ecopress
Νέο πρόγραμμα κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων και ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων... Νέο πρόγραμμα κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών μονάδων

Νέο πρόγραμμα κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων και ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων ανακοινώνει το υπουργείο Τουρισμού.

ejoikonomo

«Στόχος μας είναι να δώσουμε άμεση ώθηση στον τουρισμό, με την επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και με κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων» τονίζει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας.

Ο υφυπουργός Τουρισμού επισημαίνει ότι: «το χωροταξικό ήταν και είναι η Λυδία λίθος της προσπάθειας της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Το χωροταξικό για τον τουρισμό έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ασφαλές και ελκυστικό πλαίσιο για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα του τουρισμού. Συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού και την έννοια της αειφορίας, δηλαδή της ανάπτυξης του τουρισμού ώστε να συμβάλει στην ισχυρή τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στην ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Πέρα από το χωροταξικό, μαζί με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στόχος μας είναι να δώσουμε άμεση ώθηση στον τουρισμό, με την επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και με κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων. Είμαστε ήδη σε συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για να προχωρήσουμε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες και στο πεδίο της υλοποίησης».

Πανεπιστήμιου Τουρισμού

Στη συνέντευξή του ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολος μεταξύ άλλων αναπτύσσει τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού δίνοντας προτεραιότητα στην ίδρυση Πανεπιστήμιου Τουρισμού στην Ελλάδα.

-«Διαμορφώνουμε, πλέον, δεκαετές στρατηγικό σχέδιο με κύριους στόχους: α) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας, β) την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας και επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, γ) τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος» λέει ο κ Κόνσολας και μιλώντας για την τουριστική εκπαίδευση σημειώνει ότι:

-«Έχει έρθει η ώρα, η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει, να γίνει το κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αυτή είναι και η βούληση του πρωθυπουργού. Έχει έρθει η ώρα για ένα πανεπιστήμιο αμιγώς προσανατολισμένο στον τουρισμό, με νέα προγράμματα σπουδών και σύγχρονες ειδικότητες που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτός είναι ο στόχος μας και από κοινού με το υπουργείο Παιδείας θα δρομολογήσουμε τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Είναι δεδομένο, επίσης, ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε όλο το φάσμα της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα συνδεθεί με την αγορά, στόχος μας είναι οι σχολές αυτές να αναδεικνύουν υψηλού επιπέδου στελέχη για τον τουρισμό μας, με νέες ειδικότητες, περιζήτητες στην αγορά εργασίας».

Περιφερειακές υπηρεσίες

Απαντώντας στο ερώτημα «ποια η επόμενη ημέρα για τις περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού;» ο κ Κόνσολας σημειώνει ότι:

-«Θέλουμε να αλλάξει πλήρως η δομή και ο προσανατολισμός τους. Σε αυτό το χρονικό σημείο είμαστε στη φάση της καταγραφής και του σχεδιασμού για να περάσουμε στη μεγάλη αυτή αλλαγή. Οι περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού δεν θα είναι, πλέον, ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια της τουριστικής ανάπτυξης. Θα λειτουργούν ως υποδοχείς επενδυτικών ιδεών και πρωτοβουλιών, θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και θα λειτουργούν υποβοηθητικά για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.  Εργαζόμαστε για να… θεραπεύσουμε τα κενά στον εναλλακτικό τουρισμό».

Eναλλακτικόq τουρισμόq

Για τον εναλλακτικό τουρισμό, ο αρμόδιος υφυπουργός μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «υπάρχουν μεγάλα κενά στο θεσμικό πλαίσιο για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός κοινών υπουργικών αποφάσεων, τα λέει όλα. Μαζί με τον υπουργό, τα στελέχη του υπουργείου και τους φορείς του τουρισμού εργαζόμαστε ομαδικά για να… θεραπεύσουμε τα κενά. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο που αφορά στον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος, μέσα από τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων, μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει απαγόρευση χωροθέτησης καταδυτικών πάρκων σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από υποθαλάσσιες αρχαιότητες. Ουσιαστικά, η Ελλάδα σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές βρίθει από υποθαλάσσιες αρχαιότητες. Θα μπορούσε να μειωθεί η απόσταση των 3 μιλίων που υπάρχει σήμερα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο περιορισμός του καταδυτικού πάρκου σε έκταση 2 χιλιομέτρων. Αν θέλουμε να αναπτυχθεί ο καταδυτικός τουρισμός, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει: α) Αξιοποίηση ενάλιων αρχαιοτήτων με τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, β) Μείωση του ορίου των 3 ναυτικών μιλίων. γ) Κατάργηση του ορίου έκτασης των 2 χιλιομέτρων για καταδυτικά πάρκα, δ) Δυνατότητα δημιουργίας και άλλων εγκαταστάσεων, όπως μιας μαρίνας, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις μεγάλης κλίμακας, ε) Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας