ecopress
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος  Ενέργειας  και Οικονομίας Ανάπτυξης για να θέσουν το γρηγορότερο δυνατόν σε εφαρμογή, το νέο πρόγραμμα ... Νέο “εξοικονομώ”: “Χτύπησε” ο … δαίμονας του τυπογραφείου  – Μετατίθεται  το πρόγραμμα  για Δεκέμβριο και η εφαρμογή του νέου ΚΕΝΑΚ, «λόγω γραφικών σφαλμάτων»

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος  Ενέργειας  και Οικονομίας Ανάπτυξης για να θέσουν το γρηγορότερο δυνατόν σε εφαρμογή, το νέο πρόγραμμα  «εξοικονομώ κατ οίκον», από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν περί τους 60.000 δικαιούχους, έναντι 20.000 περίπου στο προηγούμενο πρόγραμμα.  Στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ύψους 500 εκατ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) προβλέπεται  για πρώτη φορά, ειδικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, με μεγάλα οφέλη για την απασχόληση και την οικονομία.

Ωστόσο για μία ακόμη,  (πολλοστή) φορά,  οι επίσημες ανακοινώσεις των αρμοδίων της  κυβέρνησης  για την χρονική περίοδο έναρξης του προγράμματος αναθεωρούνται και μετατίθενται στο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα αποτελούν λοιπόν παρελθόν οι ανακοινώσεις  ότι το νέο «εξοικονομώ» αρχίζει εντός του Νοεμβρίου. Τώρα μετατίθεται για το Δεκέμβριο.   Τα νέα δεδομένα έχουν ως εξής:

Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα …

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017  στο insider.gr. στην ερώτηση:  «Πότε να αναμένουμε την έναρξη του νέου «Εξοικονομώ;» απάντησε ως εξής:

«Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα (το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου) θα μπορούν οι μηχανικοί να βγάζουν τα καινούρια πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης με βάση το νέο ΚΕΝΑΚ και τις τεχνικές οδηγίες,  οι οποίες έχουν βγει. Όπως ξέρετε τόσο για το Εξοικονομώ στα νοικοκυριά όσο και για το αντίστοιχο πρόγραμμα στα δημόσια κτίρια χρειάζεται να βγαίνει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Από εκεί θα ξεκινήσει όλη η διαδικασία».

Ο νέος ΚΕΝΑΚ και τα “γραφικά σφάλματα”

Η νέα καθυστέρηση του «εξοικονομώ» εμφανίζεται να συνδέεται με το νέο ΚΕΝΑΚ. Όμως ό νέος ΚΕΝΑΚ και οι Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής του, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις  του ΥΠΕΝ είναι έτοιμες, με θεσμοθετημένη πρόβλεψη από την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 να τεθούν σε υποχρεωτική εφαρμογή.

Ως γνωστόν   δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  (τεύχος B υπ αριθμ΄ 4003/2017), η  απόφαση ΔΕΠΕΑ/οικ. 182365/17.10.2017 του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίνεται και ορίζεται υποχρεωτική η εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΟΤΕΕ). Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ορίζει ότι  «Αρχής γενομένης από τις 22.11.2017 οι ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού θα υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό Αρχείο Επιθεώρησης Κτιρίων μόνο με τη νέα έκδοση λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ 1.31.», δηλαδή με το νέο ΚΕΝΑΚ.

Η εντυπωσιακή εξέλιξη είναι ότι η υπουργική απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για την έναρξη ισχύος του νέου ΚΕΝΑΚ από την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 αναιρέθηκε επ¨ αόριστον το βράδυ της Τρίτης 21 Νοεμβρίου 2017, δηλαδή λίγες ώρες πριν αρχίσει η εφαρμογή της.

-Ο λόγος;

 Όπως προκύπτει από σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ έβαλε το χέρι του ο … «δαίμονας του τυπογραφείου».

Και πιο συγκεκριμένα:     

Το ΥΠΕΝ, σε δελτίο Τύπου, με τίτλο «Δημοσίευση στο ΦΕΚ των τεχνικών οδηγιών ΤΕΕ για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων», που ανάρτησε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρει ότι: «Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄4003/17.11.2017) η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για την έγκριση και εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΟΤΕΕ), που αφορούν την ενεργειακή απόδοση κτιρίων. Με τη συγκεκριμένη απόφαση εγκρίνονται οι Τεχνικοί κανόνες/προδιαγραφές  για την εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.). Με την έκδοση των ΤΟΤΕΕ, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ 2017 και του αντίστοιχου λογισμικού, που υποστηρίζει το έργο των ενεργειακών επιθεωρητών».

Η  ουσία είναι στο τέλος του δελτίου Τύπου του ΥΠΕΝ, όπου σημειώνεται ότι:

-«Λόγω γραφικών σφαλμάτων στην εν λόγω έκδοση αναστέλλεται  η εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ. 2017, μέχρι δημοσίευσης σε νέο ΦΕΚ των διορθώσεων των σφαλμάτων αυτών».

-Σχόλιο:  Η  έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» παραμένει σε εκκρεμότητα,  με ασαφή χρονοδιαγράμματα. Οι αρμόδιοι,  που πράγματι δίνουν αγώνα να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, ώστε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και το περιβάλλον, όσο δεν ξεκινάει το πρόγραμμα, αντί να πιστώνονται πολιτικά τα αποτελέσματα της προσπάθειας τους αναγκάζονται να ξοδεύουν από το απόθεμα της πολιτικής αξιοπιστίας τους, για να  συντηρούν τις ανανεωνόμενες παρατάσεις. Κάπως έτσι εξακολουθεί να μένει ανοιχτό το θέμα, που έχει αναδείξει το ecopress.gr  με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ. Δηλαδή:
-Πράγματι η έναρξη του προγράμματος προσκρούει σε «τυπογραφικά λάθη», διαδικαστικά και οργανωτικά θέματα;
-Μήπως η καθυστέρηση συνδέεται απλώς και μόνον με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε θέματα Τραπεζών;  Και ως τότε αναμονή…
Αρ. Δ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας