ecopress
Την  ανάδειξη και αξιοποίηση, του αρχαίου Θεάτρου Θορικού, ενός ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού χώρου σε φυσική αμφιθεατρική πλαγιά της Λαυρεωτικής, βρίσκεται προ των πυλών μετά... Νέο έργο ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου Θορικού

Την  ανάδειξη και αξιοποίηση, του αρχαίου Θεάτρου Θορικού, ενός ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού χώρου σε φυσική αμφιθεατρική πλαγιά της Λαυρεωτικής, βρίσκεται προ των πυλών μετά τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου, από την Περιφέρεια Αττικής που παρέχει ο νέος νόμος Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι.

Η χρηματοδότηση για την ανάδειξη του αρχαιότερου στον ελλαδικό χώρο και μοναδικού για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα θεάτρου, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. είναι πλέον εφικτή μετά την προγραμματική σύμβαση πολιτιστικής ανάπτυξης που συνυπέγραψαν πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Πολιτισμού.

Την ικανοποίησή του για αυτήν την εξέλιξη εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, με αφορμή τη συναυλία με την Καμεράτα που διοργανώνει, την Παρασκευή, για τρίτη διαδοχική χρόνια, στο χώρο του θεάτρου η Περιφέρεια Αττικής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής και ο Δήμος Λαυρεωτικής. «Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου,  των παρακείμενων μινωικών θολωτών τάφων και της αρχαίας πόλης του Θορικού», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης, «προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος και γνωστός στο ευρύ κοινό αυτός ο ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρου ο οποίος εκτός των άλλων θετικών παραμέτρων, θα συμβάλει και στη γενικότερη ανάδειξη της αρχαίας ιστορίας της Λαυρεωτικής.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής

Τη σπουδαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης για τη χρηματοδότηση έργων σε αρχαιολογικούς χώρους με μεταφορά πόρων από την Περιφέρεια Αττικής προς το υπουργείο Πολιτισμού επισήμανε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

«Σύμφωνα με το άρθρο 258 διευκρινίζει, επιλύονται ζητήματα τεχνικής φύσης και επιτρέπεται η αξιοποίησης πόρων για τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων που ως τώρα λιμνάζουν». Προηγείται η έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης από την Περιφέρεια και ακολουθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ Περιφέρειας και υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να γίνει η μεταφορά των πόρων με μια απόλυτα διαφανή διαδικασία.

Σύμφωνα με τη σύμβαση προβλέπονται Αρχαιολογικές εργασίες, τεκμηρίωση, στερέωση, συντήρηση, διαμόρφωση και ανάδειξη χώρων. Για την ανάδειξη των κινητών ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου του Θορικού και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής, 1.550.000 ευρώ. Για τους μυκηναϊκούς τάφους 1.230.000 ευρώ. Για το αρχαίο θέατρο 320.000 ευρώ.

Για τη μελέτη, την απομάκρυνση της προσωρινής και την τοποθέτηση μόνιμης αντιστήριξης στους τάφους 350.000 ευρώ. Για τη μελέτη και τη λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων υποδοχής του κοινού, 150.000 ευρώ

Αρχαιολογικά – Ιστορικά στοιχεία

O κ.Φιλίππου ως αρχαιολόγος ο ίδιος με εξειδίκευση στα αρχαία θέατρα δεν παρέλειψε να παραθέσει ορισμένα ιστορικά στοιχεία για το θέατρο όπως ότι: Στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. η ορχήστρα επεκτάθηκε και 100 χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε το άνω διάζωμα με ένα μνημειώδη αναλημματικό τοίχο. Το θέατρο έχει

21 σειρές καθισμάτων με χωρητικότητα περίπου 4.000 άτομα. Σκάλες χωρίζουν την κατασκευή σε δύο κερκίδες άνισου μεγέθους. Είχε ξύλινη σκηνή, η οποία δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από λίθινη, όπως στα υπόλοιπα θέατρα. Δίπλα στη δυτική πάροδο ιδρύθηκε ο μικρός ναός του Διονύσου. Στην ανατολική πλευρά του υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα με θρανίο λαξευμένο στον βράχο, που ήταν πιθανώς τόπος συγκέντρωσης. Δίπλα στο δυτικό διάζωμα του θεάτρου υπήρχε ένα σπίτι με πεντάκλινο ανδρώνα (δωμάτιο συμποσίων) και αυλή. Το χωρίζει από το θέατρο ένα στενό μονοπάτι που ανηφορίζει στην πλαγιά. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ακριβώς νότια της ορχήστρας του θεάτρου και σύγχρονα με αυτό δημιουργήθηκε ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Σπίτια, εργαστήρια και στοές γύρω από το θέατρο αποτελούν έναν οικισμό και δείχνουν την πυκνότητα της κατοίκησης και την ποικιλία των δραστηριοτήτων των αρχαίων κατοίκων του Θορικού. Στην πεδιάδα νότια του οικισμού, σώζεται ένα μεγάλο μαρμάρινο δωρικό οικοδόμημα σε σχήμα διπλής στοάς, του 5ου αιώνα π.Χ., που έχει γίνει γνωστό ως “ναός της Δήμητρας και Κόρης” από επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας