ecopress
Η αναμόρφωση στο Πεδίον του Άρεως και δέκα ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Αθήνας, που προωθείται... Τα έργα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Αθήνας

Η αναμόρφωση στο Πεδίον του Άρεως και δέκα ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Αθήνας, που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού από την Περιφέρεια Αττικής και τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Η ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, είναι αφετηρία ανάπτυξης και προβληματισμού. Η ανάγκη για τουριστική αξιοποίησή του αλλά και η βελτίωση του επιπέδου ζωής των Αθηναίων  αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής και του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Γιώργου Δημόπουλου.

Η προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Κεντρικού Τομέα Αθηνών είναι ζήτημα υψίστης σημασίας  για την Περιφέρεια Αττικής, η οποία με τις παρεμβάσεις της αναδεικνύει τον πολιτιστικό χάρτη της Πόλης! Η Αθηναϊκή Πρωτεύουσα είναι ένα υπαίθριο Μουσείο που βρίθει πολιτιστικών θησαυρών. Σε αυτή συναντά κανείς τα σημαντικότερα μνημεία παγκοσμίως, αρχαιολογικούς χώρους όλων των ιστορικών περιόδων, ναούς και νεοκλασικά κτίρια. Αυτά αλλά και πολλούς πολιτιστικούς χώρους που δυστυχώς για χρόνια βυθίστηκαν στο σκοτάδι μη λαμβάνοντας τη  δέουσα προσοχή έρχεται να αναδείξει η Περιφέρεια Αττικής, επενδύοντας στον Πολιτισμό, την πιο δυναμική βιομηχανία της χώρας μας, που μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τους οικονομικούς πυλώνες της Ελλάδος.

Οι άνθρωποι του Κεντρικού Τομέα Αθηνών έχουν εργαστεί μεθοδικά τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση για την ανάδειξη του πολιτιστικού και κτιριακού αποθέματος της Αθήνας. Πλέον οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής μελετούν και υλοποιούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού  εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης εμβληματικών κτιρίων που αποτελούν ζωντανά κομμάτια της Ιστορίας της Αθήνας.

Έργα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος

Στο πρόγραμμα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος εντάχθηκαν μεταξύ άλλων:

1. Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτσου

2. Μουσείο Νεωτέρου Ελληνικού Πολιτισμού

3. Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Κλαυθμώνος και Αγίου Νικολάου Θων,

4. Ωδείο Αθηνών

5. Στύλοι του Ολυμπίου Διός

6. Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου και η Οικία Μπάρλα στο Θησείο

7. Παλαιό Μουσείο Ακροπόλεως-Ψηφιακό Μουσείο Ακροπόλεως

8. Σκοπευτήριο Καισαριανής

9. Θέατρο Λυκαβηττού

10. Προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Το Πεδίον του Άρεως

Εκτός της εκτενούς λίστας δε θα μπορούσε να μείνει το Πεδίον του Άρεως. Πρόκειται για ένα στοίχημα της Περιφερειακής ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών που κερδήθηκε! Το Πεδίον του Άρεως, μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων που για χρόνια είχε παραδοθεί στην εγκατάλειψη έγινε σημείο αναφοράς της πόλης αποκτώντας και πάλι ζωή! Καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών ως νέος τόπος εξόδου, πολιτιστικού προορισμού, άθλησης και περιπάτου για όλη την οικογένεια, όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης. Η υδάτινη διαδρομή και το θέατρο Άλσος επαναλειτούργησαν, άνοιξε τις πόρτες του ξανά το Green Park, η ιστορική «Γαρδένια» συνεχίζει να σερβίρει τους πιστούς θαμώνες της, ενώ αέρας καλλιτεχνικής δημιουργίας πνέει ολόγυρα  καθώς αποτελεί πόλο έλξης όλο και περισσότερων καλλιτεχνών που το επιλέγουν για να εκθέσουν τα έργα τους.

Αντιπεριφερειάρχης Κ.Τ. τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Κ.Τ. Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος τονίζει: «Ο Πολιτισμός είναι διέξοδος, είναι στήριγμα σε δύσκολους καιρούς. Η δοκιμασία του COVID μας επηρέασε όλους και μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλές βεβαιότητες, αλλά μερικά πράγματα παρέμειναν σταθερά, όπως η αξία του Πολιτισμού. Η ανάδειξη της Αθήνας μας, τουριστικά και οικονομικά αλλά και η πολιτιστική υποστήριξη των Αθηναίων αποτελεί καθήκον μας. Ως Περιφέρεια Αττικής, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να υποστηρίζουμε σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και να αναδεικνύουμε το πολιτιστικό απόθεμα της Αθήνας, για όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης μας.»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας