκε τροπολογία η οποία στο άρθρο 6 προβλέπει την «αναστολή οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Μυκόνου».

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι αναθεωρήσεις των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών δίχως αλλαγή πολεοδομικών μεγεθών (κάλυψης, δόμησης και όγκου) θα εκδίδονται από την Διεύθυνση του ΥΠΕΝ στην Αθήνα !! δηλαδή από μία υπηρεσία που δεν έχει καμία γνώση για την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας

Η εν λόγω τροπολογία όπως κατατέθηκε παντελώς αδικαιολόγητα και βεβιασμένα είναι ελλιπής και άστοχη και ως εκ τούτου και προβληματική.

Γι αυτό και πρέπει ή να αποσυρθεί.

Στην αδόκητη περίπτωση που αυτή κριθεί ότι πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση θα πρέπει να τροποποιηθεί προβλέποντας ειδικές εξαιρέσεις όσον αφορά τους πολίτες – ιδιοκτήτες που έχουν σκοπό να καταθέσουν αιτήσεις για νόμιμη αδειοδότηση ή έχουν ήδη ξεκινήσει νόμιμες διαδικασίες μελετών και αδειοδότησης εδώ και μήνες και έχουν καταθέσει στις υπηρεσίες για θεώρηση όρων δόμησης, έγκριση από συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ή αρχαιολογία κλπ.

Πολλώ μάλλον για εκείνους που έχουν λάβει προέγκριση οικοδομικής αδείας!

Να σας υπενθυμίσουμε ότι η προστασία των νομοταγών πολιτών που έχουν ήδη καταθέσει μελέτες – φακέλους στις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν εγκρίσεις, εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Γιατί όχι και σε αυτό το νομοθέτημα ;

Το προαναγγελθέν εμβληματικό νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μυκόνου που έχει ξεκινήσει από 04.8.2022 και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2022 από τον Δήμο Μυκόνου, όριζε την 04.02.2023 ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των προμελετών για περαιτέρω επεξεργασία και διαβούλευση.

Καμμιά προμελέτη ΔΕΝ ανακοινώθηκε από το συμβεβλημένο γραφείο και τον Δήμο Μυκόνου και παρότι δεν μεταβλήθηκε ο ρυθμός έκδοσης οικοδομικών αδειών βρισκόμαστε μπροστά σε αναστολή έκδοσης αδειών ΜΟΝΟ στη Μύκονο.

Όλοι γνωρίζουν πως εδώ και πολλά χρόνια οι υποστελεχωμένες κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών, μακριά από τα νησιά των Κυκλάδων και το φυσικό αντικείμενο των έργων, δεν λειτουργούν. Ο νησιώτης βιώνει τιμωρία αντί για εξυπηρέτηση. Ο όγκος των εισερχομένων εγγράφων είναι πολύ μεγαλύτερος από των εξερχομένων, η ταλαιπωρία αφάνταστη ακόμη και για τα πιο απλά θέματα. Πρόκειται για κωλυσιεργία που δεν ωθεί στη νομιμότητα αλλά στην αυθαιρεσία.

Και ενώ αναμέναμε την δημιουργία έδρας της Αρχαιολογίας και του Συμβουλίου της Αρχιτεκτονικής στην Ερμούπολη Σύρου, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, (όπως σε Ρόδο και Κρήτη), πλέον με την τροπολογία αυτή καταργούνται στην ουσία και οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας.

Εξάλλου με την τροπολογία αυτή οδηγείται σε μαρασμό το εργατικό δυναμικό του κατασκευαστικού και του τουριστικού κλάδου στη Μύκονο καθώς πρόκειται για κλάδους εποχικούς και συμπληρωματικούς μεταξύ τους.

Καλούμε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ τους Βουλευτές του Νομού μας, τον Δήμο Μυκόνου και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου να επιληφθούν του θέματος πριν να είναι αργά.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αρθεί αυτή η αδικία ΑΜΕΣΑ.

Με αυτό το νομικό μόρφωμα καταπατείται η δυναμική της αυτοδιοίκησης, καταστρατηγείται η έννοια της νησιωτικότητας και θίγεται ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ο μόνιμος κάτοικος του νησιού και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην περιουσία του , ενώ ορίζεται ως αρμόδιος ένας απομακρυσμένος μηχανισμός που είναι κατεξοχήν υπεύθυνος της δημιουργίας των προβλημάτων.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΤΙΜΩΡΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Πιο απομονωμένοι από ποτέ,

Οι Σύλλογοι Μηχανικών Ν. Κυκλάδων»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας