ecopress
Απέκλεισε καθολική απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών σε περιοχές Natura ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης και έδωσε το μήνυμα, ότι θα γίνεται αξιολόγηση μίας εγκατάστασης, με... Νέο ειδικό χωροταξικό ΑΠΕ: Με κριτήριο μη κορεσμού τα αιολικά πάρκα στις περιοχές Natura – Δέλεαρ τα αντισταθμιστικά

Απέκλεισε καθολική απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών σε περιοχές Natura ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης και έδωσε το μήνυμα, ότι θα γίνεται αξιολόγηση μίας εγκατάστασης, με κριτήριο τον κορεσμό  ή μη της περιοχής. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει δέλεαρ αναφερόμενος στα προβλεπόμενα ισχυρά οικονομικά ανταποδοτικά οφέλη για τους τοπικούς δήμους και τους κατοίκους, που θα έχουν από την εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών πάρκων, ώστε συνεκτιμώντας τα δεδομένα να λαμβάνονται οι αποφάσεις .

Ο υπουργός μιλώντας για τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, σε συνέντευξη του στο ρ/σ 24/7 είπε ακόμη για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ενεργειακές κοινότητες, που κατατίθεται εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή, ότι «ουσιαστικά ανοίγουμε το δρόμο και για τους καταναλωτές τους ίδιους να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και σε μικρά σχήματα τοπικής εμβέλειας».

Ειδικότερα για το θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε περιοχές Natyra, που ενόψει αλλαγών στο χωροταξικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες του κλάδου των αιολικών, ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι:

-«Υπάρχουν ορισμένα νησιά,  η Πάρος και η Νάξος είναι δύο από αυτά, στα οποία έχουν προκύψει μεγάλες αντιδράσεις για το μέγεθος των αιολικών πάρκων σε σχέση με το νησί. Είναι υπαρκτό πρόβλημα καθώς μέχρι τώρα η χωροταξική αδειοδότηση γινόταν μεμονωμένα. Αυτό το αλλάζουμε με το ειδικό χωροταξικό, που θα έχει ένα στοιχείο κορεσμού μιας περιοχής». Και ο υπουργός πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν βέβαια και απόψεις να μην γίνονται καθόλου αιολικά στα νησιά αλλά νομίζω ότι η συζήτηση δεν έχει νόημα εφόσον θέλουμε να πάμε σε ΑΠΕ» αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο καθολική απαγόρευση εγκατάστασης των αιολικών στις περιοχές Natura.  Ο υπουργός είπε ακόμη για το ίδιο θέμα ότι:

Είναι αρκετά ισχυρά τα ανταποδοτικά, δηλαδή ο δήμος θα παίρνει το 5% συν επιπρόσθετα ανταποδοτικά που δίνει σε τοπικούς πληθυσμούς που είναι το 1% για τη μείωση της τιμής του ρεύματος των γειτονικών χωριών ή κοινοτήτων. Άρα υπάρχουν κίνητρα αντισταθμιστικά και συνεπώς έχει οφέλη όποια κοινότητα ενταχθεί».

Παράλληλα ο κ Σταθάκης τόνισε ότι τα αιολικά είναι ο νέος μεγάλος κύκλος επενδύσεων στις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Την 1 Μαρτίου του 2017 αδειοδοτήθηκαν συνολικά όλα τα έργα που ήταν σε εκκρεμότητα και είναι η τελευταία φουρνιά έργων που παίρνουν εγγυημένη τιμή. Εφεξής δεν θα υπάρχει εγγυημένη τιμή αλλά η τιμή θα καθορίζεται μέσω διαγωνισμού. Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός ΠΕΝ  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα εξής ζητήματα, ως εξής:

Για τις ενεργειακές κοινότητες

Με το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες δίνουμε τη δυνατότητα εμπλοκής στον ενεργειακό τομέα σε μικρές ομάδες συνεταιρισμένων ατόμων και σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά ανοίγουμε το δρόμο και για τους καταναλωτές τους ίδιους να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και σε μικρά σχήματα τοπικής εμβέλειας. Αυτό είναι μια μεγάλη τομή γιατί αλλάζει τη δομή της αγοράς στις ΑΠΕ: πλέον θα είναι πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών τα αιολικά και φωτοβολταϊκά. Στη Γερμανία περίπου το 25% των ΑΠΕ ανήκουν σε ενεργειακές κοινότητες και τοπικούς φορείς.

Για τη διασύνδεση των νησιών

Πραγματική απάντηση στο πρόβλημα των νησιών που μέχρι στιγμής παράγουν πανάκριβα με πετρέλαιο και μαζούτ, είναι η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι Κυκλάδες διασυνδέονται, το 2018 θα έχουν διασυνδεθεί τα μισά νησιά και το 2021 θα έχουν διασυνδεθεί όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων . Η μεγαλύτερη διασύνδεση είναι φυσικά της Κρήτης. Στα 700 εκατ. ευρώ περίπου είναι ετησίως το κόστος των νησιών μας. Είναι πολύ μεγάλο ποσό και για αυτό γίνεται μια προσπάθεια αυτό το κόστος να ελεγχθεί. Το μισό αφορά την Κρήτη άρα η απάντηση είναι διασυνδέσεις. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι τα νησιά δεν θα χρησιμοποιούν ΑΠΕ και θα πάρει όλη τη «μπαταρία» η ηπειρωτική Ελλάδα.

Για τις ΥΚΩ

Δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τα συσσωρευμένα ΥΚΩ από τα προηγούμενα χρόνια, που δεν τα είχαν εκκαθαρίσει από το 2011 έως το 2015, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό 350 εκατ. Μόνη λύση για να μην έχουμε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό, κάνοντας χρήση μέρος του πλεονάσματος. Ταυτόχρονα εφόσον τα ΥΚΩ θα τα εξαφανίσουμε μέχρι το 2023, με τις διασυνδέσεις των νησιών, θα βρούμε τρόπο ελάφρυνσης των τιμολογίων των καταναλωτών.

Για τους λογαριασμούς

Τώρα πια ο λογαριασμός αποτυπώνει επακριβώς τα πράγματα, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Ο κάθε πολίτης ξέρει τι πληρώνει. Πληρώνει το ρεύμα το οποίο παράγει η ΔΕΗ ή  ο ιδιώτης, πληρώνει τα δύο δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ είναι υψηλή και μεσαία τάση, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτό που έρχεται στο σπίτι σας. Αυτά είναι δημόσιου χαρακτήρα. Ο ΑΔΜΗΕ ήταν προς ιδιωτικοποίηση, η παρούσα κυβέρνηση όμως έδωσε μάχη και διατηρήθηκε ο έλεγχος του δημοσίου για  το 51% και ο στρατηγικός επενδυτής μπήκε με 24%. Άρα κρατήσαμε τα δίκτυα δημόσια. Την αποτίμηση του κόστους, αυτό που πληρώνουμε οι καταναλωτές, το κάνει κάθε χρόνο η ΡΑΕ. Ταυτόχρονα θα αλλάξουμε και τον τρόπο τιμολόγησης των ΥΚΩ προκειμένου να αποφύγουμε αυτό που συνέβη πέρυσι το χειμώνα, με την αλλαγή της κλίμακας, οπότε εκτινασσόταν το τιμολόγιο. Αυτό θα ρυθμιστεί.

Το πότε, αυτό είναι μέρος της συζήτησης που κάνουμε και με τους θεσμούς για τον τρόπο αποπληρωμής των ΥΚΩ και τον τρόπο τιμολόγησής τους για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μέχρι το 2022.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας