Νέα ΚΥΑ για ενεργειακούς ελέγχους και μητρώο ενεργειακών ελεγκτών
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΧρήμα 15 Μαΐου 2023 Αργύρης
Με νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα συστήματα αναγνώρισης προσόντων και πιστοποίησης Ενεργειακών Ελεγκτών, το Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και η διαδικασίας εγγραφής σε αυτό, το Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων, οι προδιαγραφές του ενεργειακού ελέγχου και καταργείται η αντίστοιχη απόφαση που ισχύει από το 2018.
Υπόχρεες για τη διενέργεια ενεργειακού ελέγχου τουλάχιστον μια φορά ανά τετραετία είναι οι επιχειρήσεις που δεν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Για αυτές τις επιχειρήσεις οι τακτικοί ενεργειακοί έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο, με το άρθρο 10 του ν.4342/2015, που προβλέπει ενεργειακούς ελέγχους για τρεις κατηγορίες, ως εξής:
α) Κατηγορία Α’: κτίρια κατοικιών, κτίρια γραφείων έως και δύο χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (2.000 τ.μ.), εμπορικά καταστήματα έως και δύο χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (2.000 τ.μ.) και επαγγελματικά εργαστήρια.
β) Κατηγορία Β’: κτίρια γραφείων άνω των δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (2.000 τ.μ.), εμπορικά κτίρια άνω των δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (2.000 τ.μ.), λοιπά κτίρια που στεγάζουν χρήσεις του τριτογενούς τομέα (όπως σχολικά κτίρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία), βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που δεν υπερβαίνει τα χίλια κιλοβάτ (1.000 kW), καθώς και μεταφορικά μέσα.
γ) Κατηγορία Γ’: βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των χιλίων κιλοβάτ (1.000 kW).
Με τους ενεργειακούς ελέγχους προτείνονται παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η νέα υπουργική απόφαση
Η νέα υπουργική απόφαση, που υπογράφει ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, με τίτλο: «Συστήματα αναγνώρισης προσόντων και πιστοποίησης Ενεργειακών Ελεγκτών. Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων» και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τεύχος Β, Αρ. Φύλλου 3187 της 15 Μαΐου 2023) προβλέπει τα ακόλουθα:
Άρθρο 1 Σκοπός
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός:
α) του καθεστώτος επαγγελματικών προσόντων των Ενεργειακών Ελεγκτών,
β) του περιεχομένου του Μητρώου Ενεργειακών Ελεγκτών και της διαδικασίας εγγραφής σε αυτό,
γ) της διαδικασίας τήρησης του Μητρώου Ενεργειακών Ελεγκτών και του ελέγχου των Ενεργειακών Ελεγκτών,
δ) των προδιαγραφών του ενεργειακού ελέγχου,
ε) του περιεχομένου των εκθέσεων αποτελεσμάτων ενεργειακών ελέγχων,
στ) του περιεχομένου του Αρχείου Ενεργειακών Ελέγχων, της διαδικασίας υποβολής των εκθέσεων αποτελεσμάτων των ενεργειακών ελέγχων στο Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων, και θέματα σχετικά με την αξιολόγηση των εκθέσεων αποτελεσμάτων των ενεργειακών ελέγχων, και
ζ) κάθε άλλου θέματος σχετικού με τα ανωτέρω.
Άρθρο 2 Ορισμοί
Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «Ενεργειακός Έλεγχος»: σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 3 του ν. 4342/2015. Όπου στην παρούσα απόφαση γίνεται αναφορά στον όρο αυτό, νοείται ενεργειακός έλεγχος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4342/2015 και της παρούσας απόφασης.
β) «Ενεργειακός Ελεγκτής»: το φυσικό πρόσωπο που διενεργεί ενεργειακούς ελέγχους και είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών.
γ) «Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου»: η καταγραφή του αντικειμένου και της διαδικασίας του ενεργειακού ελέγχου και η σύνταξη προτάσεων για μέτρα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας.
δ) «Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων»: το πληροφοριακό σύστημα που αναφέρεται στην παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015.
ε) «Τελικός Χρήστης»: σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 3 του ν. 4342/2015. Ο τελικός χρήστης είναι ο υποκείμενος σε ενεργειακό έλεγχο.
στ) «Υπόχρεες Επιχειρήσεις»: οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρ. 10 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015. Ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης ως Υπόχρεη Επιχείρηση γίνεται ετησίως.
ζ) «Συνολική Κατανάλωση Ενέργειας»: η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται από τον τελικό χρήστη (σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, θερμική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ.λπ.) σε μία περίοδο μέτρησης.
η) «Έκταση Ενεργειακού Ελέγχου»: το ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας που καλύπτει ο ενεργειακός έλεγχος.
θ) «Περίοδος βάσης»: η χρονική περίοδος για την οποία συγκεντρώνονται στοιχεία καταναλώσεων ενέργειας και αναπτύσσεται η ενεργειακή γραμμή βάσης.
ι) «Ενεργειακή γραμμή βάσης»: η ενεργειακή κατανάλωση της περιόδου βάσης ως συνάρτηση τιμών ανεξαρτήτως παραμέτρων.
ια) «Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)»: σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 2 του ν. 4122/2013.
ιβ) «Ενεργειακός Επιθεωρητής»: σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 2 του ν. 4122/2013.
ιγ) «Στοιχεία Κατανάλωσης Ενέργειας»: Οι εγκαταστάσεις και τα μέσα κατανάλωσης ενέργειας του τελικού χρήστη.
Άρθρο 3 Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών
1.Καταρτίζεται Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 4342/2015, υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, στο οποίο εγγράφονται με αύξοντα Αριθμό Μητρώου οι Ενεργειακοί Ελεγκτές με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους (ΑΦΜ, Ημερομηνία Εγγραφής, Τάξη Ενεργειακού Ελεγκτή, Στοιχεία Επικοινωνίας).
2.Η ιδιότητα του Ενεργειακού Ελεγκτή αποκτάται με την εγγραφή του στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών.
3.Το Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών περιλαμβάνει δύο μερίδες: τη Μερίδα Φυσικών Προσώπων και τη Μερίδα Νομικών Προσώπων.
4.Στη Μερίδα Φυσικών Προσώπων του Μητρώου Ενεργειακών Ελεγκτών εγγράφονται φυσικά πρόσωπα που πληρούν τα προσόντα των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015 και του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης.
5.Στη Μερίδα Νομικών Προσώπων του Μητρώου Ενεργειακών Ελεγκτών εγγράφονται τα νομικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015.
6.Στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών διακρίνονται τρεις (3) τάξεις Ενεργειακών Ελεγκτών, όπως προβλέπονται στη παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015.
7.Η τάξη του νομικού προσώπου καθορίζεται από την ανώτερη τάξη Ενεργειακού Ελεγκτή που έχει στο δυναμικό του. Στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών εγγράφονται μόνο τα νομικά πρόσωπα που έχουν ορίσει ρητά στο καταστατικό τους τη συγκεκριμένη δραστηριότητα των Ενεργειακών Ελέγχων.
8.Σε περίπτωση μεταβολής των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων φυσικού ή νομικού προσώπου, εγγεγραμμένου στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών, αυτό υποχρεούται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών να δηλώσει τη μεταβολή στα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 2690/1999. Η μη δήλωση της μεταβολής των δηλωθέντων στοιχείων, δύναται να επισύρει κυρώσεις κατά τις οικείες διατάξεις.
9.Οι Ενεργειακοί Ελεγκτές διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο σε περίπτωση θανάτου, ή συνταξιοδοτήσεως ή οικειοθελούς αποχωρήσεως ή απόκτησης της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ή επιβολής ποινής της οριστικής διαγραφής κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 14 του ν. 4342/2015.
10.Για την αποτελεσματικότερη τήρηση, λειτουργία και διαχείριση του Μητρώου Ενεργειακών Ελεγκτών και ειδικότερα για τον έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που τηρούνται σε αυτό, τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύνανται να συλλέγουν, χρησιμοποιούν πληροφορίες και δεδομένα μέσω διασύνδεσης με άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές δημοσίων υπηρεσιών ή/και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ή/και ασφαλιστικών φορέων.
11.Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναρτώνται ενημερωμένοι κατάλογοι Ενεργειακών Ελεγκτών και νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών με τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:
– Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία και Αριθμός Μητρώου,
– Στοιχεία Επικοινωνίας,
– Τάξη Ενεργειακού Ελεγκτή.
Άρθρο 4 Προσόντα Ενεργειακών Ελεγκτών
1.Οι Ενεργειακοί Έλεγχοι διενεργούνται από τους Ενεργειακούς Ελεγκτές, οι οποίοι εντάσσονται στις αντίστοιχες τάξεις Α’, Β’, Γ’, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015, και στην παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4342/2015.
2.Σχετικά με την αναγνώριση της επαγγελματικής εμπειρίας των μηχανικών για την κατάταξή τους στις τάξεις Β’ και Γ’, θεσπίζεται ισοδύναμο καθεστώς επαγγελματικών προσόντων μέσω συστήματος συλλογής βαθμών. Οι βαθμοί δύναται να συλλεχθούν σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.
Περιγραφή βαθμών | Βαθμοί | Μέγιστο όριο βαθμών |
Αποδεδειγμένη εμπειρία σε ενεργειακές επιθεωρήσεις σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ6/Β/11038/8.7.1999 (Β’ 1526) κοινή υπουργική απόφαση. | 1 ανά έκθεση | 6 |
Αποδεδειγμένη εμπειρία σε ενεργειακούς ελέγχους σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 16247 | 1 ανά ενεργειακό έλεγχο | 6 |
Μελετητικό πτυχίο Β’ Τάξης για την κατηγορία μελετών 9, 14, 15, 18. | 1 | |
Μελετητικό πτυχίο Γ’ Τάξης για την κατηγορία μελετών 9, 14, 15, 18. | 2 | |
Επιτυχής ολοκλήρωση των κατωτέρω προγραμμάτων πιστοποίησης / εκπαίδευσης: Association of Energy Engineers – certified energy auditor (CEA) Association of Energy Engineers – certified energy manager (CEM) Greek- German Chamber of Commerce and Industry – European Energy Manager (EuREM) ASHRAE – Building Energy Assessment Professional Certification (BEAP) | 3 ανά πρόγραμμα | 3 |
IRCA Certified Course – Energy Management Systems Auditor / Lead Auditor Training Course Energy Institute – Advanced Energy Manager (AEM) Energy Institute – Chartered Energy Manager | ||
Επιτυχής ολοκλήρωση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενεργειακών ελεγκτών ή ενεργειακών διαχειριστών που διεξάγονται από διαπιστευμένους από τον ΕΣΥΔ προς τούτο φορείς, σύμφωνα με το σχήμα πιστοποίησης φορέων εκπαίδευσης Ενεργειακών Ελεγκτών που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. | 2 ανά πρόγραμμα | 2 |
Αποδεδειγμένη εμπειρία σε σχεδιασμό και εφαρμογή ή πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης | 2 ανά
Πιστοποιητικό Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης |
6 |
Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης σε κτίρια του τριτογενούς τομέα με συνολικά αθροιζόμενη επιφάνεια μεγαλύτερη των 3000 τ.μ. και κατ’ ελάχιστον εμβαδόν προσμετρούμενου πιστοποιητικού 300 τ.μ. | 1,5 | 1,5 |
Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης σε κτίρια με συνολικά αθροιζόμενη επιφάνεια μεγαλύτερη των 2000 τ.μ. | 1 | 1 |
Διενέργεια Ενεργειακού Ελέγχου κατηγορίας Α’ (στην ελληνική επικράτεια) | 1 ανά Ενεργειακό Έλεγχο | 3 |
Διενέργεια Ενεργειακού Ελέγχου κατηγορίας Β’ (στην ελληνική επικράτεια) | 1,5 ανά Ενεργειακό Έλεγχο | 6 |
Συμμετοχή ως εκπαιδευόμενος σε Ενεργειακό Έλεγχο κατηγορίας Β’ (στην ελληνική επικράτεια) | 0,5 ανά Ενεργειακό Έλεγχο | 2 |
Συμμετοχή ως εκπαιδευόμενος σε Ενεργειακό Έλεγχο κατηγορίας Γ’ (στην ελληνική επικράτεια) | 0,5 ανά Ενεργειακό Έλεγχο | 3 |
3.Για την ένταξη στην Τάξη Ενεργειακών Ελεγκτών Β’ απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 4 βαθμοί.
4.Για την ένταξη στην Τάξη Ενεργειακών Ελεγκτών Γ’, απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 6 βαθμοί.
5.Τα ανωτέρω επαγγελματικά προσόντα δύνανται να αναθεωρούνται κατόπιν εισήγησης από τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Νοτίου και Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
6.Τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας ή βεβαιώσεις έργου ή άλλα βεβαιωτικά έγγραφα για τη συλλογή των βαθμών της παρ. 2 του παρόντος άρθρου ελέγχονται από τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Νοτίου και Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
7.Για τους διενεργούντες τους ενεργειακούς ελέγχους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκειμένου να ασκήσουν την εν λόγω επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αρμόδιο όργανο για την πιστοποίηση της άσκησης της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας είναι το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 38/2010.
Άρθρο 5 Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών
1.Για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Ελεγκτή ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 3 του ν. 3919/2011 (Α’ 32), ήτοι:
α) Υποβολή Αναγγελίας έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του Ενεργειακού Ελεγκτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3919/2011, προς τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Νοτίου και Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ένταξη στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και η κατάταξη των Ενεργειακών Ελεγκτών στις αντίστοιχες τάξεις γίνεται μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους, και, προκειμένου για τις Τάξεις Ενεργειακών Ελεγκτών Β’ και Γ’, ανάλογα με τους συλλεχθέντες βαθμούς, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας απόφασης. Η Αναγγελία πραγματοποιείται από τον ενδιαφερόμενο και με την υποβολή της αποδίδεται στον αιτούντα Βεβαίωση Υποβολής Αναγγελίας.
Η Αναγγελία υποβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Ενεργειακών Ελεγκτών, συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
αα) για την Τάξη Ενεργειακού Ελεγκτή Α’:
-i). Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
-ϊϊ).Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με ψηφιακή υπογραφή ή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από Δημόσια Αρχή, με την οποία ο υποψήφιος δηλώνει ότι δεν συντρέχουν νομικά ή άλλα κωλύματα ή ασυμβίβαστα σύμφωνα με την παρ. 17 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015 ότι αποδέχεται το δικαίωμα για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών με τους Ενεργειακούς Ελέγχους στους οποίους θα προβεί, με την επιφύλαξη προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών, καθώς και ότι είναι αληθή όλα τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτησή του.
iii). Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου από ελληνικές σχολές ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ) ή σε περίπτωση σπουδών σε σχολές της αλλοδαπής, ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο αναγνωρισμένο σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές αρκεί να δηλώσουν στην Αναγγελία τους, τον Αριθμό Μητρώου Ενεργειακού Επιθεωρητή με τον οποίο είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά i) και ii). ββ) για τις Τάξεις Ενεργειακού Ελεγκτή Β’ και Γ’:
Τα δικαιολογητικά του παραπάνω εδαφίου αα) και τα δικαιολογητικά με τα οποία, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, συλλέγονται οι απαιτούμενοι βαθμοί για ένταξη στις Τάξεις Β’ και Γ’, ήτοι:
i). Αντίγραφο μελετητικού πτυχίου Β’ ή Γ’ τάξης για κατηγορία μελετών 9, 14, 15, 18.
ii). Αντίγραφο βεβαίωσης προγραμμάτων πιστοποίησης / εκπαίδευσης των αναφερομένων στον πίνακα του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης. Ειδικότερα, η βεβαίωση εκπαίδευσης των υποψήφιων από διαπιστευμένους προς τούτο φορείς θα πρέπει να αναφέρει μεταξύ άλλων την ημερομηνία διεξαγωγής της εκπαίδευσης, τους τίτλους και τις ώρες των εκπαιδευτικών ενοτήτων. Η μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης δύναται να επιφέρει την απόρριψη της εν λόγω βεβαίωσης και τον μη υπολογισμό της στην προσμέτρηση των βαθμών της εμπειρίας του υποψηφίου από τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Νοτίου και Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
iii). Βεβαίωση καλής εκτέλεσης έργου για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ή πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή την αρμόδια Υπηρεσία του Τελικού Χρήστη στην οποία εφαρμόστηκε το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης και συμμετείχε ο υποψήφιος ενεργειακός ελεγκτής, καθώς και το πιστοποιητικό για το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης του Τελικού Χρήστη.
iv). Βεβαίωση καλής εκτέλεσης έργου σε ενεργειακές επιθεωρήσεις σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ6/Β/11038/1999 κοινή υπουργική απόφαση από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή την αρμόδια Υπηρεσία του Τελικού Χρήστη, καθώς και έκθεση εκτενούς ενεργειακής επιθεώρησης, όπως περιγράφεται στην παρ. 10.4 του κεφαλαίου 10 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Σημειώνεται ότι ο όρος «Ενεργειακή Επιθεώρηση» της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης αντιστοιχεί στον όρο «Ενεργειακός Έλεγχος» της παρούσας απόφασης.
v). Βεβαίωση καλής εκτέλεσης έργου σε ενεργειακούς ελέγχους σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 16247 από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή την αρμόδια Υπηρεσία του Τελικού Χρήστη, καθώς και έκθεση ενεργειακού ελέγχου, όπως ορίζεται στο εν λόγω πρότυπο.
vi). Βεβαίωση καλής εκτέλεσης έργου σε Ενεργειακούς Ελέγχους κατηγορίας Α’ ή Β’ από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή την αρμόδια Υπηρεσία του Τελικού Χρήστη, στην οποία αναφέρεται ο αύξων αριθμός (α/α) της υποβληθείσας Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου στο Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων.
vii). Βεβαίωση συμμετοχής ως εκπαιδευόμενος σε ενεργειακούς ελέγχους κατηγορίας Β’ ή Γ’ από τον νόμιμο εκπρόσωπο ή την αρμόδια Υπηρεσία του Τελικού Χρήστη, στην οποία αναφέρεται ο αύξων αριθμός (α/α) της υποβληθείσας Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου στο Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων.
β) Τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Νοτίου και Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη λήψη όλων των παραπάνω δικαιολογητικών, προβαίνουν στις προβλεπόμενες διαδικασίες και ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση συνδρομής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Ελεγκτή στην αντίστοιχη τάξη.
γ) Η προαναφερόμενη διαδικασία ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία λήψης της Αναγγελίας και της υποβολής όλων των προβλεπόμενων παραπάνω νόμιμων δικαιολογητικών.
δ) Στην περίπτωση που από τα υποβληθέντα στοιχεία προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών, τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Νοτίου και Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνουν εγγράφως
τον ενδιαφερόμενο, εντός τριμήνου από την ημερομηνία Αναγγελίας, γνωστοποιώντας τους λόγους για τους οποίους δεν δύναται να ασκήσει τη δραστηριότητα Ενεργειακού Ελεγκτή. Άλλως, μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών ο ενδιαφερόμενος ασκεί τη δραστηριότητα Ενεργειακού Ελεγκτή, χωρίς να απαιτείται άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο.
2.Για την εγγραφή νομικών προσώπων στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών, απαιτείται η υποβολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Ενεργειακών Ελεγκτών των παρακάτω δικαιολογητικών:
α) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 των Ενεργειακών Ελεγκτών, με ψηφιακή υπογραφή ή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από Δημόσια Αρχή, που βεβαιώνουν τη σχέση τους με το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο για τη διεξαγωγή Ενεργειακών Ελέγχων και δηλώνουν τον αριθμό Μητρώου Ενεργειακού Ελεγκτή.
β) Αντίγραφο του καταστατικού του νομικού προσώπου με τα προβλεπόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.
γ) Αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας, όπως έχουν κατατεθεί στην ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην περίπτωση που υπάρχουν υπάλληλοι Ενεργειακοί Ελεγκτές.
Άρθρο 6 Διενέργεια του Ενεργειακού Ελέγχου
α) Για τη διενέργεια του Ενεργειακού Ελέγχου:
i) Οι Ενεργειακοί Έλεγχοι κατηγορίας Α’ διενεργούνται από έναν τουλάχιστον εξωτερικό Ενεργειακό Ελεγκτή οποιασδήποτε τάξης.
ii) Οι Ενεργειακοί Έλεγχοι κατηγορίας Β’ διενεργούνται από δύο τουλάχιστον Ενεργειακούς Ελεγκτές τάξης Β’ ή/και Γ’.
iii) Οι Ενεργειακοί Έλεγχοι κατηγορίας Γ’ διενεργούνται από δύο τουλάχιστον Ενεργειακούς Ελεγκτές τάξης Γ’.
iv) Στους Ενεργειακούς Ελέγχους κατηγορίας Β’ και Γ’ δύναται να συμμετέχουν ως εκπαιδευόμενοι (χωρίς υπογραφή) έως δύο Ενεργειακοί Ελεγκτές κατώτερης τάξης της απαιτούμενης για την αντίστοιχη κατηγορία για λόγους απόκτησης εμπειρίας, στο πλαίσιο συλλογής βαθμών της παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης.
v) Ενεργειακοί Έλεγχοι κατηγορίας Β’ ή Γ’ δύνανται να διενεργούνται και από εσωτερικούς Ενεργειακούς Ελεγκτές μόνο σε συνεργασία με έναν τουλάχιστον ανεξάρτητο εξωτερικό Ενεργειακό Ελεγκτή. Στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Ενεργειακού Ελέγχου αποτελεί η μη άμεση εμπλοκή τους με τα Στοιχεία Κατανάλωσης που εξετάζονται στον Ενεργειακό Έλεγχο.
β) Ο Ενεργειακός Έλεγχος διενεργείται σε ένα ή περισσότερα Στοιχεία Κατανάλωσης Ενέργειας του Τελικού Χρήστη, ιδιόκτητα και μη.
γ) Ειδικά για τις Υπόχρεες Επιχειρήσεις ο Ενεργειακός Έλεγχος καλύπτει τουλάχιστον το ενενήντα τοις εκατό (90%) της Συνολικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή, η Υπόχρεη Επιχείρηση υποδεικνύει, ως αντικείμενο του Ενεργειακού Ελέγχου το σύνολο των Στοιχείων Κατανάλωσης Ενέργειας που χρησιμοποιεί εκτός των πλωτών μέσων, των μέσων σταθερής τροχιάς και των εναέριων μέσων μεταφοράς, τα οποία δεν υπόκεινται σε Ενεργειακό Έλεγχο.
δ) Για να καταστεί δυνατή η εστίαση στις κύριες χρήσεις ενέργειας κατά τον Ενεργειακό Έλεγχο, πρώτα ορίζεται η ενεργειακή γραμμή βάσης. Η περίοδος βάσης για τη δημιουργία της ενεργειακής γραμμής βάσης περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες και εντός των τελευταίων δύο (2) ετών (ή δύο (2) συνεχόμενων περιόδων λειτουργίας σε περίπτωση εποχιακής λειτουργίας) πριν από την εκτέλεση του ενεργειακού ελέγχου και είναι κοινή για όλες τις πηγές ενέργειας. Εάν τμήματα δεδομένων της περιόδου αναφοράς ελλείπουν, δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης αυτών με χρήση επιμέρους μετρητικών οργάνων ή/και τεκμηριωμένων υπολογισμών για την συμπλήρωση των κενών. Για τον υπολογισμό των ενεργειακών καταναλώσεων στον τομέα των μεταφορών και για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης (π.χ. αναλισκόμενες ποσότητες σε λίτρα), μπορεί να γίνονται λογικές εκτιμήσεις στη βάση επαληθεύσιμων δεδομένων (π.χ. έξοδα).
ε) Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να είναι επαληθεύσιμα. Ενδεικτικά δύναται να προέρχονται από τιμολόγια και λοιπά παραστατικά έγγραφα, μετρήσεις οργάνων/μετρητών, καθώς και κατανομές φορτίων όπως παρέχονται από τους προμηθευτές ενέργειας. Εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα επαληθεύσιμα στοιχεία, μπορεί να γίνονται λογικές εκτιμήσεις στη βάση άλλων – κατά το δυνατόν επαληθεύσιμων – δεδομένων. Στις περιπτώσεις αυτές οι Ενεργειακοί Ελεγκτές παρουσιάζουν τεκμηριωμένα τις εκτιμήσεις τους που θα βασίζονται σε επιτόπιες μετρήσεις.
στ) Οι Υπόχρεες Επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύστημα ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015, το οποίο δεν καλύπτει το ενενήντα τοις εκατό (90%) της Συνολικής Κατανάλωσης Ενέργειας, επιβάλλεται να εκτελέσουν Ενεργειακό Έλεγχο για το υπολειπόμενο ποσοστό ή να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής του συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, έως ότου καλυφθεί το προβλεπόμενο όριο.
ζ) Για τις Υπόχρεες Επιχειρήσεις οι Ενεργειακοί Ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα ομαδοποίησης παρόμοιων Στοιχείων Κατανάλωσης Ενέργειας προς έλεγχο μετά από επαρκή αιτιολόγηση και τεκμηρίωση στην Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου. Ενδεικτικά κριτήρια για την ομαδοποίηση παρόμοιων Στοιχείων Κατανάλωσης Ενέργειας είναι:
– το μέγεθος
– αποκλίσεις στις βάρδιες και στις εργασιακές διεργασίες
– πολυπλοκότητα των διεργασιών που εκτελούνται
– γεωγραφική κατανομή
– αποτελέσματα προηγουμένων Ενεργειακών Ελέγχων.
– το είδος δραστηριοτήτων ή ιεραρχίες (κτίρια διοίκησης, υποκαταστήματα, κ.λπ.)
– η ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας
– το μέγεθος και ο αριθμός εργαζομένων
– το έτος κατασκευής.
Στις επιχειρήσεις με μια ή περισσότερες ομάδες παρόμοιων Στοιχείων Κατανάλωσης Ενέργειας, ο Ενεργειακός Έλεγχος θεωρείται ότι είναι αναλογικός και αντιπροσωπευτικός εάν εκτελείται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα για κάθε ομάδα. Στην περίπτωση αυτή οι Ενεργειακοί Έλεγχοι διεξάγονται σε ένα δείγμα Στοιχείων Κατανάλωσης Ενέργειας κάθε ομάδας, ισοδύναμο με την τετραγωνική ρίζα του αθροίσματος όλων των Στοιχείων Κατανάλωσης Ενέργειας της ομάδας, στρογγυλοποιημένο στον υψηλότερο ακέραιο αριθμό. Τα ευρήματα και συμπεράσματα στα Στοιχεία Κατανάλωσης Ενέργειας του Ενεργειακού Ελέγχου του δείγματος κάθε ομάδας εφαρμόζονται και στα υπόλοιπα Στοιχεία Κατανάλωσης Ενέργειας της ομάδας.
Στην περίπτωση των επαναλαμβανόμενων Ενεργειακών Ελέγχων, προτιμώνται τα Στοιχεία Κατανάλωσης Ενέργειας που δεν έχουν αξιολογηθεί σε προηγούμενο έλεγχο, καθώς και Στοιχείων Κατανάλωσης Ενέργειας που έχουν υποστεί τροποποίηση, ανακαίνιση ή αλλαγή χρήσης.
η) Οι Ενεργειακοί Έλεγχοι αφορούν στα Στοιχεία Κατανάλωσης Ενέργειας που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
θ) Στην περίπτωση που ο Τελικός Χρήστης κάνει χρήση τμήματος ακινήτου (π.χ. όροφο κτιρίου), κατά τον Ενεργειακό Έλεγχο λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις ενέργειας αυτού του τμήματος, ανεξαρτήτως αν η ενέργεια παρέχεται κεντρικά ή όχι. Σε περίπτωση κεντρικών συστημάτων παροχής ενέργειας, οι Ενεργειακοί Ελεγκτές με χρήση κατάλληλων υπολογισμών καθορίζουν το ποσοστό της καταναλισκόμενης ενέργειας του συγκεκριμένου τμήματος του ακινήτου.
Άρθρο 7 Κανόνες δεοντολογίας – Όροι και προϋποθέσεις
Οι Ενεργειακοί Ελεγκτές κατά τη διενέργεια των καθηκόντων τους υποχρεούνται:
α) Να συμμορφώνονται με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
β) Να εφαρμόζουν πιστά τα πρότυπα, τις μεθοδολογίες και τις διαδικασίες των Ενεργειακών Ελέγχων.
γ) Να τηρούν την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που συλλέγουν κατά τη διενέργεια του Ενεργειακού Ελέγχου και οι οποίες αφορούν προσωπικά δεδομένα ή είναι εμπορικά ευαίσθητες.
δ) Να εκτελούν την εργασία τους με κάθε επιμέλεια, προσοχή και ακρίβεια και να εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
ε) Να χρησιμοποιούν αξιόπιστα όργανα μέτρησης, να εκτελούν μετρήσεις και να προβαίνουν σε εκτιμήσεις και υπολογισμούς με κάθε δυνατή ακρίβεια.
στ) Να υπολογίζουν με κάθε δυνατή ακρίβεια την εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει από την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων και το αντίστοιχο οικονομικό κόστος για την εφαρμογή τους.
ζ) Να συντάσσουν έκθεση αποτελεσμάτων, να τηρούν αρχείο εκθέσεων και μετρήσεων των Ενεργειακών Ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει και να υποβάλλουν την έκθεση στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων εντός των χρονικών προθεσμιών που ορίζει το άρθρο 8 της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 8 Υποβολή του Ενεργειακού Ελέγχου
1.Κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των διενεργούντων τον έλεγχο Ενεργειακών Ελεγκτών, έναν εξ αυτών έχει την ευθύνη της υποβολής στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων, της Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου και της συμπλήρωσης όλων των απαιτούμενων σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου πληροφοριών, όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης.
2.Οι Τελικοί Χρήστες που δεν είναι Υπόχρεες Επιχειρήσεις υποβάλλουν στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων μία ή περισσότερες Εκθέσεις Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου και τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης. Δύνανται να τροποποιούν μία (1) φορά εντός του έτους υποβολής τους την υποβληθείσα Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακών Ελέγχων και τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης, όλως εξαιρετικώς μετά από αίτημα του Ενεργειακού Ελεγκτή, συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του νόμιμου εκπροσώπου του Τελικού Χρήστη ή του αρμοδίως εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου με ψηφιακή υπογραφή ή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από Δημόσια Αρχή, με την οποία δηλώνει ότι συμφωνεί και έχει λάβει γνώση της τροποποίησης των αρχικά υποβληθέντων στοιχείων και ότι τα υποβαλλόμενα είναι αληθή, στο οποίο διατυπώνονται σαφώς και τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι της τροποποίησης, καθώς και τα τροποποιούμενα στοιχεία. Αρμόδια να αποφανθούν σχετικώς και να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το εν λόγω αίτημα είναι τα Τμήματα Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών.
3.Οι Υπόχρεες Επιχειρήσεις:
3.1 α) Διενεργούν Ενεργειακό Έλεγχο και υποβάλλουν στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων τη σχετική (1) Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου (και τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης), ή/και β) υποβάλλουν στο εν λόγω Αρχείο στοιχεία εφαρμογής συστήματος ενεργειακής διαχείρισης:
i) εντός του έτους χαρακτηρισμού τους, εφόσον δεν έχουν διενεργήσει στο παρελθόν Ενεργειακό Έλεγχο και
ii) κατ’ ανώτατο κάθε τέσσερα (4) έτη από το έτος διενέργειας του προηγούμενου Ενεργειακού Ελέγχου ή στο αμέσως επόμενο έτος χαρακτηρισμού τους και εφόσον κατά το 4ο έτος από το έτος διενέργειας του προηγούμενου Ενεργειακού Ελέγχου δεν χαρακτηρίζεται ως Υπόχρεη Επιχείρηση.
3.2 Δύνανται να τροποποιούν μία (1) φορά εντός του έτους υποβολής τους την υποβληθείσα Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακών Ελέγχων και τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης, όλως εξαιρετικώς μετά από αίτημα του Ενεργειακού Ελεγκτή, συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του νόμιμου εκπροσώπου της Υπόχρεης Επιχείρησης ή του αρμοδίως εξουσιοδοτημένου από αυτή προσώπου με ψηφιακή υπογραφή ή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από Δημόσια Αρχή, με την οποία δηλώνει ότι συμφωνεί και έχει λάβει γνώση της τροποποίησης των αρχικά υποβληθέντων στοιχείων και ότι τα υποβαλλόμενα είναι αληθή, στο οποίο διατυπώνονται σαφώς και τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι της τροποποίησης, καθώς και τα τροποποιούμενα στοιχεία. Αρμόδια να αποφανθούν σχετικώς και να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το εν λόγω αίτημα είναι τα Τμήματα Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών. Η τροποποίηση των ανωτέρω στοιχείων πέραν των όσων δηλώνονται στο αίτημα τροποποίησης, συνιστά παράβαση για την οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις της παρ. 5 του άρθρου 14 του ν. 4342/2015. Για την έγκριση του αιτήματος τροποποίησης όπως περιγράφεται ανωτέρω, τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών δύνανται να ζητήσουν την προσκόμιση περισσότερων στοιχείων όταν, βάσει του αιτήματος, δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η ανάγκη τροποποίησης των αρχικά υποβληθέντων στοιχείων.
3.3 Υποβάλλουν τα στοιχεία εφαρμογής συστήματος ενεργειακής διαχείρισης στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων, μία (1) φορά για κάθε έτος. Ο νόμιμος εκπρόσωπος υποβάλλει στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων, κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
α) τα εν ισχύ πιστοποιητικά του συστήματος ενεργειακής διαχείρισης,
β) τις εκθέσεις του ενεργειακού ελέγχου που περιλαμβάνεται στο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης, με την οποία τεκμηριώνεται ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ελάχιστα κριτήρια που ορίζονται στο Παράρτημα VI του ν. 4342/2015, και
γ) τις πληροφορίες των πεδίων ζ-η της παρ. 2 του άρθρου 9 της παρούσας απόφασης.
3.4 Δύνανται να τροποποιούν μία (1) φορά εντός του έτους υποβολής τους τα στοιχεία εφαρμογής συστήματος ενεργειακής διαχείρισης μετά από ψηφιακώς υπογεγραμμένο αίτημα του νόμιμου εκπροσώπου ή του αρμοδίως εξουσιοδοτημένου από αυτή προσώπου, στο οποίο διατυπώνονται σαφώς και τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι της τροποποίησης, καθώς και τα τροποποιούμενα στοιχεία. Η τροποποίηση των προαναφερθέντων στοιχείων είναι δυνατή μόνο εφόσον το σχετικό αίτημα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του νόμιμου εκπροσώπου της Υπόχρεης Επιχείρησης ή του αρμοδίως εξουσιοδοτημένου από αυτή προσώπου με ψηφιακή υπογραφή ή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από Δημόσια Αρχή, με την οποία δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα είναι αληθή. Για την έγκριση του αιτήματος τροποποίησης όπως περιγράφεται ανωτέρω, τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών δύνανται να ζητήσουν την προσκόμιση περισσότερων στοιχείων όταν, βάσει του αιτήματος, δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η ανάγκη τροποποίησης των αρχικά υποβληθέντων στοιχείων.
4.Ειδικά οι Υπόχρεες Επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί εντός του έτους 2018, καταχωρίζουν στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου ή/και στοιχεία εφαρμογής συστήματος ενεργειακής διαχείρισης έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019.
Άρθρο 9 Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων
1.Το Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων εξυπηρετεί πολλαπλές ανάγκες που απορρέουν από τους Ενεργειακούς Ελέγχους. Παρέχει με έναν ολοκληρωμένο τρόπο όλες τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τον ελεγχόμενο Τελικό Χρήστη και επιτρέπει τις συγκρίσεις και την περαιτέρω ανάλυση των πολλαπλών δεδομένων. Επιπλέον, περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους Ενεργειακούς Ελέγχους, όπως τις εκθέσεις, τη διάρκειά τους, πιστοποιητικά συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας κ.λπ. και χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την παρακολούθηση της διενέργειας και της ποιότητάς των Ενεργειακών Ελέγχων, καθώς και του δυναμικού για εξοικονόμηση ενέργειας.
2.Το Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων περιλαμβάνει την Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου, η οποία φέρει τις ψηφιακές υπογραφές των διενεργούντων τον έλεγχο Ενεργειακών Ελεγκτών, τα εν ισχύ πιστοποιητικά του συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και τις αντίστοιχες εκθέσεις του ενεργειακού ελέγχου που περιλαμβάνεται στο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης, ψηφιακώς υπογεγραμμένες από τους συντάξαντες αυτών,
Το Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων περιλαμβάνει, επίσης, τις εξής πληροφορίες:
α) Τους αριθμούς μητρώου και τα ονόματα των Ενεργειακών Ελεγκτών που διενεργούν τους Ενεργειακούς Ελέγχους, καθώς και όσων συμμετέχουν σε αυτούς ως εκπαιδευόμενοι.
β) Τον αύξοντα αριθμό (α/α) του Ενεργειακού Ελέγχου.
γ) Το ΑΦΜ του ελεγχόμενου Τελικού Χρήστη.
δ) Την ημερομηνία υποβολής του Ενεργειακού Ελέγχου.
ε) Πληροφορίες για την ύπαρξη εσωτερικού εμπειρογνώμονα.
ζ) Τη συνολική επιφάνεια και τον όγκο των εγκαταστάσεων / κτιρίων του Ενεργειακού Ελέγχου.
στ) Τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ (ηλεκτρική, θερμική).
η) Την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση ανά χρήση (θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, ζεστό νερό χρήσης).
θ) Την ύπαρξη Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης που περιλαμβάνει Ενεργειακούς Ελέγχους.
ι) Τα όρια και τις πληροφορίες των πεδίων ζ-η για το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης.
ια) Τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
ιβ) Την εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας των προτεινόμενων παρεμβάσεων. ιγ) Τη διεξαγωγή ελέγχου λόγω Υπόχρεης Επιχείρησης. ιδ) Την υπεύθυνη δήλωση του Ενεργειακού Ελεγκτή, για κάθε έλεγχο που διενεργεί, ότι δεν συντρέχουν λόγοι ασυμβίβαστου στο πρόσωπό του, σύμφωνα με την παρ. 17 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015.
Άρθρο 10 Περιεχόμενα Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου
1.Η έκθεση διαρθρώνεται σε μια ή περισσότερες ενότητες κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα Στοιχεία Κατανάλωσης Ενέργειας. Η κάθε ενότητα υπογράφεται ψηφιακώς από τους Ενεργειακούς Ελεγκτές που διενήργησαν τον έλεγχο στα Στοιχεία Κατανάλωσης Ενέργειας αυτής.
2.Η έκθεση αποτελεσμάτων των Ενεργειακών Ελέγχων περιλαμβάνει:
α) κατάλογο Στοιχείων Κατανάλωσης Ενέργειας, στα οποία αναφέρεται ο Ενεργειακός Έλεγχος,
β) τη μεθοδολογία συλλογής δεδομένων,
γ) την κατάρτιση ενεργειακών ισοζυγίων της παρεχόμενης και τελικής χρήσης ενέργειας,
δ) τον καθορισμό δεικτών εξοικονόμησης ενέργειας και τη δημιουργία ενεργειακής γραμμής βάσης κατανάλωσης,
ε) την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των ενεργειακών επιδόσεων, και στ) τον εντοπισμό και την ανάλυση κόστους κύκλου ζωής, όπου αυτό κρίνεται δυνατόν, για την αποτύπωση των άμεσων και μελλοντικών δαπανών των εναλλακτικών προτεινόμενων σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας.
3.Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναρτάται εγχειρίδιο με κατευθυντήριες οδηγίες διενέργειας Ενεργειακού Ελέγχου και σύνταξης της σχετικής έκθεσης («Οδηγός Ενεργειακών Ελέγχων»), υπόδειγμα έκθεσης αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου, καθώς και ενδεικτικά υπολογιστικά εργαλεία για τη διενέργεια των υπολογισμών.
Άρθρο 11 Αξιολόγηση και έλεγχος Εκθέσεων Αποτελεσμάτων Ενεργειακών Ελέγχων και στοιχείων εφαρμογής συστήματος ενεργειακής διαχείρισης
1.Για τη διασφάλιση και τον έλεγχο της ποιότητας των Ενεργειακών Ελέγχων, της ορθότητας των εκδοθεισών εκθέσεων αποτελεσμάτων Ενεργειακών Ελέγχων και των στοιχείων εφαρμογής συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, αρμόδια είναι τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδας της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την παρ. 15 του άρθρου 10 του ν. 4342/2015.
2.Για τον σκοπό αυτό, οι Ενεργειακοί Ελεγκτές ή/και οι Τελικοί Χρήστες υποχρεούνται να προσκομίζουν στα αρμόδια Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας, όταν τους ζητηθεί, οποιαδήποτε στοιχεία, μετρήσεις, εκθέσεις και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο για την αξιολόγηση των Ενεργειακών Ελέγχων τους και των αποτελεσμάτων αυτών, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων εφαρμογής συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.
3.Οι ως άνω έλεγχοι διενεργούνται αυτεπάγγελτα, δειγματοληπτικά και τυχαία ή κατόπιν καταγγελίας σε ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των ενεργειακών ελέγχων.
Άρθρο 12 Διαδικασία συμμόρφωσης και επιβολής κυρώσεων
1.Στους Ενεργειακούς Ελεγκτές:
α) Σε περίπτωση όπου τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Βορείου και Νοτίου Ελλάδος διαπιστώσουν ανακριβή στοιχεία, παραλείψεις στις εκθέσεις αποτελεσμάτων Ενεργειακών Ελέγχων, ή μη συμμορφώσεις στις διαδικασίες διεξαγωγής Ενεργειακών Ελέγχων, καθώς και των κατά εξουσιοδότηση του ν. 4342/2015 κανονιστικών πράξεων:
-Επιδίδουν στους Ενεργειακούς Ελεγκτές ειδοποίηση, στην οποία επισημαίνεται η παράβαση και με την οποία καλούνται σε συμμόρφωση, μέσα σε χρονικό διάστημα που καθορίζεται στην ειδοποίηση.
-Επιβάλλουν τις κυρώσεις της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4342/205, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως, το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή, το βαθμό υπαιτιότητας και την τυχόν υποτροπή του παραβάτη. Η επιβολή των κυρώσεων γίνεται κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α’ 45).
β) Σε περίπτωση όπου διαπιστωθούν παραβάσεις της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4342/2015, τότε επιβάλλονται κυρώσεις στους Ενεργειακούς Ελεγκτές που έχουν διενεργήσει στην διεξαγωγή του ιδίου ενεργειακού ελέγχου στα Στοιχεία Κατανάλωσης Ενέργειας της ενότητας της Έκθεσης Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου στην οποία διαπιστώνονται οι εν λόγω παραβάσεις.
2.Στις Υπόχρεες Επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις σχετικές υποχρεώσεις τους, όπως αναφέρονται ρητώς στο άρθρο 6 και στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 8, της παρούσας απόφασης, επιβάλλεται πρόστιμο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4342/2015.
Άρθρο 13 Καταργούμενες διατάξεις – Μεταβατικές Διατάξεις
Από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης καταργείται η υπ’ αρ. οικ. 175275/22.5.2018 απόφαση του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Συστήματα αναγνώρισης προσόντων και πιστοποίησης Ενεργειακών Ελεγκτών. Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών και Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων» (Β’ 1927), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και αντικαθίσταται από την παρούσα. Επίσης, καταργείται κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει με τρόπο διαφορετικό τα θέματα που ρυθμίζονται με την παρούσα απόφαση.
Άρθρο 14 Έναρξη ισχύος
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 9 Μαΐου 2023
O Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: ο νέος κατάλογος με τους 6.539 ελεγκτές δόμησης όλων των κατηγοριών
- ΕΕ: μέτρα πολιτικής για ενεργειακούς ελέγχους σε επιχειρήσεις
- Μηχανικοί: πρόσκληση εγγραφής στο μητρώο ελεγκτών προσβασιμότητας
- ΚΑΠΕ: ορθές πρακτικές για την ενεργειακή αποδοτικότητα επιχειρήσεων
- Ποιοι, πότε και πως γίνονται Περιβαλλοντικοί Ελεγκτές- στο ΦΕΚ το ΠΔ του ΥΠΕΝ
- Στις 700 οι εγγραφές στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων