ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/  Πρόγραμμα μακράς διάρκειας και συνεχούς ροής αιτήσεων σχεδιάζεται να είναι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον»  με την τροφοδότησή του να... Nέο “εξοικονομώ”: επιδοτήσεις μακράς διάρκειας και αιτήσεις συνεχούς ροής

Της Ντίνας Καράτζιου/

 Πρόγραμμα μακράς διάρκειας και συνεχούς ροής αιτήσεων σχεδιάζεται να είναι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον»  με την τροφοδότησή του να συνεχίζεται από το νέο ΕΣΠΑ αλλά  και τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

Το κύμα ανακαινίσεων και ενεργειακών αναβαθμίσεων που δρομολογεί η Κομισιόν με αυξημένες χρηματοδοτικές ενισχύσεις, δημιουργεί προϋποθέσεις για να είναι το 3ο  πρόγραμμα «Εξοκονόμησης κατ΄οίκον», μακράς διάρκειας και συνεχούς ροής αιτήσεων. Προοπτική που εκφράζεται ως ενισχυμένη βεβαιότητα από υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Υ.ΠΕΝ.

Η  νέα πρόταση της Κομισιόν που  προβλέπει σε επίπεδο χωρών της ΕΕ ότι από το σύνολο των χρηματοδοτήσεων 750 δις ευρώ, τα 170 δις ευρώ θα διατεθούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, με τα διαθέσιμα κονδύλια για την Ελλάδα να ξεπερνούν το ένα δις ευρώ, φαίνεται, ότι να αντανακλά πάνω στο νέο  «εξοικονομώ». Αν και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας ΠΕΝ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τόσο το ύψος των κονδυλίων του νέου προγράμματος όσο και οι ακριβείς λεπτομέρειες των νέων διευρυμένων επιλέξιμων δαπανών, διαφαίνεται, ότι το «εξοικονομώ» θα είναι η αιχμή του δόρατος για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις του ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Μακράς διάρκειας με τη χρηματοδοτική ενίσχυση της Κομισιόν

Είναι χαρακτηριστικό τι ανέφερε για το θέμα η Διευθύντρια της Επιτελικής Δομής του ΕΣΠΑ του Υ.ΠΕΝ κ. Ιωάννα Νίκου που παρουσίασε στοιχεία των «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ» ( (Α & Β κύκλος), αλλά και σημεία του νέου προγράμματος, στο πλαίσιο του e-forum Ενέργειας, που συνδιοργανώνεται από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και  την εβδομαδιαία εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

«Το 2021 και μετά που ξεκινάει το καινούριο ΕΣΠΑ το οποίο δεν ενεργοποιείται από το 21 αλλά σίγουρα υπάρχει επιλεξιμότητα, θα υπάρχουν και οι πόροι από ταμείο ανάκαμψης είναι ένας τρόπος να διατεθούν πόροι για τέτοιου είδους έργα τα οποία θα έχουν και άμεσα αντίκτυπο στην αγορά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει  διάρκεια, θα έχει αρκετούς πόρους και θα μπορεί να ενδεχομένως να μην εξαντλούνται οι πόροι αυτοί πάρα πολύ γρήγορα. Να μπορεί να υπάρχει μία συνεχής ροή αιτήσεων, οι οποίες, με κάποιους κανόνες θα μπορούν να εξυπηρετούνται. Άρα δεν θα υπάρχει αυτό το άγχος για την υπαγωγή στο πρόγραμμα και δεν θα υπάρχει και μία τεχνητή ζήτηση που ενδεχομένως δημιουργείται γιατί υπάρχει αυτό  άγχος. Πολλοί πολίτες αναρωτιούνται:  θα ξαναβγεί; Ας κάνουμε μία αίτηση. Και πολλοί κάνουν μία αίτηση χωρίς να έχουν σκεφθεί τελικά τι θέλουν να κάνουν.  Και βέβαια, αυτές είναι οι αιτήσεις που αστοχούν στο τέλος και οδηγούν σε απεντάξεις».

Τα κονδύλια που έχουν δοθεί για το εξοικονομώ ΙΙ (Α & Β) κύκλος

Κατά την παρουσίαση της η κ. Νίκου πραγματοποίησε μία ακτινογραφία του (εξοικονομώ ΙΙ), η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων,  ότι η δημόσια δαπάνη για τον Α και Β κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ) ανέρχεται στα 764 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 676 εκ. ήταν άμεση ενίσχυση και τα 88 εκ. από ταμείο συν την ιδιωτική συμμετοχή τραπεζών που ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ.  Όπου το ταμείο είχε συμμετοχή α/ συμμετοχή στο δάνειο β/επιδότηση επιτοκίου (100%). Η συνεισφορά των τραπεζών είνα ι2 προς 1 στο ποσό τα ταμείου με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ειδικότερα για τον Α κύκλο δόθηκαν: 503 εκ. ευρώ ( άμεση ενίσχυση -435 εκ. Ταμείο 58 εκ). Για τον Β κύκλο χορηγήθηκαν 275 εκ. (άμεση Ενίσχυση 241 εκ ευρώ, ταμείο 31 εκ.)

Υποβληθείσες αιτήσεις –υπαγωγές  Α & Β κύκλος

Οι υποβληθείσες αιτήσεις για τον Α κύκλο και μέχρι τις 31. 12. 2018 ανέρχονταν στις  46.837 αιτήσιες. Το σύνολο των υπαγωγών είναι 42.647  χιλιάδες, οι οποίες αντιστοιχούν σε ένα συνολικό προϋπολογισμό των έργων ύψους 689, 3 εκ. Αντιστοίχως, ο συνολικός προϋπολογισμός παρεμβάσεων είναι 636,7 εκ. και εμφανίζεται μικρότερος  καθώς υπολογίζονται τα  κόστη των συμβούλων και των μελετών.  Το ποσό δημόσιας δαπάνης διαμορφώνεται στα  444,8 εκ. (402,5 εκ. άμεση ενίσχυση, 42,3 εκ. ταμείο).  ‘Οσον αφορα΄τον Β κύκλο, το σύνολο αιτήσεων ανέρχεται στις  22.500 με τις υπαγωγές να ανέρχονται στις 21.160, με ποσό άμεσης ενίσχυσης τα 222,2 εκ..

Μεγαλύτερο το εύρος των παρεμβάσεων από τους πολίτες.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν επίσης, ότι οι πολίτες προχώρησαν σε πιο συνολικές παρεμβάσεις ενεργειακής θωράκισης, σε σχέση με το πρώτο «εξοικονομώ» της προηγούμενης περιόδου, που άλλαζαν κυρίως μόνο κουφώματα και υαλοπίνακες: « Στο 2014-20 έχουμε μοιρασμένες παρεμβάσεις κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε πιο συνολικές παρεμβάσεις, αυξάνοντας τις επιλέξιμες δαπάνες και βεβαίως τον προϋπολογισμό και τον ενεργειακό στόχο. Δεν έχουμε δηλαδή περιπτώσεις με μία παρέμβαση. Αυτό το έχουμε αποφύγει, άρα πάμε σε κάτι πιο ολοκληρωμένο και στόχος είναι να πάμε ακόμη  σε πιο ολοκληρωμένο μοντέλο εξοικονόμησης», τόνισε η κ. Νίκου. Οσον αφορά τα στοιχεία με το είδος των παρεμβάσεων, καταγράφονται ως εξής:  κουφώματα υαλοπίνακες(38%), θερμομόνωση (33%), Συστήματα θέρμανσης ψύξης (26%).

Η εξοικονόμηση ενέργειας από τα δύο προγράμματα

Για τον Α κύκλο σημειώνεται μείωση ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας σε GWh ανά έτος  (GWh) ενώ η ετήσια Μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου (kt ισοδύναμου CO2 είναι 60 kt). Αντιστοίχως για τον Β κύκλο είναι 135 GWh και 33 kt

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας